logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie o baterii Green Cell do Macbook 13 MA254 - warto kupić?

SoftWind 01 Lip 2014 11:09 179748 61
Najlepsze odpowiedzi

Czy warto kupić baterię Green Cell do MacBooka 13 MA254 zamiast drogiego oryginału?

Jeśli chcesz tani zamiennik, Green Cell może działać poprawnie, ale jako pewny zakup do MacBooka na lata to ryzykowny wybór [#14044579][#15360364][#16655240] Są też dobre przykłady: jedna bateria do Maka miała 5269 mAh przy deklarowanych 5200 i po 3 miesiącach oraz 81 cyklach nadal trzymała 5121 mAh, a inna po pół roku dalej pokazywała pełną pojemność [#14044579][#15360364] Z drugiej strony kilka osób opisało szybkie awarie: pad po 2–3 miesiącach, spadek pojemności o 20–30% w pierwszy miesiąc albo działanie tylko do ok. 50% przy większym obciążeniu i nagłe wyłączanie laptopa [#16742731][#16655240][#14369266] Były też przypadki spuchnięcia baterii i uszkodzenia obudowy MacBooka po około 15 miesiącach oraz wyraźnej utraty pojemności po gwarancji [#17121261][#16655240] Sprzedawca deklaruje 12 miesięcy gwarancji i wymianę, gdy pojemność spadnie poniżej 70%, więc jeśli kupować, to raczej z nastawieniem na możliwość reklamacji [#15251397]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #31 15247114
    przeeemek
    Poziom 12  
    Ocena: 45
    Green Cell to tragedia. Nawet nowa nie osiągała deklarowanej mocy. A od samego początku pojemność tylko spadała. Po roku trzyma z 10 minut. Jedyny plus taki, że jeszcze "coś" trzyma i tyle.
  • #32 15251397
    Michał ŚwiatBaterii
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Szanowny Panie,

Bardzo nam przykro z powodu zaistniałej sytuacji. Być może z baterią, którą Pan otrzymał od początku było coś nie tak i jej obecny stan jest tego wynikiem. Na to przynajmniej wskazują opisane przez Pana objawy. Po roku pojemność baterii powinna wynosić przynajmniej 80% początkowej wartości. Niestety nie podał Pan żadnych danych, które pozwoliłyby ustalić jakiemu czasowi pracy powinno to odpowiadać (model komputera, model i pojemność baterii). Choć oczywiście czas ten w żadnym wypadku nie powinien wynosić 10 minut.

Na baterie Green Cell udzielamy 12 miesięcy gwarancji (na dużą część obecnie sprzedawanych oryginalnych baterii w laptopach producenci udzielają tylko 6 miesięcy gwarancji) i wystarczyło zgłosić nam zaistniały problem, abyśmy mogli Panu pomóc. Oczywiście wśród dużej liczby baterii, które sprzedajemy może zdarzyć się wadliwy egzemplarz jednak awaryjność akumulatorów Green Cell plasuję się poniżej 2%, co jest bardzo dobrym wynikiem biorąc pod uwagę stosunek cena/jakość.

Bardzo proszę o kontakt, najlepiej mailowy (info@swiatbaterii.pl), abyśmy mogli wywiązać się z gwarancji. Nawet jeśli minął rok od zakupu baterii postaramy się Panu pomóc, ponieważ jak rozumiem problemy występowały od samego początku.

Z poważaniem,
    Michał Bulik
    Świat Baterii
  • #33 15256972
    przeeemek
    Poziom 12  
    O ile dobrze pamiętam to rok minął w październiku lub listopadzie. Musiałbym sprawdzić dokładnie. Nie zgłaszałem reklamacji, gdyż potrzebowałem baterii w laptopie. Widzę, że jesteście gotowi zająć się sprawą. Odezwę się na meila jak znajdę paragon. Zobaczymy jak da się sprawę załatwić.
  • #34 15360364
    dasriusz10
    Poziom 1  
    Witam,
    Kupiłem nową baterię u Ochynscy na allegro o ile dobrze pamiętam jest to firma "Świat Baterii" pod koniec 2015 roku.
    Zachęciła mnie do tego bardzo przejrzysta aukcja z jasno opisanymi zasadami , najbardziej przemówiło do mnie to iż sprzedawca deklaruje wymianę baterii na nową w ciągu roku, jeśli jej pojemność spadnie poniżej 70%, oprócz tego przemawiające było też wskazanie pochodzenia ogniw a mianowicie GreenCell.
    Powiem tak REWELACJA, jestem całkowicie zadowolony, przy okazji taka wskazówka :
    Baterii nie można doprowadzać do tak zwanego głębokiego rozładowania a zwłaszcza przechowywania takiej baterii. To był mój największy bład jaki zrobiłem z orginalną baterią, padła momentalnie.
    Najbezpieczniejszym stanem naładowania dla baterii to 50-70%, oczywiście bliskie stany obok tego przedziału też nie są groźne.
    Co do specyfikacji mojej baterii 4400 to dane wyczytane przez system był mniej więcej takie ,4900 deklarowana , 5200 maksymalna , pojemność 100% i tak mam po pół roku niezmiennie, czy się szybko wyładowuje , przy tej pojemności i pracy na internecie 1.30 min, przy rozładowaniu do około 15%, przy czym mój sprzęt jest z karta graficzną a to wiadomo pożera zasoby nawet jak nie działa w pełnym obciążeniu.
    Tak więc ja Polecam bez cienia wątpliwości to najlepszy sprzedawca w Polsce jeśli porównać takie parametry cena - jakość - support.
    Pozdrawiam i dziękuję.
  • #35 15361637
    przeeemek
    Poziom 12  
    A ja chciałbym zrobić małą reklamę firmie Świat Baterii. Wyżej pisałem, że kupiłem u nich baterię, z której niestety nie byłem zadowolony, bo bardzo szybko straciła swoje właściwości.

Mimo tego, że gwarancja skończyła mi się 2-3 miesiące temu, przedstawiciel tej firmy zaoferował mi wymianę baterii na nową, gdyż najprawdopodobniej trafiła mi się uszkodzona sztuka.

Tak jak obiecali, tak zrobili. Przysłali mi kurierem nową baterię.

Brawo
  • #36 15419993
    sneak
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Witam,

Dorzucę swoje 3 grosze.
    Około rok temu, może 10 mcy (?) kupiłem zamiennik bat 9 komorową "no name" do laptopa Lenovo T400 . Powiem szczerze, że chodzi jak złoto, tj trzyma zadeklarowaną wartość wg wskazań RM Clock i podczas normalnej pracy.
    Użytkowana normalnie, sporo pracy na baterii, jak padnie to się doładuje.
    Kupiona na allegro, nie pamiętam gdzie, ale mogę spróbować poszukać.

W laptopie Lenovo x201. Kupiona 6 ogniwowa 4400mAh za ok 75zł przez allegro ze sklepu Hermes. Sklep ogólnie w porządku, uznali wymianę gwarancyjną, niestety bateria również po wymianie
    na drugą tak samo padła. Trzyma teraz około godziny.

Gdzie kupić przyzwoitą baterię do X201? Jestem zaciekawiony ofertą firmy Ochynscy
  • #37 15540787
    3echo
    Poziom 15  
    Ocena: 88
    A co myślicie o regeneracji baterii.Czy to rozwiązanie się sprawdza czy to pic na wodę fotomontaż?
  • #38 15545251
    sneak
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Regeneracja to wymiana zużytych ogniw na nowe. Najczęściej markowe ogniwa. Oraz zresetowanie elektroniki/licznika cykli, pojemności ogniw.
    Koszt jest nieco wyższy niż kupno zamiennika.
    Jest to ciekawa opcja jeśli chcesz mieć oryginalną pojemność nieco wyższą niż w zamienniku.
  • #39 15549201
    gryfin2
    Poziom 2  
    W moim laptopie już od dwóch lat nie mam baterii, kiedy szukałem nowej- oryginał był dość drogi i niedostępny w polsce, a do zamienników nie byłem wtedy przekonany. Po przeczytaniu tego tematu zainteresowałem się baterią green cell, ku mojej uciesze znalazłem odpowiednią do mojego modelu, jednak cena to 300 złotych. To prawie tyle samo co za oryginalną baterię. Model laptopa to Asus ux50v. Ma ktoś pojęcie dlaczego baterie z podobną pojemnością do innych laptopów kosztują w okolicach 100 złotych, a ta jest taka droga? W tej cenie raczej nie kupię...
  • #40 16056859
    hudydg
    Poziom 11  
    Witam,
    dorzucę swoje trzy grosze.
    Nowa bateria Green Cell
    typ J1KND do laptopów DELL
    Miała mieć pojemność 6600mAh, po odczycie przez BatteryMon okazuje się, iż ma tylko 5865mAh, czyli sporo mniej niż deklarowana wartość.
    Zakupiona w świecie baterii "Ochyński"
    to minus,
    teraz plus:
    bardzo szybka odpowiedź na maila z reklamacją, jednak tu dostałem wersję, iż bateria w trakcie użytkowania zwiększy swoją pojemność, ponad zapisaną w sterowniki. Wiele baterii już zużyłem, jednak pierwszy raz się spotykam z tym, iż sterownik baterii może zwiększyć jej pojemność (tzn, może w przypadku zwykłych baterii, jednak te z wbudowanym sterownikiem tego nie robią, a przynajmniej ja się z tym nei spotkałem w bateriach do laptopów). W oryginału od Della (inna bateria, od innego modelu) w sterowniku przy pierwszym użyciu miałem zawsze większą pojemność niż na obudowie baterii (miałem 3 nowe baterie do Della, więc to nie przypadek).

drugi plus
    Zostałem telefonicznie zaproszony do punktu na Szymonowica, gdzie zostanie kwestia "wadliwej" baterii wyjaśniona i zostanie wymieniona na model ze zgodną pojemnością co do deklarowanej.

Więc, jak na razie plusy za kontakt, minus za towar. Po reklamacji napiszę jaki efekt uzyskałem.

Ku przestrodze, warto sprawdzić pojemność baterii zapisaną w pamięci sterownika baterii.

• #41 16079562
    dieludolfs
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Witam. Posiadam 5,5 letniego laptopa Acer 5738PZG, w którym mam jeszcze zamontowaną fabryczną baterie. Jak wiadomo, po tak długim czasie intensywnego użytkowania komputera akumulator jest zużyty na tyle, że w pełni naładowany potrafi zasilić komputer na jakieś 3 minuty od momentu odłączenia zasilacza. Nawet Windows 7 już od pół roku sugeruje mi wymianę baterii :D
    Rozważam zakup nowej baterii Green Cell od użytkownika Ochynscy, jednak dla mojego laptopa dostępne są dwa warianty: AC01 za 65,85zł, oraz AC02PRO za 209,95zł. Ta druga ma rzekomo ogniwa firmy samsung, oraz o jakieś 75% większą pojemność od swojego poprzednika czy nawet oryginału.
    Laptopa używam głównie w domu, jest przez cały czas podłączony do ładowarki (to zabiło oryginalną baterie). Nie chcę się go użytkować bez baterii, ponieważ w razie przypadkowego odłączenia ładowarki (co mi się zdarza bardzo często) komputer się po prostu wyłączy. Mimo wszystko potrzebuję sprawną baterię, ponieważ czasami muszę odczytać błędy w samochodzie i rozciąganie przedłużaczy i zasilacza jest bardzo niewygodne. Czy warto w moim przypadku dopłacać 144zł za większe ogniwa samsunga? Pośmiga dłużej niż tańszy zamiennik? Ten model laptopa mam zamiar użytkować przynajmniej przez kilka kolejnych lat.
  • #42 16137390
    3echo
    Poziom 15  
    Posiadam baterię GreenCell.W instrukcji pisze...Aby bateria działała jak najdłużej należy ją ładować,od momentu jak laptop zasygnalizuje,że bateria jest słaba i wymaga podładowania.U mnie jest to 30%.Należy unikać całkokwitego rozładowania baterii,co może spowodować uszkodzeniem ogniw.Ale w tej samej instrukcji pisze,żeby rozładować i naładować baterię przynajmniej raz na parę tygodni. To pozwoli utrzymać baterię w dobrym stanie.
    To jak w końcu ma być?
  • #43 16167533
    doodaa
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Nie wolno rozładowywać baterii poniżej 3%. W zaawansowanych ustawieniach zasilania możemy ustawić poziom naładowania baterii w % dla: "Krytyczny poziom zasilania baterii", "Niski poziom zasilania baterii" itp. oraz reakcje systemu na te poziomy. Rozładowanie baterii do 3% i naładowanie do 100%, to jest kalibracja baterii, którą dobrze jest przeprowadzić raz na kwartał.
  • #44 16189770
    3echo
    Poziom 15  
    doodaa napisał:
    Nie wolno rozładowywać baterii poniżej 3%

U mnie nie dojdzie do tak niskiego spadku bo jest ustawiony na około 10% i się lapek wyłączy.Zazwyczaj ładuję go jak ma lekko poniżej 20%.
  • #45 16387061
    bartsw
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    a słyszaliście coś może o bateriach marki Polion? Kolejna chińszczyzna, czy może dobry zamiennik? Weszli niedawno na polski rynek, ale jest tego pełno - i na ceneo i na allegro. Wyglądają sensownie - korzystał ktoś może? Czy jednak nie bawić się w to i kupić oryginał? (e-polion.pl)
  • #46 16388958
    dolorek
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    bartsw napisał:
    a słyszaliście coś może o bateriach marki Polion? Kolejna chińszczyzna, czy może dobry zamiennik? [...]

A co dziś nie jest chińszczyzną? Kraj jak kraj, produkują na cały świat. Dell też tam przecież robi, a jakość ma wysoką. No ale to na boku. Baterie Polion sprawdziłem po tym, jak GreenCell podniósł znacząco ostatnio ceny na swoje baterie (a nic się w nich nie zmieniło, wg. opisu). Zaryzykowałem Polion i co na razie nie mam powodów do narzekania, trzymają tyle samo, dobrze pasują do laptopa. Wolę kupić coś markowego niż ryzykować z totalnymi bezmarkowcami typu "replacement", szczególnie, że ceny są podobne.
  • #47 16389584
    Wojtek_SwiatBaterii
    Poziom 11  
    Stale udoskonalamy nasze baterie i szukamy jak najlepszej jakości komponentów, stąd delikatny wzrost cen - stawiamy na jakość. Przyznam szczerze, że nie mieliśmy jeszcze styczności z bateriami marki Polion, ale patrząc na ceny z Allegro to albo są to przedmioty bardzo niskiej jakości albo sprzedawane są na granicy opłacalności (porównując do naszych kosztów produkcji przy jednorazowym zamawianiu kilkudziesięciu tysięcy sztuk). Postaramy się przetestować kilka modeli dla porównania.

@dolorek, jeżeli do tej pory byłeś zadowolony z produktów marki Green Cell i robisz zakupy częściej niż raz na rok to skontaktuj się proszę z naszym działem B2B (kontakt na stronie) - na pewno dogadamy odpowiednie ceny :)

@bartsw - nie przesadzałbym z tym, że 'jest tego pełno' - Google praktycznie ich nie zauważa, na Allegro nawet nie wchodzą do top 50 sprzedawców w kategorii, a na Ceneo kilka ofert.
  • #48 16395473
    doodaa
    Poziom 2  
    @dolorek ma rację, prawie wszystkie baterie do laptopów są produkowane w Chinach.
    U każdego przedstawiciela producenta baterii można zamówić etykietę z nazwą swojej marki (nawet oryginalne). W ten sposób bateria zmontowana w fabryce X, składająca się z tych samych komponentów: ogniw, elektroniki i obudowy, może różnić się jedynie etykietą i opakowaniem. Tak są budowane marki baterii do laptopów. Jedni robią to uczciwie a inni oszukują podając w opisie, że są producentami baterii, a co gorsza - ogniw. Nie ma producentów ogniw green cell, pure power itp. W tych bateriach montuje się ogniwa chińskiej firmy ZN a PCB ma chiński EEPROM SH79F329AX. To nie oznacza, że te baterie są złe. Wręcz przeciwnie, są godne polecenia, zwłaszcza że obsługa gwarancyjna jest bardzo dobra.
    Nie piszę tego bezpodstawnie, ponieważ otworzyłem baterie tych 2 marek i wewnątrz zastałem te same ogniwa i tą samą elektronikę, nawet kod producenta był ten sam.
    Niektórzy sprzedawcy w oszukiwaniu posuwają się bardzo daleko. Dwa lata temu kupiłem baterię, w której miały być oryginalne ogniwa LG a były chińskie CJ.
    Póki co, kupujemy coraz lepsze chińskie zamienniki no name lub z marką. Można kupować oryginalne ale trzeba mieć świadomość, że ich produkcja ogranicza się do laptopów wyprodukowanych niedawno.
  • #49 16396154
    dolorek
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Wojtek_SwiatBaterii napisał:
    [...]. Przyznam szczerze, że nie mieliśmy jeszcze styczności z bateriami marki Polion, ale patrząc na ceny z Allegro to albo są to przedmioty bardzo niskiej jakości albo sprzedawane są na granicy opłacalności[...].

Tu muszę zaznaczyć, iż jeszcze jakieś pół roku ceny były zbliżone, co nie oznaczało chyba, że Greencell był bardzo kiepskiej jakości? Choć tego nie wiem, to może niska cena Polion spowodowana jest wejściem na rynek? Jako klient końcowy muszę stwierdzić, iż jak pisałem, różnic nie widzę, ani w pracy, ani w jakości wykonania, estetyki pudełka etc.

Wojtek_SwiatBaterii napisał:
    @dolorek, jeżeli do tej pory byłeś zadowolony z produktów marki Green Cell i robisz zakupy częściej niż raz na rok to skontaktuj się proszę z naszym działem B2B (kontakt na stronie) - na pewno dogadamy odpowiednie ceny :)

Będę na przyszłość pamiętał, dziękuję za info :)
  • #50 16412815
    sebbed
    Poziom 2  
    Green Cell dwa tygodnie po okresie gwarancji odmówił posłuszeństwa. Komputer wyłączył się i bez zasilacza ani drgną. System cały czas szacuje pojemność baterii po wyjęciu zasilacza komp gaśnie. Zmuszony kupić nową baterię kupiłem najtańszą dostępną na rynku i póki co nie widzę znaczącej różnicy. Zobaczymy co będzie po okresie gwarancji. Ja wiem że może mi się trafiła wadliwa sztuka, może coś tam a coś tam. Fakt jest faktem i 2 tygodnie po gwarancji zostałem bez sprawnej baterii. Osobiście nie mogę jej niestety polecić.
  • #51 16421795
    Wojtek_SwiatBaterii
    Poziom 11  
    @sebbed, odezwij się proszę do nas nas maila, zobaczymy co da się zrobić w tym temacie.
  • #52 16458901
    bartsw
    Poziom 2  
    @doodaa - myślę, że masz tutaj w pełni rację. Chociażby towar z AliExpress a towar w markowych sklepach - umówmy się, jeśli nie kupujemy naprawdę najtańszego, to jakość jest porównywalna. Jedyny minus to naprawdę utrudniony proces gwarancji, jesli ściągamy coś z AliExpress. Duże marki muszą skądś brać pieniądze na marketing i reklamę, a w rzeczywistości sprzedają te same ciuchy. Podobnie jest tutaj z bateriami. Polion pewnie nie będzie się niczym różnił, poza ceną, od konkurencji. Ogniwa będą na podobnym poziomie jakości, bo mają po prostu to samo pochodzenie.
  • #53 16514685
    hudydg
    Poziom 11  
    W moim temacie, bateria green cell została wymieniona, nowa ma trochę lepsze parametry (brakuje jej tylko 10% do pojemności deklarowanej), ale dalej jej daleko do parametrów z etykiety, co prawda laptop już nie siada przy 5% z efektem wyciągnięcia kabla przy braku baterii, ale przy rozładowaniu zaczyna pokazywać kosmiczną pojemność ogniw, po włożeniu wtyczki zasilacza pojemność ogniw wraca do normy. Także, nie polecam tej firmy. Do tego przy wymianie nie dostałem żadnego papierka, nowej gwarancji ani nawet adnotacji iż została wymieniona.
    Przy oryginalnej baterii nic takiego się nie działo, nic, tylko czekać aż w końcu wybuchnie.
  • #54 16638696
    adasch
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Hej,

patrząc na moje doświadczania z Laptopami (wiecznie w drodze) to chyba nr 1 to akumulatory z wkładem panasonic. Mam kolejne serie Lenovo T (od T23) :) ) lub W i takie tam są. 500 cykli w trzy lata a pojemność nadal ponad 60%. Najgorsze doświadczenie nam z sanyo - 200 cykli w 2 lata i papa ale wszystko idzie do przodu wiec nie wiadomo jak to teraz wygląda.
    Co do zamienników, to u mnie w firmie używane są tylko white energy i nie powiem, też żyja bardzo długo, ale też trzeba powiedzieć, że potwierdzam zachowanie wspomniane wcześniej, że przy MAX obciążeniu laptop potrafi się wyłączyć ze względu na baterię. Na orginalnych nawet starszych ten problem nie istnieje.
    Green cell nie znam więc się nie wypowiem.
    z ciekawostek

Posiadam malutki Lenovo X120e. Udate bios z włożonym zamiennikiem sieje destrukcję w elektronice baterii. Nie wiem ile ma pojemności itd. generalnie uwaliłem tak dwie, jedna wymieniona na gwarancji, drugą uwaliłem po gwarancji. Gwarantowi napisałem, jak ją zepsułem, ale nie potrafił pomóc i wysłał nową baterię.

co do lenovo, to dają narzędzie które dba o baterię i można ustawić tak, aby nie ładowała się do 100% bo to baterie najbardziej zabija (dokumentacja dla czego na stronie lenovo)

info z mojej stacji roboczej czyli lenovo W700 - pewnie niektórzy wiedzą jaki to kombajn. Bateria nigdy normalnie nie używana bo ten laptop nie nadaje się do noszenia :)

Producent ogniw SANYO
    pierwsze użycie 2010-01
    Cykli 139
    projektowana pojemność 84 Wh
    Obecna pojemność 35 Wh
    czyli obecnie 42% projektowanej pojemności

Wracając do samego GC to na elektrodzie ktoś otwierał zasilacz GC do laptopa i okazało się, że tam jest dramat co nie oznacza, że baterie nie są dobre.
    EDIT: jednak nie elektroda
    Link Link

Czy ktoś taką otwierał i czy wiadomo jakie tam są ogniwa?

Pozdrawiam
  • #55 16643465
    przeeemek
    Poziom 12  
    To ja od siebie dodam o doświadczeniach z drugą baterią. Pierwsza padła bardzo szybko i została wymieniona po roku na nową. Druga też już umarła. Działała w miarę normalnie przez ponad rok - ze spadającą stopniowo pojemnością. Jakieś 2-3 miesiące temu umarła całkowicie, czyli wytrzymała jakieś 15 miesięcy. Z tym, że pod koniec to trzymała tylko 5 minut.

Ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że te baterie wytrzymują rok.
  • #56 16655240
    Geralt5
    Poziom 1  
    Dorzucę swoje 3 grosze do tematu... Otóż w październiku 2015 roku zakupiłem baterię do swojego laptopa – zamiennik marki Green Cell o pojemności zbliżonej do oryginału (4400 mAh). Po niecałych 3 miesiącach użytkowania padła totalnie. Po odłączeniu zasilania laptop wyłączał się, bateria nie trzymała w ogóle. Zgłosiłem reklamację i odesłałem towar na wymianę gwarancyjną. I tu faktycznie – nie było problemu. Szybko dostałem odpowiedź z pozytywną decyzją, a po kilku dniach również i nową baterię. Co ciekawe – pomimo wymiany na nową nie dostałem nowego dokumentu/gwarancji na nią. Nic.

Następnie jakiś czas bateria służyła mi tak jak powinna (nowa trzymała ok. 1,5 h). Użytkowana zgodnie z zaleceniami. Rozładowywana regularnie, ale nie do zera (do ok 15%). Pod koniec 2016 roku (zaraz po upływie okresu gwarancyjnego) jej pojemność bardzo szybko zaczęła spadać, a w dodatku totalnie się rozkalibrowała. Nie dało się tego w żaden sposób skorygować, choć próbowałem robić to zgodnie z wytycznymi producenta (aby pokazywała realny zapas energii). Sama pojemność zmalała o 2/3 w stosunku do tego, co było na początku (z 1,5 h zrobiło się 0,5 h).

Powiem tak – za takie pieniądze (ok. 75 zł) nie oczekiwałem cudów, ale sądziłem, że Green Cell to jednak trochę wyższej klasy zamiennik (przypominam – pierwsza wymiana gwarancyjna na nową po 3 mies. a następna bateria po roku czasu utraciła 2/3 pojemności i rozkalibrowała się do tego stopnia, że nie dało się jej ponownie poprawnie skalibrować). Jak się okazało to taka sama chińszczyzna jak inne produkty typu no-name dostępne w sieci, które w dodatku są tańsze (z tego co widziałem to obecnie taka bateria kosztuje już ok. 90 zł, a pozostałe tanie zamienniki ok. 60 zł).

Jakie płyną z tego wnioski? Jak kupować coś totalnie budżetowego nie ma znaczenia czy będzie to jakaś firma-krzak czy najtańszy GC (który będzie i tak droższy). Jakość pozostanie taka sama - czyli niska. Jeśli natomiast chce się kupić coś porządnego, to albo oryginał albo najlepiej coś na dobrych ogniwach np. Panasonic, ale wtedy cena również może być zbliżona do oryginału. Osobiście odradzam tą markę, bo nawet w budżetowych bateriach płaci się więcej, a nie wiadomo za co (może żeby właściciel firmy miał kasę na nową Teslę za pół bańki? ;) ), a w dodatku - patrząc po opiniach innych użytkowników - pewne problemy z tymi bateriami się ciągle powtarzają.

Pozdrawiam
  • #57 16655570
    przeeemek
    Poziom 12  
    Również nie dostałem żadnego dokumentu po wymianie. Jedyny plus taki, że wymieniają w ramach gwarancji bez problemu. Wydając 80zł-90zł dostajemy w cenie tak jakby dwie baterie (zgłaszając raz reklamację), czyli nie jest najgorzej, ale jednak jest to jakieś uniedogodnienie, bo wiąże się z reklamowaniem baterii a jak wiadomo w Polsce z reklamacjami jest ciężko. Chociaż akurat w przypadku Green Cell złego słowa nie mogę powiedzieć. Z drugiej strony oczekiwałoby się się od produktu czegoś lepszego.
  • #58 16742731
    Boset
    Poziom 1  
    Ja kupiłem baterie zamienniki z green cell do mojej toshiby i do komórki. Obydwie padły całkowicie po około 2 miesiącach. Problem jest w tym że firma w przypadku reklamacji nie wymienia na nowe lecz regeneruje zepsute baterie !!! Taką odpowiedź otrzymałem od pracownika. Gwarancja jest przedłużona tylko o 14 dni.
  • #59 16786581
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #60 17121261
    PatiWawa
    Poziom 1  
    Wymieniono mi baterie w mcbook około roku temu, ostatnio zobaczyłam ze bateria spuchła aż wyrzuciło mi czesc obudowy laptopa do gory, jakieś 2-3 cm. Szukając po opiniach, trafiłam na baterie green cell. Na następny dzien trafiłam do tego sklepu. Panowie w sklepie na jej widok powiedzieli ‚nieciekawa sprawa’, otworzyli laptopa i zaniemówili bo była to ich bateria, która ktoś założył mi 15 miesięcy temu. Szok! Z racji ze przyszłam to kupiłam nowa, dostałam 5% rabatu ale troszke czuje zawiedzenie ze po 3 miesiącach od końca gwarancji bateria spuchła jak nienormalną i pogiela mi obudowę mcbooka. Rozumiem ze jej moc spadłaby do 50-70% ale takie spuchniecie to już wydaje mi się jej wada. Laptopa używałam tylko po pracy wiec nawet się nie przegrzewal. Po drugiej zakupionej baterii tej firmy wydam już opinie jednoznaczna. Szkoda ze tak się stało i ze tak padła po 3 miesiącach po gwarancji (12 miesiącach). Jedyne co mogę bardzo pochwalić to Panów pracujących w salonie w Warszawie. Bardzo mili, pomocni, wizyta tam to przyjemność, dziekuje za pomoc. Co do baterii... No cóż... usłyszałam ze jest po gwarancji, ze to może być moja wina i ze muszę kupić nowa....

UZUPELNIENIE: po 3 dniach zepsuła się nowa. Jutro wymieniam na gwarancji. Zobaczymy jak sprawnie i jak sympatycznie to przebiegnie. Pech? Mam nadzieje ze do 3 razy sztuka.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wymiany baterii w laptopie Macbook 13" MA254 na zamiennik marki Green Cell. Użytkownicy dzielili się swoimi doświadczeniami, wskazując na różnorodne opinie. Niektórzy chwalili baterie Green Cell za dobrą jakość i długotrwałe działanie, z minimalnym spadkiem pojemności po kilku latach użytkowania. Inni jednak zgłaszali problemy, takie jak szybkie rozładowywanie się baterii, spadek pojemności oraz problemy z gwarancją. Wskazano również na alternatywy, takie jak baterie Zeta-Notebooks oraz regenerację oryginalnych ogniw. Użytkownicy podkreślali znaczenie wyboru odpowiedniego zamiennika oraz ryzyko związane z tańszymi produktami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA