logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk SAMSUNG HD502HJ (500GB) - ocena wyników testów

Jörmungandr 30 Cze 2014 17:34 1134 4
  • #1 13755915
    Jörmungandr
    Poziom 10  
    Witam.

W ciągu ostatniego miesiąca dwa razy miałem problemy z uruchomieniem komputera. Raz poradził sobie z tym windowsowy naprawiacz systemu, za drugim razem puściłem chkdsk /r, znalazł błędne klastry w dwóch plikach i teraz wszystko wydaje się ok. Zaniepokoiło mnie to jednak na tyle, aby sprawdzić dysk programem hdtune.
    Moje pytanie brzmi: czy dysk jeszcze nadaje się do bezpiecznego użytkowania, czy lada chwila może się zepsuć?
    Niestety nie jestem na tyle biegły w informatyce aby samodzielnie to stwierdzić. Poniżej zamieszczam screeny z programu hdtune.
    Bardzo proszę o pomoc i z góry za nią dziękuję :)

Dysk SAMSUNG HD502HJ (500GB) - ocena wyników testów Dysk SAMSUNG HD502HJ (500GB) - ocena wyników testów Dysk SAMSUNG HD502HJ (500GB) - ocena wyników testów
  • Pomocny post
    #2 13756013
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Dysk na procedurę zerowania i remap - ma niestabilne sektory.
    Wcześnie trzeba zgrać dane.

Po wykonaniu wklej obrazek z nowym odczytem SMART (w jednym oknie, wystarczy rozszerzyć okno HD tune).
  • Pomocny post
    #3 13756239
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1704
    Błędy 01, c5, c8.
    Procedura może pomóc tylko na c5.
    Ale trzeba spróbować, jakiś czas powinien pochodzić.
  • #4 13756533
    Jörmungandr
    Poziom 10  
    W takim razie najpierw zakup dysku do archiwizacji danych (na który już od jakiegoś czasu się czaiłem), następnie zerowanie, remap i będzie jeszcze jakiś czas chodził, ale najlepiej zakupić już nowy dysk, a tego używać do przechowywania mniej ważnych danych.
    Dziękuję za odpowiedzi i poświęcony czas :)
  • #5 13756552
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 552
    Jedna uwaga:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html

Uwaga! Dotyczy Zasilania.
    Operację remapu/zerowania za pomocą poniższego sposobu, należy przeprowadzać na platformie wyposażonej w markowy, sprawny 100% zasilacz, z listy polecanej Elektrody:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html

W innym przypadku, tj na pseudo-zasilaczach, istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, iż poniższa operacja może doprowadzić do bezpowrotnego uszkodzenia dysku, powodując relokowanie sektorów niestabilnych. Nic nie zwalnia od logicznego myślenia.
REKLAMA