logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programy nie uruchamiają się, np. ACDSee - co jeszcze mogę zrobić?

Strzała 21 Kwi 2005 14:47 2187 14
REKLAMA
  • #1 1424878
    Strzała
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Witam!!!
    Od pewnego czasu ie otwierają mi się wszystkie programy np ACDSee. Skanowałem komputer mks-sem, pandą, i nortonem. Coprawda wykryły pare wirusów no ale to uż chyba nie problem. Co mogę jeszcze zrobic aby programy te poprawnie działały??? Ich poniowna instalacja nic nie daje :(
    Pozdrawiam i zgóry dziękuje za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1424903
    powerm
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    Niektore wirusy trwale uszkadzaja pliki i nawet wyleczenie antyvirem pliku nic nie daje. Proponuje reinstalacje (ale bez kasowania katalogu windows)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1424910
    ~adrian~
    Poziom 13  
    Przeskanuj Ad-Aware'em i MKS'em online ... może problem tkwi w czymś innym, zobaczymy!
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1424921
    Strzała
    Poziom 13  
    Komputerek juz jest przeskanowany mks-em online no ale dlaczego po ponownej instalacji programów dalej to samo nie chcą się otwierać???
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1425255
    Hanibal
    Poziom 12  
    Po pierwsze najpierw je odinstaluj. Póżniej wyczyść rejestr (np. RegCleaner). Sprawdz co włacza Ci się razem z systemem (komenda "msconfig" w XP) i podaj logi (bylo tu juz nie raz pisane jak to się robi). I może napiszesz jaki masz system?
    I nie słuchaj rad: przeinstaluj system bez kasowania katalogu Windows. Tak się nie robi.
  • #6 1425311
    Strzała
    Poziom 13  
    Mój komputerek jedzie na windowsie 98 SE a dokładniej opisując problem to programy się włączają ale od razu sie zawieszją
  • #7 1426515
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Strzała, zdecyduj się: nie uruchamiają się, czy zawieszają się? Może wyprowadzane są jakieś komunikaty o błędach? Jaki masz procesor i ile masz pamięci? Sprawdź pamięć programem memtest.
  • #8 1429601
    szatz
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Ja mam bardzo podobny problem u mojej dobrej znajomej system 98SE.
    Na początku system nie dawał się uruchomić w trybie normalnym , albo się wieszał albo restartował (w awaryjnym uruchamiał się).
    Ponieważ miała mnóstwo potrzebnych programów i danych i do tego mase różnych poinstalowanych urządzeń zewnętrznych, formatowanie nie wchodzi w gre. Podpiąłem jej dysk pod swój komputer i usunąłem wszystkie wykryte wirusy (ok 10 trojanów).
    Teraz jej komputer już nie restartuje ale jest inny problem na pulpicie nic nie działa- po kliknięciu ikony albo brak reakcji albo pojawia się klepsydra i system stoi. Dodatkowy objaw jest taki że rozdzielczość jest na najniższym poziomie z czarnym tłem. W trybie awaryjnym odinstalowałem grafike i po restarcie wykorzystując właściwości autorun (bo na pulpicie nic nie działa) udało sie ja zainstalować ponownie - wskoczyła właściwa rozdzielczość (choć czarne tło zostało) i ikony zaczęły się uruchamioać - choć nie wszystkie.
    Później CWShredder i Ad-Aware lecz bez skutku. Próbowałem setupcor- wykonał się z problemami (co jakiś czas pojawiał się komunikat że nie moze czytać z A i G )-równierz bez poprawy.
    Jakim programem usunąć nawarstwione błędy i przywrócić poprawną , stabilną pracę systemu ?
  • #9 1429861
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    szatz napisał:
    Ponieważ miała mnóstwo potrzebnych programów i danych i do tego mase różnych poinstalowanych urządzeń zewnętrznych, formatowanie nie wchodzi w gre. Podpiąłem jej dysk pod swój komputer i usunąłem wszystkie wykryte wirusy (ok 10 trojanów).

To mnóstwo programów to ile? Niespecjalnie wyobrażam sobie, że do jakiejś pracy potrzebne jest "mnóstwo" programów. A ta masa urządzeń zewnętrznych to ile? I jakie? W przypadku tych urządzeń i programó: czy wszystkie były potrzebne i funkcjonujące, czy jest to po prostu historia komputera, w którym nikt nie sprzątał?

szatz napisał:
    wskoczyła właściwa rozdzielczość (choć czarne tło zostało)

Sprawdź, czy tak nie są ustawione style pulpitu.

szatz napisał:
    Próbowałem setupcor- wykonał się z problemami (co jakiś czas pojawiał się komunikat że nie moze czytać z A i G )

W jaki sposób uruchamiałeś setupcor? Czy spod Windows, czy też po uruchomieniu komputera z dyskietki startowej? Kiedy pojawiał Ci się komunikat o kłopotach z odczytem z A:? To samo pytanie dotyczy błędów odczytu z C:
  • #10 1429994
    szatz
    Poziom 25  
    Jeszcze jedna ciekawa właściwość , która została po usunięciu wirusów.
    Po wystartowaniu z dyskietki startowej i wpisaniu setup -program pyta się czy zainstalować windowsa i po naciśnięciu ENTER zostaje wygaszony monitor (wyłancza się do standbay) ale co ciekawe komputer się nie wyłącza dyski dalej pracują jak niby nic.
    Jak po restarcie z dyskietki robie reinstalacje przez setupcor to wszystko niby w porządku tylko co jakiś czas w trakie instalacji wyskakują komunikaty pierwszy "Program nie może czytać z dysku A"po ENTER wyskakuje drugi "Program nie może czytać z dysku G"
    ENTER i mimo napisów instalacja idzie dalej lecz co jakiś czas wywala takie dziwne komunikaty.
    Rok temu miała podobny przypadek, instalacja wszystkiego od AdoZ zajęła mi cały dzień- teraz wolałbym tego uniknąć. Wole się nauczyć radzenia sobie w inny sposób niż formatowanie - nie zamierzam całe życie formatować dysków, lecz chcę umieć walczyć z problemami.
    Dlatego proszę bardziej doświadczonych o pomoc.
  • #11 1430437
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    szatz, oprócz opisania tego, co sobie właśnie przypomniałeś, bądź uprzejmy odpowiedzieć na zadane Ci pytania.
  • #12 1430601
    powerm
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    Panowie Szatz i Strzala - po pierwsze tzw. virusy moga (a zwykle to robia) sie uruchamiac z pierwszym zabootowaniem komputera np jesli jeden z nich jest w command.com. Jesli wiec skanujecie online to przykro mi ale wszystkich nie wytepicie po prostu te ktore sa w pamieci podczas restartu wpisza sie znowu i zabawa od nowa. Jesli mieliscie dyskietki bootujace z antyvirem od MKSa to sprawdzcie z jakiego dnia bo moze sie okazac ze sa one swietne ale na wirusy wystepujace pare lat temu. Jesli chcecie dobrze zrobic skan a macie tylko skaner online to popros kolege zeby podpial twoj dysk jako drugi i absolutnie nic z niego nie uruchamial tylko przeskanowal wlasnie za pomoca MKSa i Pandy (ta druga jest jakby dokladniejsza). Niestety nie daje ci gwarancji na to ze wszystkie pliki to przezyja.
    Dlatego niestety czasami konieczna jest reinstalacja (na kazde pytanie czy zastapic nowszy plik starszym odpowiedz TAK) potem wypadaloby zainstalowac wszystkie directxy IE6 itp itd. A najgorsze ze i to w jakis 5% przypadkow nie wystarcza. Wtedy kopiuje caly soft na D dysk zeby bylo szybciej reboot z dyskietki sys c: i setup.
    ps. na koniec mialem jednego starego klienta - panienke bez dostepu do netu okazalo sie ze miala zawirusowany programik na CDeku i ile razy komp wrocil ode mnie tyle razy ona go instalowala i po paru dniach komputer wracal do mnie.
  • #13 1431920
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    jedna sprawa i to bardzo wazna - win 98 nigdy sie nie restaruje po jakikolwiek bledzie...moze sie co najwyzej zaiwiesic...
  • #14 1431924
    Radzious
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    słuchaj szatz czy pewny jestes ze twoja karta graficzna jest na 100% sprawna(przy tych ustawieniach co masz) .
    Miałem problem z grafą kiedyś taki iz była zwalona i przy instalacji pojawiały sie błedy i tak zainstalowany system nie mógł poprawnie funkcionować ale gapnałem sie pózniej i trza było grafe zrobić i od nowa instalować i po tym zavbiegu zero kłopotów.

Mi się zdaje że to nie wina progów tylko sprzetu ale mogę się mylić w przeciwnym razie sprawdź sprzęt. Progi to memtest, do dysku ze strony producenta grafa to 3dmarkiem(czy przejdzie cały) i jakimś testerem artefaktów, zasilacz to zobacz napięcia moterboard monitorem(czy jakoś tak) jak jest wszytko ok to sam juz niewiem
  • #15 1438320
    szatz
    Poziom 25  
    Witam ponownie. Sprzęt jest na pewno dobry (ma ok. jednego roku).
    Na razie sobie nie poradziłem. Wziąłem inny dysk i na nim zainstalowałem wszystkie potrzebne programy i wszystko ok. Stary z wszystkimi danymi dalej trzymam , bo chcę ten temat skończyć i ustalić przyczynę i lekarstwo. Dysk ten z którym mam problem był skanowany wcześniej pod moim kompem z aktualną bazą wirusó pod avastem , później kasperskim i jeszcze jednym którego nazwy teraz nie pomnę. Oczywiście wirusy były jak wspomniałem wcześniej mam nawet zapisane jakie:
    1)BehavesLike:Trojan.low zones (Skaner BD) gdlib.exe
    2)Trojan-Downloader Win32.Delf.cb (Skaner KAV) cmd32.exe
    3)Trojan-Downloader Win32.Agent.fn (Skaner KAV) wuclient.exe
    4)Trojan-Downloader Win32.Small.yo (Skaner KAV)
    5)Trojan-Clicker Win32.Small.cv
    6)Trojan-Downloader Win32.Small.ahv VJugfki.exe
    Wszystkie oczywiście zostały usunięte.
    W efekcie komputer dobrze działa tylko w trybie awaryjnym, w normalnym trybie się uruchamia ale praktycznie nic w nim nie działa.
    I jeszcze jedno sprostowanie Win98 nie daje się zainstalować na tym sprzęcie w normalny sposób - dopiero przez setapcor bo instalacja z użyciem polecenia setup powoduje wyłączenie monitora, Windows XP nie ma kłopotów z tym.
    Jak mam sobie z tym poradzić?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z uruchamianiem programów, takich jak ACDSee, na komputerze z systemem Windows 98 SE – programy uruchamiają się, ale natychmiast się zawieszają. Komputer był wielokrotnie skanowany różnymi antywirusami (m.in. MKS, Panda, Norton, Avast, Kaspersky), które wykryły i usunęły liczne trojany i wirusy, jednak problem nadal występuje. Próby ponownej instalacji programów nie przyniosły efektu. Wskazano, że wirusy mogą trwale uszkadzać pliki, a skanowanie online nie zawsze usuwa wszystkie zagrożenia, zwłaszcza te obecne w pamięci podczas uruchamiania systemu. Zalecane jest pełne odinstalowanie programów, oczyszczenie rejestru (np. RegCleaner), sprawdzenie autostartu systemu (msconfig) oraz diagnostyka sprzętu, w tym test pamięci RAM (memtest) i karty graficznej (3DMark, testy artefaktów). Opisano również problemy z instalacją systemu z dyskietki startowej, pojawiające się błędy odczytu z dysków A: i G:, co może wskazywać na uszkodzenia sprzętowe lub problemy z nośnikami. Wskazano, że reinstalacja systemu Windows 98 powinna być wykonana prawidłowo, a nie przez nadpisanie katalogu Windows. Sprzęt jest stosunkowo nowy (około rok), a problem nie występuje na innym dysku z tym samym oprogramowaniem. W trybie awaryjnym system działa poprawnie, co sugeruje problemy z konfiguracją lub uszkodzeniem plików systemowych w normalnym trybie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA