Witam!
Posiadam quada 107 cm3 (chińczyka), którym jeżdżę pół-rekreacyjnie tj. czasami poskaczę na bezdrożach.
Kiedyś zaczął "piszczeć" jak niektóre samochody po odpaleniu, więc wymieniłem w nim olej i już nie "zapiszczał".
Quada powoli zaczyna pożerać rdza (nieznacznie).
Ogólnie quad został kupiony nowy w dniu 17 maja 2008 roku, więc ma około 6 lat.
Do dzisiaj wymieniłem/zrobiłem w nim:
- Świecę zapłonową (była A7TC, jednak nie jest ogólnodostępna, więc wziąłem C7HSA) (pierwszy raz w 2013),
- Akumulator,
- Bezpiecznik alarmu (w 2013, pierwszy raz),
- Olej (okresowo co rok + dzisiaj 28.06.2014) - 10W-40 Półsyntetyczny.
- Poprzywiązywałem kable do ramy żeby nie wisiały.
Do wymiany mam:
- Filtr paliwa (pierwszy raz)
- Łezki do klem akumulatora (pierwszy raz)
- Tylne hamulce (okładzina) - (model to przednie od Bashan'a) + płyn hamulcowy, ponieważ okładzina mi odleciała podczas jazdy i cały płyn poszedł (pierwszy raz),
- Rurki paliwowe (stare musiałem uciąć - filtr był taki kruchy, że rozleciał się w rękach i jego część została "w rurce" - w związku z tym uciąłem odcinek (pierwszy raz),
- Koła (jednak jeszcze poczekam, przełożę wymianę na zimę - pierwszy raz),
- Żarówka tył - spaliła się w 2013 (pierwszy raz).
W związku z tym pytania dla doświadczonych:
- Co jeszcze będę musiał wymienić (część, która zawiedzie w przyszłości)?
- Co wymieniam za rzadko?
- Jaką część zużywalną powinienem jeszcze zmienić, a jej nie zmieniłem?
- Kable do akumulatora są za krótkie - jak je przedłużyć?
- Czy quad według was jest w "awaryjny" według mojego opisu?
- Jak myć tego quada, czy mogę spokojnie pryskać silnik zwykłą końcówką (do dzisiaj tak robię) do węża?
- Dlaczego quad jest silniejszy i szybszy od 150 cc (też chińczyka)?
- Czy quad posiada filtr oleju? Przy wymianach oleju stary olej był wylewany a nowy wlewany. Nic więcej nie było robione.
W quadzie nie były robione żadne modyfikacje typu "sportowy gaźnik" i "obcinanie jednej z rur wydechowych".
Quad jest bezwypadkowy (raz tylko wpadłem nim do rowu, jednak żadnych uszkodzeń nie było widać, ponieważ rów był zarośnięty (chodzi o ten przydrożny, bez skojarzeń).
Quada będę jeszcze długo używał, nawet nie myślę żeby go na razie sprzedawać.
Akumulator ładowany jest prostownikiem o małej mocy do akumulatorów małej pojemności.
Pozdrawiam i dziękuję.
Oczywiście hojnie nagrodzę punktami
Mam dokładnie takiego quada, jednak ze srebrną, matową ramą i bez naklejek (zdjęcie z internetu).

Posiadam quada 107 cm3 (chińczyka), którym jeżdżę pół-rekreacyjnie tj. czasami poskaczę na bezdrożach.
Kiedyś zaczął "piszczeć" jak niektóre samochody po odpaleniu, więc wymieniłem w nim olej i już nie "zapiszczał".
Quada powoli zaczyna pożerać rdza (nieznacznie).
Ogólnie quad został kupiony nowy w dniu 17 maja 2008 roku, więc ma około 6 lat.
Do dzisiaj wymieniłem/zrobiłem w nim:
- Świecę zapłonową (była A7TC, jednak nie jest ogólnodostępna, więc wziąłem C7HSA) (pierwszy raz w 2013),
- Akumulator,
- Bezpiecznik alarmu (w 2013, pierwszy raz),
- Olej (okresowo co rok + dzisiaj 28.06.2014) - 10W-40 Półsyntetyczny.
- Poprzywiązywałem kable do ramy żeby nie wisiały.
Do wymiany mam:
- Filtr paliwa (pierwszy raz)
- Łezki do klem akumulatora (pierwszy raz)
- Tylne hamulce (okładzina) - (model to przednie od Bashan'a) + płyn hamulcowy, ponieważ okładzina mi odleciała podczas jazdy i cały płyn poszedł (pierwszy raz),
- Rurki paliwowe (stare musiałem uciąć - filtr był taki kruchy, że rozleciał się w rękach i jego część została "w rurce" - w związku z tym uciąłem odcinek (pierwszy raz),
- Koła (jednak jeszcze poczekam, przełożę wymianę na zimę - pierwszy raz),
- Żarówka tył - spaliła się w 2013 (pierwszy raz).
W związku z tym pytania dla doświadczonych:
- Co jeszcze będę musiał wymienić (część, która zawiedzie w przyszłości)?
- Co wymieniam za rzadko?
- Jaką część zużywalną powinienem jeszcze zmienić, a jej nie zmieniłem?
- Kable do akumulatora są za krótkie - jak je przedłużyć?
- Czy quad według was jest w "awaryjny" według mojego opisu?
- Jak myć tego quada, czy mogę spokojnie pryskać silnik zwykłą końcówką (do dzisiaj tak robię) do węża?
- Dlaczego quad jest silniejszy i szybszy od 150 cc (też chińczyka)?

- Czy quad posiada filtr oleju? Przy wymianach oleju stary olej był wylewany a nowy wlewany. Nic więcej nie było robione.
W quadzie nie były robione żadne modyfikacje typu "sportowy gaźnik" i "obcinanie jednej z rur wydechowych".
Quad jest bezwypadkowy (raz tylko wpadłem nim do rowu, jednak żadnych uszkodzeń nie było widać, ponieważ rów był zarośnięty (chodzi o ten przydrożny, bez skojarzeń).
Quada będę jeszcze długo używał, nawet nie myślę żeby go na razie sprzedawać.
Akumulator ładowany jest prostownikiem o małej mocy do akumulatorów małej pojemności.
Pozdrawiam i dziękuję.
Oczywiście hojnie nagrodzę punktami
Mam dokładnie takiego quada, jednak ze srebrną, matową ramą i bez naklejek (zdjęcie z internetu).