Witam.
Mam nadzieję że to dobre miejsce na pytanie. Nie jestem elektronikiem a od czasu do czasu sobie coś tam grzebnę
Mam problem z identyfikacją elementu. Uszkodzeniu uległo kilka sztuk lamp LED RGB które wykorzystywane były jako oprawa świetlna szkoleń. Na razie udało mi się ustalić przyczynę. Podpięto zasilacze do ładowania baterii 12V a powinny być 5V. Lampy nie reagują na polecenia pilota oraz ręczne włączanie. Po podaniu napięcia na LED, świecą wszystkie więc OK. Wartości rezystorów też ok. fotodioda też reaguje na impulsy z pilota (nie wiem tylko czy na pewno dobrze je interpretuje). Bateria ładuje się bez przeszkód a ładowarka rozpoznaje jej naładowanie więc też OK. Stawiam więc na układ SMD w obudowie SO-8, który zaznaczyłem na zdjęciu żółtym kółkiem. Ponieważ nie jest on opisany trudno mi samemu rozpoznać co to jest. Po przeszukaniu internetu i forum stawiam na NE 555. Czy ktoś z Was może mi pomóc? Mam nadzieję że nie jest to jakiś programowany cyfrowy układ scalony.
Mam nadzieję że to dobre miejsce na pytanie. Nie jestem elektronikiem a od czasu do czasu sobie coś tam grzebnę