logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować indeksowanie na SSD i HDD w Windows 7?

MAJSTER XXL 29 Cze 2014 11:43 7569 4
REKLAMA
  • #1 13753530
    MAJSTER XXL
    Poziom 29  
    Ocena: 429
    Poczytałem wątek:
    http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/jak-przyspieszyc-dysk-ssd-w-windows-7-3230.html
    i mam pytania o te indeksowanie. Usługę "Windows Search" ustawiłem na wyłączoną.
    Rozumiem, że dotyczy to indeksowania na wszystkich dyskach? Zauważyłem, że we właściwościach każdej partycji jest dodatkowo opcja włączenia lub wyłączenia "zezwalaj na indeksowanie zawartości plików na tym dysku wraz z ich właściwościami". Co wtedy zrobić, czy włączyć usługę "Windows Search" , a odhaczyć tylko "zezwalaj na indeksowanie zawartości plików na tym dysku wraz z ich właściwościami" dla dysku SSD? Chyba lepiej, żeby indeksowanie działało na dyskach HDD (u mnie 3 sztuki) a na SSD było wyłączone? Jeśli odhaczę "zezwalaj na indeksowanie zawartości plików na tym dysku wraz z ich właściwościami" to wyskakuje okno "Potwierdzenie zmiany atrybutów" z domyślnie wybraną opcją: "Zastosuj zmiany do dysku C:\, podfolderów i plików"- zatwierdzenie tego powoduje, że do wielu miejsc jest odmowa dostępu. Czy wybrać tylko do dysku C:\?
    Jak skonfigurować indeksowanie na SSD i HDD w Windows 7?

Druga sprawa:
    na 3 dyskach HDD mam dane, m.in. ten sam system Win 7, mnóstwo aplikacji i multimediów. Na dysku SSD mam system Win 7 i podstawowe programu- na razie na czas testów. Chciałem ustawić tryb AHCI już po instalacji systemu na SSD i z obecnymi danymi na HDD, ale system Windows 7 już się nie uruchamia, nawet po koniecznych zmianach w rejestrze. Czy to, że dyski HDD są prawie całe zapełnione w trybie IDE, to stanowi problem do przełączenia w tryb AHCI? Czy konieczne jest zainstalowanie jakiś sterowników AHCI, czy przełączenie z IDE na AHCI grozi utratą danych? SSD jest na SATA 3, jeden HDD jest też na SATA 3, pozostałe dwa HDD i nagrywarka DVD są na SATA 2. Płyta główna to Gigabyte GA-H77-DS3H.
  • REKLAMA
  • #2 13753743
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 188
    1. Zależy czy używasz windowsowego wyszukiwania plików - bo do tego służy indeksowanie, ja nie używam więc usługa jest wyłączona.
    2. na początek odłącz wszystkie dyski zostaw tylko ssd, czasami przesiadka z native sata na ahci sata jest bardzo problematyczna, ogólnie wygląda to tak że odinstalowujesz stery do chipsetu w tym do ahci, reboot, zmiana opcji w biosie *wariant1* i restart w trybie awaryjnym czyli F8, modlitwa, na intelu będzie ciężko. Jeśli będzie bsod to *wariant2* czyli odpalasz instalator win7, dajesz napraw - odszukaj i napraw problemy ze startem systemu ( czy jakoś tak ), jak naprawi to restart w trybie awaryjnym czyli F8 i znowu modlitwa. Jak to też nie pomoże to *wariant3* znowu instalator win7 - napraw - wiersz polecenia czyli konsola i klepiesz
    bootrec /fixboot
    bootrec /rebuildbcd
    bootrec /fixmbr
    restart i modlitwa
    Jak stracisz cierpliwość po godzinie walki to zainstaluj system od nowa :] Niekiedy to ta szybsza opcja.

Jak masz przynajmniej 500MB wolnego na dysku to nie problem. Windows ma sterowniki AHCI , te intela mają po prostu większą funkcjonalność jak monitorowanie smart itp. Dane zawsze możesz stracić, ale nie od zmiany sterownika sata, jeśli miałbyś raid to już było by o czym dyskutować.
  • REKLAMA
  • #3 13755888
    MAJSTER XXL
    Poziom 29  
    Ocena: 429
    Umówmy się, że zrobię tak:
    - odłączę fizycznie wszystkie HDD
    - podłączę tylko SSD
    - zmienię w biosie z ide na ahci
    - wrzucę ponownie instalatora Win 7
    - podczas instalacji zformatuję na nowo SSD
    - zainstaluję system
    Czy tak powinno pójść bezproblemowo?
  • REKLAMA
  • #4 13757235
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 188
    Jeśli masz płytkę z win7 SP1 to tak :]
    Dodatkowo możesz sformatować dysk z większym klastrem, moim zdaniem chodzi szybciej.
    Podczas instalacji windows 7 i nowszych, stwórz partycje, sformatuj je ale nie dawaj Dalej, ( jeśli masz już partycje to przy reinstalacji systemu wcześniej przed wyborem dysku/partycji)
    wciśnij "Shift - F10", otworzy się kolsola, wklep:
    diskpart
    select disk 0
    select partition 2
    format fs=ntfs quick label=win7 unit=16384
    exit
    exit
    Zamknij konsolę i wciśnij odśwież, wtedy powinien ci się pojawić dysk z etykietą win7 i na nim instalujesz system.
REKLAMA