logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AMD Athlon II x2 270 3.4 GHz - Przyspieszanie gry fifa 13

johnyyoyo 29 Cze 2014 11:53 2391 20
REKLAMA
  • #1 13751571
    johnyyoyo
    Poziom 9  
    Mam problem z grą fifa 13. Gra zazwyczaj po jednym meczu albo już na starcie przyspiesza sama z siebie. W trakcie meczu zawodnicy zaczynają biegać szybciej niż powinni przez co nie da się grać... ;/ Udało mi się na razie doszukać tylko informacji, że może być to problem procesora i na Windows XP pomógł by tu dualcore optimalizer albo aktualizacja sterowników procesora. Próbowałem oczywiście różnych ustawień graficznych w samej fifa 13 ale nic to nie daje. Ten problem mam od samego początku od kąd zakupiłem fife ale nigdy nie potrafiłem go rozwiązać. Ostatnia nadzieja w forum :cry:
    Mój komputer:
    procesor AMD Athlon II x2 270, 4GB RAM, windows 7 ultimate SP1 x64, XFX Radeon HD 7770, zasilacz: XFX Core Pro 450W.
  • REKLAMA
  • #2 13751598
    GameplayTube
    Poziom 9  
    Masz jakieś pieniądze na nowy procesor?
  • #3 13751688
    rradek01
    Poziom 25  
    Ocena: 52
    Podaj model płyty głównej

Dodano po 3 [minuty]:

johnyyoyo napisał:
    Udało mi się na razie doszukać tylko informacji, że może być to problem procesora i na Windows XP pomógł by tu dualcore optimalizer albo aktualizacja sterowników procesora.

Te informacje to kompletna bzdura, najzwyczajniej w świecie wszystko ogranicza Twój procesor bo jest cienki i do procesorów nie ma sterowników które mógłbyś zaktualizowac.
  • #4 13751719
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 614
    johnyyoyo napisał:
    XFX Radeon HD 7770

Profilaktycznie odinstaluj, a następnie zainstaluj aktualne sterowniki.
  • REKLAMA
  • #5 13751737
    johnyyoyo
    Poziom 9  
    A więc płyta główna to: Gigabyte S-series GA-M52L-S3
    i myślałem żeby zmienić procesor ale nie wiem czy się opłaca do tej płyty głównej coś dokupywać czy najlepiej będzie zmienić razem z płytą główną...
    A jeżeli chodzi o sterowniki do karty graficznej to mam najnowsze i to nie ich wina bo problem z tą fifa mam już od dawna... ;/
  • #6 13752153
    młody14
    Poziom 37  
    Ocena: 231
    rradek01 napisał:
    Te informacje to kompletna bzdura, najzwyczajniej w świecie wszystko ogranicza Twój procesor bo jest cienki i do procesorów nie ma sterowników które mógłbyś zaktualizowac.

Gra działa ZA SZYBKO a nie za wolno.
    Jak w takim razie może być winny procesor?

Wymagania minimalne

System operacyjny: Windows Vista SP1 / Windows 7
        Procesor: 1,8 GHz Core 2 Duo
        RAM: 2 GB pamięci RAM w systemach Windows Vista i Windows 7
        Napęd optyczny: DVD-ROM x8
        Dysk twardy: 8,0 GB wolnego miejsca (plus dodatkowe miejsce na zapisane stany gry i instalację DirectX 9.0c)
        Karta graficzna: karta graficzna z akceleracją 3D, 256 MB pamięci VideoRAM oraz obsługą Pixel Shader 3.0
        Obsługiwane karty graficzne spełniające wymagania minimalne: ATI Radeon HD 3600, NVIDIA GeForce 6800GT
        Karta dźwiękowa: zgodna z DirectX 9.0c
        DirectX: wersja 9.0c
        Sterowanie: klawiatura, mysz, kontroler z dwoma drążkami analogowymi, zestaw słuchawkowy na potrzeby komunikacji głosowej
        Gra wieloosobowa w sieci: od 2 do 22 graczy, wymagane łącze 512 kb/s lub szybsze
        Gra wieloosobowa na jednym komputerze: od 2 do 5 graczy

Wymagania minimalne są spełnione, gra powinna śmigać.

johnyyoyo wejdź w ustawienia graficzne gry i spróbuj włączyć synchronizacje pionową (V-sync).
  • REKLAMA
  • #7 13752373
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Wklej screena z zakładki sensors gpu-z w trakcie kiedy gra przyspiesza i zwalnia.
    Efekt przyspieszania może powodować np. koparka bitcoinów.
    Wykonaj skan + usuń programami:
    ADWcleaner
    MBAM free
    wklej logi po skanowaniu.
    młody14 napisał:
    gra powinna śmigać.

Trzeba wg. mnie zrobić porządek w systemie, ewentualnie jakieś łatki wgrać do gry. Są?

Dodano po 54 [sekundy]:

młody14 napisał:
    johnyyoyo wejdź w ustawienia graficzne gry i spróbuj włączyć synchronizacje pionową (V-sync).

Absolutnie powinno to rozwiązać problem przyspieszania.

Dodano po 36 [sekundy]:

Odnośnie procesora: masz włączone C&Q w biosie?
  • #8 13752395
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 552
    Zmień sterowniki graficzne, niekoniecznie na najnowsze.
    Bywa, że Radeony, potrafią robić właśnie tego typu psikusy na źle dobranych sterownikach.

Skan systemu nie zaszkodzi, ale nie tutaj dopatrywałbym się przyczyny.

Warto także poszukać patch'a do tej gry, poprawiającą bugi (błędy).
  • #9 13752427
    johnyyoyo
    Poziom 9  
    To jest screen z moich ustawień graficznych w grze. AMD Athlon II x2 270 3.4 GHz - Przyspieszanie gry fifa 13
    Dodam jeszcze że gra przyspiesza tylko podczas samego meczu i czasem jeden mi się uda zagrać jeszcze normalnie ale następny i już wszystkie dalej są przyspieszone i już nie zwalniają nawet na chwilę.
    Jeżeli chodzi o patche do gry to szukałem i nie znalazłem żadnych oficjalnych więc jak by ktoś o takowych coś wiedział to też byłbym wdzięczny... Znalazłem tylko jakiś patch 1.6 ale on chyba oficjalny nie jest i nic nie zmienił... Próbowałem przez origina aktualizować grę ale jest aktualna...
  • REKLAMA
  • #10 13752448
    safbot1st
    Poziom 43  
    W takim razie - klatki na 60fps.
    Wyłącz "Czekaj na synchronizacje pionową".
  • #11 13752453
    młody14
    Poziom 37  
    Ustaw "Max 30fps" i zobacz czy dalej będzie za szybko.
    Teraz może być ewentualnie niezbyt płynnie ;)
  • #12 13752492
    safbot1st
    Poziom 43  
    johnyyoyo napisał:
    Gra zazwyczaj po jednym meczu albo już na starcie przyspiesza sama z siebie. W trakcie meczu zawodnicy zaczynają biegać szybciej niż powinni przez co nie da się grać... ;/

To na 100% wina ustawienia "Bez ograniczeń" w panelu "klatki na sekundę".
    Sprzęt masz o wiele za mocny do tej gry :) dlatego przyspieszała na tym ustawieniu.
    Ustawienie "bez ograniczeń" przyspieszać powinno grę na minimum sprzętowym i po to zostało po części wymyślone.
    Ja czasem używam oprogramowania typu Frame Limiter - gry typu DeusEx HR wyświetlały mi po 700fps w menu, a to bez sensu przegrzewało kartę gr.

Dodano po 30 [sekundy]:

Napisz, czy przyspieszanie po zmianie ust. grafiki ustąpiło.
  • #13 13752534
    johnyyoyo
    Poziom 9  
    Próbowałem wszystkich trzech ustawień tych klatek i tak:
    na 30 fps gra wygląda jakby ktoś puścił prezentacje w powerpoincie z żaluzją i dalej jest za szybka
    na 60 fps to jest najszybsza chyba
    jak jest bez ograniczeń ustawione to jest wszystko płynnie ale dalej przyspieszona
    no i odznaczyłem synchronizacje pionową ale też to nic nie dało...

Dodano po 55 [minuty]:

Przypomniało mi się jeszcze, że podobny problem miałem z grą Just Cause 2... Kiedyś na poprzednim procesorze jak miałem jeszcze windows xp to ten dualcore optimalizer pomógł mi jak miałem z czymś problem na procesorze AMD Athlon 5000+. Stawiałbym na to, że fifa ma jakiś problem z tym procesorem właśnie bo z ustawieniami graficznymi też już się od dawna bawiłem i rzuciłem to już kiedyś ale szkoda mi tej fify dlatego postanowiłem napisać na forum...
  • #14 13752808
    safbot1st
    Poziom 43  
    A ten dual core optimizer masz zainstalowany teraz, czy nie?
  • #15 13752818
    johnyyoyo
    Poziom 9  
    Zainstalowałem ale on jest pod XP tylko chyba i nie bardzo działa... w ogóle nie widzę żeby gdziekolwiek się zainstalował...
  • #16 13752856
    safbot1st
    Poziom 43  
    W sieci piszą aby wyłączyć ATI HDMI audio, bo powoduje konflikt z realtekiem,
    wyłącz: ATI HDMI Audio.
  • #17 13752874
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 841
    Spróbuj ustawić koligację dla gry odznaczając 1 rdzeń w menadżerze zadań.
  • #18 13755926
    johnyyoyo
    Poziom 9  
    Potestowałem trik z jednym rdzeniem w panelu sterowania ale problem występuje nadal... Chciałbym jeszcze spróbować z wyłączeniem ati hdmi audio ale nie wiem za bardzo jak to zrobić? A z dźwiękiem też mam problemy bo jak podłączam telewizor do kompa to nie ma czasami dźwięku na tv i nie pomaga wtedy nic innego tylko reinstalka sterowników z karty graficznej więc wyłączenie tego może i tu by pomogło przy okazji :)
  • #19 13755963
    młody14
    Poziom 37  
    Panel sterowania -> Dźwięk -> Kliknij prawoklikiem na AMD HDMI Output i wybierz opcję "Wyłącz".
  • #20 13756012
    johnyyoyo
    Poziom 9  
    Coś tu mam pokopane chyba bo tak to u mnie wygląda: AMD Athlon II x2 270 3.4 GHz - Przyspieszanie gry fifa 13
  • #21 13756027
    młody14
    Poziom 37  
    W takim razie wyłącz pierwsze urządzenie oznaczone jako "1 - Digital Display Audio".

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z grą FIFA 13, która przyspiesza podczas rozgrywki, co uniemożliwia normalne granie. Zidentyfikowano, że problem może być związany z procesorem AMD Athlon II x2 270 oraz ustawieniami klatek na sekundę. Użytkownik próbował różnych ustawień graficznych, aktualizacji sterowników oraz wyłączenia synchronizacji pionowej, jednak problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie ustawień BIOS, wyłączenie ATI HDMI Audio, a także zainstalowanie Dual Core Optimizer. Wskazano również na możliwość konfliktu z oprogramowaniem oraz potrzebę skanowania systemu w poszukiwaniu złośliwego oprogramowania. Użytkownik rozważa wymianę procesora lub płyty głównej, ale nie jest pewien, czy to opłacalne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA