logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux EWB105405W - Kod błędu EA6. Pralka nie wiruje i nie odpompowuje.

Kurnik2000 03 Lip 2014 14:28 7290 5
REKLAMA
  • #1 13764224
    Kurnik2000
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam,
    To już 3 usterka w mojej pralce w tym roku. Jak widać chyba jestem ofiarą planowanego postarzania produktu.
    Dziś mój elektrolux przeszedł cały cykl prania, oprócz etapu wirowania. Po prostu pralka nie zaczęła wirować, a na ekranie cały czas widniało 3 minuty - czas do końca prania. Nie pomagało włączenie pauzy i ponowne włączenie pralki. Przy włączeniu programu odpompowywania pralka zakręciła 2 razy bębnem i stanęła. Po próbie włączenia jakiegokolwiek programu pralka nie chce wystartować,zmienia się jedynie czas na wyświetlaczu. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć co jest przyczyną błędu ? Wszedłem w tryb serwisowy i pralka pokazała błąd EA6. Czy jest możliwość abym za pomocą trybu serwisowego uruchomił pompę,żeby przynajmniej wylać wodę z pralki ?Jeśli tak,to na którą pozycję mam przełączyć ? Niestety mój model jest modelem który ma filtr w środku i nie ma możliwości ręcznego wylania wody.
    Proszę o pomoc,
    Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 13764648
    brovar
    Poziom 18  
    Ocena: 99
    Najprawdopodobniej wpadło coś do pompy lub masz skarpetę w wężu zbiornik-pompa i z tego powodu masz i wodę w pralce i brak wirowania. Połóż wąż spustowy na ziemi - woda powinna zejść grawitacyjnie, chyba że jest ta felerna skarpetka - wtedy bez zalewania połowy łazienki się nie obejdzie. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 13764956
    Kurnik2000
    Poziom 10  
    Niestety nie mogła to być skarpeta. Bo akurat wtedy prałem tylko ręcznik.
  • REKLAMA
  • #4 13765122
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 13765926
    Kurnik2000
    Poziom 10  
    Niestety nie chcę znów przez przypadek włączyć grzałki i jej spalić,dlatego wolałbym wiedzieć dokładnie który program w trybie serwisowym powinienem wybrać żeby tę wodę odpompować. Jeśli ktoś wie,to prosiłbym o taką informację. Co do filtra/odpływu to nic w nim się nie znajduje oprócz wody która została w pralce.
    Nie rozumiem w czym jest problem z pozycjonowaniem bębna,skoro wyjąłem pranie i bęben jest pusty, a pralka nie wiruje/odpompowuje. Czy wystarczy w takim razie reset kodu ? Jak to zrobić ?
  • #6 13766562
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3356
    Wylej wodę z pralki sposobem podanym wyżej i przestań jęczeć i szukać na to sposobów w trybie serwisowym. Jeśli woda nie wyleci, to wiadomo: coś siedzi między zbiornikiem i pompą. Obawiam się jednak, że filtr jest zasyfiały na maksa.
    Jeden ręcznik? Nic dziwnego, że maszyna melduje EA i to w dodatku szóstkę :D
    Sprawdź pozycjoner i szczotki na silniku.
REKLAMA