logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja uszkodzonego elementu elektronicznego po zwarciu – jak znaleźć zamiennik?

gluszekrobert11 28 Cze 2025 12:21 432 10
REKLAMA
  • #1 21592006
    gluszekrobert11
    Poziom 3  
    Witam. Może ktoś będzie zorientowany. Poszukuję takiego elementu, chyba zrobiłem zwarcie na nim.
    Jest to zamontowane w takich błyskających światełkach LED błyskających. Układ z 8 nóżkami.
    Identyfikacja uszkodzonego elementu elektronicznego po zwarciu – jak znaleźć zamiennik?

AI: Czy na tym układzie scalonym są widoczne jakieś oznaczenia lub napisy? Jeśli tak, proszę je podać.
    Nic nie widać
  • REKLAMA
  • #2 21592053
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3693
    Mnie się wydaje, że są na nim oznaczenia.
  • REKLAMA
  • #3 21592061
    gluszekrobert11
    Poziom 3  
    Też tak myślałem. Spoglądałem przez szkło powiększające i nic. Czysty element. Dlatego pytam, gdyby ktoś dał radę pomóc w identyfikacji.
  • #4 21592157
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1350
    Spróbuj wstawić tam NE555 lub L9686. A tu mowa o w/w układach w zastosowaniu do przerywaczy:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1116975.html
    https://www.youtube.com/watch?v=RGFl8wBp41g
    https://www.youtube.com/watch?v=k0Gp6rNalRU
    Może też to być np. ATTINY13 no ale wtedy trzeba znać również wsad aby odtworzyć błyskanie: https://fab.cba.mit.edu/classes/863.05/people/patrik/pics_and_movies/gikpcb5.1.jpg
    Możesz tez spróbować zrobić zdjęcie prostopadłe całego urządzenia lub całej płytki PCB i poszukać zdjęciem w googlach? Wtedy może coś więcej znajdziesz?
  • REKLAMA
  • #5 21592325
    gluszekrobert11
    Poziom 3  
    Dzięki. Spróbuję. Zobaczymy, co wyjdzie. Może coś uda mi się zrobić. Nie jestem bardzo biegły w temacie. Dlatego pytałem. Jakby mi się udało ogarnąć temat, byłbym zadowolony. Dzięki za podpowiedzi.
  • #6 21592332
    elktrod
    Poziom 41  
    Taka jeszcze jedna myśl: może symbol tego układu jest zamalowany?
  • #7 21592350
    gluszekrobert11
    Poziom 3  
    Spróbuję jeszcze sprawdzić, czy nie jest zamalowane. Dzięki za sugestie. W razie potrzeby jeszcze mam 2 takie lampki. Może tam Chińczyk zostawił numer elementu.
  • REKLAMA
  • #8 21592372
    elktrod
    Poziom 41  
    Gdybyś zaznaczył jeszcze na czarno ścieżki drukowane PCB lub wyskrobał i zrobił zdjęcie całości PCB to może ktoś prędzej by Ci to rozpracował po ew. połączeniach (schemacie)? Możesz opisać działanie przełącznika tej lampki i sposobu jej zasilania?
  • #9 21592452
    gluszekrobert11
    Poziom 3  
    >>21592372
    Lampka zasilana 12 V ma 3 tryby migania. Na przemian niebieski - czerwony po 3 szybkie błyski, razem czerwony i niebieski ciągłe błyski równomierne, i 3. tryb: czerwony i niebieski razem takimi seriami po 3 błyski, bodajże.

Dodano po 5 [minuty]:

Chyba zakończę na ten moment drążenie tematu. Dziękuję jeszcze raz za chęć pomocy. Ale się poddam. Spróbuję zapytać, podrzucić komuś. Koszt nowej to ok. 40 PLN. Myślałem, że uda się mi samemu coś naprawić. 😉 Ale jestem za cienki w te klocki. Podmienić, przelutować dałbym radę, ale nic poza tym. 😁 Wiem, że trochę to jest jak wróżenie. Ogólnie dzięki.
  • #10 21592549
    elktrod
    Poziom 41  
    Przypuszczam, że to będzie jednak jakiś procesor z pamięcią? I także się poddaję.. Pozdrawiam....
  • #11 21592604
    gluszekrobert11
    Poziom 3  
    Doszedłem też do tej samej myśli, i tu już potrzebny programator 🥺 Takiego nie posiadam i koszt jego zakupu i części przewyższy koszt urządzenia. Dzięki za pomoc i zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem identyfikacji uszkodzonego układu scalonego ośmio-nóżkowego, montowanego w lampkach LED z funkcją migania. Element nie posiada widocznych oznaczeń ani napisów, co utrudnia jego identyfikację i znalezienie zamiennika. Sugerowano, że może to być popularny timer NE555, układ L9686 lub mikrokontroler ATTINY13, jednak brak informacji o programie i oznaczeniach uniemożliwia jednoznaczne określenie. Proponowano także analizę ścieżek PCB oraz wykonanie zdjęć całej płytki w celu rozpoznania schematu połączeń. Użytkownik potwierdził, że lampka jest zasilana napięciem 12 V i posiada trzy tryby migania diod czerwonej i niebieskiej. Ostatecznie stwierdzono, że układ może być procesorem z pamięcią, co wymaga programatora do odtworzenia funkcji, a koszty naprawy przewyższają wartość urządzenia, dlatego temat został zamknięty bez znalezienia zamiennika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA