logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odnalezienie przewodu w rozdzielnicy - jaki sprzęt?

nospa 29 Cze 2014 15:20 4020 23
  • #1 13752280
    nospa
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam

mam problem z odnalezieniem który przewód w rozdzielnicy odpowiada znalezionemu przeze mnie przewodowi w pomieszczeniu.

Czy istnieją jakieś urządzenia typu generator impulsów, które mogę podłączyć do przewodu w pomieszczeniu aby później w łatwy sposób odnaleźć ten przewód w rozdzielnicy? Zakładam całkowite rozłączenie prądu w czasie poszukiwań żeby nie było zakłóceń, ale przewody mam wprowadzone dość ciasno do rozdzielnicy i nie wiem czy taki generator podłączony do końca przewodu w pomieszczeniu, przy rozdzielnicy nie będzie dawał zakłóceń na inne kable?
  • #2 13752289
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3532
    Istnieją. SONEL ma coś takiego, ale posługiwanie się nimi wymaga trochę wprawy.
    Ale niestety szukanie przy obecności napięcia.

Najlepszym sposobem jest ... oznakowanie wszystkich żył przewodów.
  • #3 13752310
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4290
    Np. LKZ-700 Link

Można też odnaleźć metodą prób i błędów, odłączając przewody w rozdzielnicy, monitorując jednocześnie zasilanie w owym przewodzie w pomieszczeniu.
  • #4 13752388
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1256
    Wszystko piękne fajne a nawet skuteczne tylko ta cena :D
    Jeśli potrzeba ci jednorazowo czy z dwa razy to posłuchaj kolegi Łukasza są jeszcze alternatywy w cenie ok 150zł z opowieści posiadaczy tych wynalazków wnioskuję że skuteczny jest w tak do 85%. https://www.google.pl/search?q=szukacz+par+pr...GKo3A7Abe_IHQAg&ved=0CEcQsAQ&biw=1392&bih=752 większość to to samo tylko inny kolor kształt.
  • #5 13752418
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    zdzisiek1979 napisał:
    Wszystko piękne fajne a nawet skuteczne tylko ta cena :D

Zawsze można zlecić odnalezienie obwodu elektrykowi, który sprzęt posiada. Na pewno będzie taniej niż kupowanie lokalizatorów do jednorazowego użytku. No chyba, że kolega autor tematu, nałogowo lokalizuje przewody w swoim domu :D
  • #6 13752846
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 13753029
    maczar
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Mogę polecić
    Moderowany przez kkas12:

Link do aukcji usunąłem.
    3.1.18. Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).

Używam głównie do niskonapięciówki, jednakże przydaje się czasem również przy nn.
    Cena nie wysoka - tylko trzeba pamiętać że urządzenie nie znosi napięcia sieciowego - obwód musi być odłączony.
  • #8 13753101
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 510
    maczar napisał:
    Mogę polecić MASTECH MS6812
    I jak to cudo działa? Wpinam w dwa przewody i jak je znajdę na drugim końcu? Jak odróżnię pierwszy od drugiego? Czy może choć jeden muszę znać?
  • #9 13753430
    nospa
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Takie cudo jak LKZ-700 odpada ze względu na koszt. Poza tym ja potrzebuję tylko odnaleźć który kabel w rozdzielnicy to ten który interesuje mnie w budynku. Nie potrzebuję znać jego trasy.

Nie lokalizuję przewodów nałogowo - jest to nowa instalacja, elektryk okazał się debilem i nie wykonał dokumentacji powykonawczej, czego nie dopilnował kierownik budowy i teraz mam przewód, który nie ma zasilania, i nie wiem gdzie go podłączono w rozdzielnicy. Odległość od początku przewodu do rozdzielnicy to ok. 15 metrów.

Szukam rozwiązania w miarę taniego (do 200 zł), które posłuży mi ewentualnie w przyszłości i z którego w łatwy sposób można skorzystać.
  • #10 13753441
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Metody kolegi Bronka z rezystorami znam z praktyki. Miałem z krokodylkami i jako wtyczki. Ważne tak albo złożyć z rezystorów lub dobrać konkretnie tak by pierwsza cyfra wyniku oporu była cyfra znaczącą w numeracji "zworek rezystorów"
    Oczywiście stosowanie w instalacji bez napięcia.
    Raz założyłem wtyczkę z rezystorem i po wszystkim załączyłem pomyłkowo trochę tylko nasmrodziłem. Tania prosta metoda.
    Baterii nie stosowałem też ciekawy patent łącznie z biegunowością zapamiętam go. Najprostsze rozwiązania czasem są najlepsze.

To najlepiej bateria 9V plus zaciski podpiąć do wtyków bananowych i podłączyć do przewody z jednej strony a drugiej szukać miernikiem na zakresie 20V całość zestawu ok 50zł tak jak kolega Bronek ci napisał.
    Oczywiście uprzednio wyłączając zasilanie.
    Miernik się przyda potem w domu a baterie zużyjesz w jakimś sprzęcie domowym i tyle.
  • #11 13753454
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Przecież do tego nie są potrzebne nie wiadomo jakie urządzenia. W wątku padły sposoby.
    Czy ten przewód jest w ogóle pod napięciem?
  • #12 13753465
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 13753813
    maczar
    Poziom 14  
    TWK napisał:
    maczar napisał:
    Mogę polecić MASTECH MS6812
    I jak to cudo działa? Wpinam w dwa przewody i jak je znajdę na drugim końcu? Jak odróżnię pierwszy od drugiego? Czy może choć jeden muszę znać?

Nadajnik ma 2 krokodylki -czarny i czerwony.
    Czarny jest to napięcie odniesienia (GND) a czerwony modulowany sygnał audio.
    Po podpięciu np GND do żółtozielonego i sygnału do brązowego - w rozdzielnicy za pomocą odbiornika wyszukasz brązowy (usłyszysz sygnał audio po przyłożeniu do przewodu).
  • #14 13753910
    TWK
    Specjalista elektryk
    maczar napisał:
    Czarny jest to napięcie odniesienia (GND)
    Czyli koniecznie trzeba znać jedną żyłę - nie zawsze jest to łatwe do znalezienia jak np. wszystkie żyły są tej samej barwy...
  • #15 13753917
    maczar
    Poziom 14  
    TWK napisał:
    maczar napisał:
    Czarny jest to napięcie odniesienia (GND)
    Czyli koniecznie trzeba znać jedną żyłę - nie zawsze jest to łatwe do znalezienia jak np. wszystkie żyły są tej samej barwy...

Niekoniecznie - ja przy szukaniu w instalacji nn często podłączam GND do jakiegoś uziemionego elementu - ewentualnie bolca w gniazdku.
  • #16 13754340
    serwisor
    Poziom 29  
    Ocena: 164
    Ale się męczycie, ja osobiście mam takie cudo, zdejmuje napięcie i puszczam generator z tego mniejszego, a ten większy element ze szpicą przybliżam do pkt w którym szukam połączenia,
    wystarczy podłączyć (załączonymi w kpl. żabkami) jedną żyłę, choć można i 2, ale wtedy nie znamy polaryzacji, choć w instalacji 230V raczej łatwo znaleźć, jeśli nie ma szyn zbiorczych ...

http://unotel.pl/towar/szczegoly/650/tester-i-skaner-kabli-sieciowych-wire-tracker

P.S. Linka podałem żeby pokazać jak wygląda, normalnie da się go kupić taniej, ale mam go ze 2-3 lata, więc nie pamiętam gdzie kupiłem ...
  • #17 13754394
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6667
    serwisor napisał:
    Ale się męczycie, ja osobiście mam takie cudo

Ale beka, za chwilę nie da się zwyczajnie "przedzwonić" przewodu bez użycia kosmicznych technologii... :D
  • #18 13754459
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 13754625
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    "Im większa technika tym gorsza bida" tak mówiła moja babka.
    Wszystko jest dla ludzi ale czasem warto pomyśleć i w prosty sposób można rozwiązać najtrudniejsze problemy. To my sami czasem sobie utrudniamy sytuacje i wyolbrzymiamy problemy.
  • #20 13754681
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    zdzisiek1979 napisał:
    "Im większa technika tym gorsza bida" tak mówiła moja babka.
    Wszystko jest dla ludzi ale czasem warto pomyśleć i w prosty sposób można rozwiązać najtrudniejsze problemy. To my sami czasem sobie utrudniamy sytuacje i wyolbrzymiamy problemy.

No to wracamy "do źródeł" -

Odnalezienie przewodu w rozdzielnicy - jaki sprzęt?
  • #21 13754836
    serwisor
    Poziom 29  
    Ocena: 164
    To teraz przeciągnij przewód do gniazdka w innym budynku, oddalonym od RG o 40m + ułożenie przewodów w ścianach i życzę powodzenia w przedzwanianiu ...

A łączenie, żeby zaświecić latarkę ...
    Heh, jak to powiedziała Pani Ministra: Taki mamy klimat ...
  • #22 13754904
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Kolego serwisor - sposobów jest mnogo.
    Mogę użyć nawet np. MRU-21 i przewodu elektrody prądowej (40 mb).
    W czym problem ?
    Ja wskazałem jeden ze sposobów, przedstawić można więcej, łącznie z podaniem napięcia na szukany drugi koniec danego przewodu, tylko trzeba wiedzieć, jak to zrobić.
    Ale taki mamy klimat ... , że o posiadanym sprzęcie nie wspomnę.
  • #23 13755507
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6667
    elpapiotr napisał:
    przedstawić można więcej, łącznie z podaniem napięcia na szukany drugi koniec danego przewodu

A chodzi, tak mi się wydaje, o nieuszkodzony obwód, na który śmiało można podać napięcie i sprawdzić jego obecność. Można też zdjąć napięcie i stwierdzić jego brak.
    Nawet dzieci to wiedzą Link
    :D
  • #24 13755726
    TWK
    Specjalista elektryk
    zdzisiek1979 napisał:
    "Im większa technika tym gorsza bida"
    Więcej sprzętu niż talentu. Zwykle szukając korzystam po prostu z omomierza i zwykłego przedłużacza (może być nawet pomarańczowy, ogrodowy 2x0,75) + przewodów pomiarowych z krokodylkami.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem identyfikacji przewodów w rozdzielnicy elektrycznej. Użytkownicy sugerują różne metody, w tym użycie generatorów impulsów, takich jak LKZ-700, oraz prostsze techniki, takie jak podłączenie baterii do przewodu i pomiar napięcia w rozdzielnicy. Wskazano również na możliwość zlecenia tej czynności elektrykowi, co może być tańsze niż zakup specjalistycznego sprzętu. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z użyciem omomierzy, rezystorów oraz prostych narzędzi, podkreślając, że wiele z tych metod można wykonać samodzielnie bez skomplikowanego sprzętu. Wskazano na znaczenie wyłączenia zasilania przed przystąpieniem do poszukiwań, aby uniknąć zakłóceń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA