logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 98 - Komputer uruchamia się i wyłącza po komunikacie o kernelu

Drelik 01 Lut 2006 11:49 967 7
REKLAMA
  • #1 2244614
    Drelik
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    czesc,
    mam maly chociaz jak dla mnie duzy problem, mianowicie mam win98 i dosyc starego koma i ostatnio robilem format. wszystko od poczatku poinstalowalem, porpawki z winupdate i takie tam inne pierdoly . Komp pochodzil z tydzien i cos mu sie pochrzanilo i teraz uruchamia sie (dosyc dlugo po czym wyskakuja dwie linijki ze: cos ze kernel nie jest zainstalowany i ze zaraz komputer sie uruchomi ponownie poczym sie wylacza (sorry ale nie nadazam czytac bo szybko znika) .

System czysty bez zadnych wirusow i innych bo swierzutko zainstalowany. Nie wiem czy to kwesti asoftwaru czy hardwaru :-/

Co mam zrobic zeby to dzialalo?
  • REKLAMA
  • #2 2244781
    mind
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Miałem podobny problem. U mnie winowajcą okazał się kapryśny skaner podłączony do USB. Może też masz jakieś tego typu urządzenie? Jeśli tak to spróbuj je odinstalować w trybie awaryjnym windowsa. Możesz też skorzystać z opcji podmiany plików systemowych Win98 oczywiście też w trybie awaryjnym (Start, Akcesoria, Narzędzia systemowe, Informacje o systemie Microsoft, dalej narzędzia i kontroler plików systemowych). Po wyjściu do DOS z poziomu Windows można spróbować polecenia scanreg /fix.
  • REKLAMA
  • #3 2244920
    Olaff
    Poziom 11  
    a próbowałeś uruchamiać system w trybie awaryjnym? Wiesz kozystając z kalwisza F8?
  • #4 2245101
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    a może program który zainstalowałeś jako ostatni pokopał układ. Sprawdz bad sektory scan diskiem
    Może antywirus się gryzie
  • REKLAMA
  • #5 2245192
    Drelik
    Poziom 10  
    System jest czysciutki, zainstalownany tylko nod32 i ad aware i nic wiecej, ale te progsy byly przed formatowaniem i nie bylo konflikto. Wydaje mi sie ze moge miec plyte uszkodzona, bo praktycznie wszytko juz spradzilem, wyjmowalem poszczegolne czesci typu karta graf, sieciowa itp i wstawialm zamienniki i nic zostala tylko plyta:-/

P.s.
    Raz na 10 uruchomien odpali dobrze i dziala ale to mnie nie zadowala. Poniewaz mam w domu troche roznych czesci zeby wykluczac wadliwy sprzet jak wczesniej opisalem wymienialem co nieco, oprocz tego nowy zasilacz mu dalem, i dwa wiatraczki na procka zeby co sie nie grzalo no ale nic nei pmaga
  • #6 2245332
    x3rox
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    a daj loga z hijackthis
  • #7 2246005
    Drelik
    Poziom 10  
    hmm a jak to zrobic :? :cry: :oops:
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy komputera z systemem Windows 98, który po formacie i instalacji aktualizacji uruchamia się, wyświetla komunikat o braku zainstalowanego kernela, a następnie samoczynnie się wyłącza. System jest świeżo zainstalowany, bez wirusów, z zainstalowanymi programami Nod32 i Ad-Aware, które nie powodowały konfliktów przed formatem. Próby diagnozy obejmowały wymianę podzespołów (karta graficzna, sieciowa), nowy zasilacz oraz chłodzenie procesora, bez efektu. Jeden z użytkowników zasugerował, że problem może powodować urządzenie USB, np. skaner, które należy odinstalować w trybie awaryjnym. Rekomendowano także uruchomienie systemu w trybie awaryjnym (klawisz F8), sprawdzenie dysku pod kątem bad sektorów za pomocą ScanDisk oraz użycie narzędzia do naprawy plików systemowych Windows 98 (kontroler plików systemowych) lub polecenia scanreg /fix z poziomu DOS. W celu dalszej analizy zasugerowano wykonanie skanu programem HijackThis i udostępnienie logu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA