logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zidentyfikować nieopisany układ SMD SO-8 w lampie LED RGB?

popencjusz 29 Cze 2014 12:41 1842 6
REKLAMA
  • #1 13751739
    popencjusz
    Poziom 10  
    Witam.
    Mam nadzieję że to dobre miejsce na pytanie. Nie jestem elektronikiem a od czasu do czasu sobie coś tam grzebnę :) Mam problem z identyfikacją elementu. Uszkodzeniu uległo kilka sztuk lamp LED RGB które wykorzystywane były jako oprawa świetlna szkoleń. Na razie udało mi się ustalić przyczynę. Podpięto zasilacze do ładowania baterii 12V a powinny być 5V. Lampy nie reagują na polecenia pilota oraz ręczne włączanie. Po podaniu napięcia na LED, świecą wszystkie więc OK. Wartości rezystorów też ok. fotodioda też reaguje na impulsy z pilota (nie wiem tylko czy na pewno dobrze je interpretuje). Bateria ładuje się bez przeszkód a ładowarka rozpoznaje jej naładowanie więc też OK. Stawiam więc na układ SMD w obudowie SO-8, który zaznaczyłem na zdjęciu żółtym kółkiem. Ponieważ nie jest on opisany trudno mi samemu rozpoznać co to jest. Po przeszukaniu internetu i forum stawiam na NE 555. Czy ktoś z Was może mi pomóc? Mam nadzieję że nie jest to jakiś programowany cyfrowy układ scalony.
    Załączniki:
    • Jak zidentyfikować nieopisany układ SMD SO-8 w lampie LED RGB? 20140627_232938.jpg (1.84 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13751840
    artur0_n
    Poziom 23  
    Ocena: 75
    Myślę że to raczej będzie attiny13a.
  • REKLAMA
  • #3 13751843
    popencjusz
    Poziom 10  
    czyli programowalny układ scalony?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13751898
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Ale to może byc też i:
    MCP1651
    MC34063
    TPS54232
    LM393
    Także trzeba prześledzić połączenia układu (zasilanie, sterowanie) aby być pewnym co do układu. Podaj też co jest natłoczone na samym układzie - jego oznaczenia.
  • REKLAMA
  • #5 13751950
    popencjusz
    Poziom 10  
    właśnie brak jest jakichkolwiek napisów.
    Miernikiem sprawdziłem i wychodzi tak:
    nóżka nr 1 = połączona z "+" baterii
    2 wyjście na rezystor 122 i później Y1 i diody czerwone
    3 jak wyżej i diody białe
    4 na rezystor 101 później do foto z pilota
    5 na rezystor 681 i diody zielone
    6 na rezystor 681 i diody niebieskie
    7 na rezystor 103 i do COM
    8 na "-" z baterii i MODE

Co jeszcze zauważyłem:

Gdy układ jest podłączony do baterii to po około 2-3 godz. samoistnie załączają się czerwone diody. Wyłączyć je można tylko i wyłączenie poprzez odpięcie baterii.
  • #7 13754960
    popencjusz
    Poziom 10  
    tak jak na rysunku - pierwsza od lewej z góry przy kropce.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z identyfikacją uszkodzonego układu SMD SO-8 w lampie LED RGB, która nie reaguje na polecenia pilota ani ręczne włączanie. Po podłączeniu zasilania 12V zamiast 5V, lampy przestały działać. Użytkownik podejrzewa, że uszkodzony układ to NE 555, jednak inni uczestnicy dyskusji sugerują, że może to być programowalny układ scalony, taki jak attiny13a, lub inne układy, takie jak MCP1651, MC34063, TPS54232, LM393. Użytkownik nie znalazł żadnych oznaczeń na układzie, co utrudnia identyfikację. Dodatkowo, po podłączeniu do zasilania, czerwone diody samoczynnie się włączają.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA