logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy 500W zasilacz wystarczy po zmianie karty graficznej w zestawie za 2300zł?

Maniakuc 05 Lip 2014 09:02 1269 12
REKLAMA
  • #1 13768645
    Maniakuc
    Poziom 7  
    Witam, zamierzałem kupić zestaw z poradnika za ok. 2300zł ale poczytałem trochę na forach, wrzuciłem parę tańszych zamienników (wg. ludzi wcale nie gorszych). Udało mi się w tej samej cenie zmieścić lepszą kartę graficzną czy takie zmiany wyjdą mi na dobre. Dany zestaw http://www.morele.net/inventory/info/xRnHbN/
    I czy 500W zailacz będzie wystarczający?
  • REKLAMA
  • #2 13772015
    Rozjechany_Króliczek
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Karta dużej mocy procesor mocny a płyta najbardziej badziewna z możliwych...
    Masakra.

Kiedy zrozumiecie ludzie że płyta główna powinna być solidna i nie "najtańsza" bo to kręgosłup całego zestawu ?
    Jaki jest sens wkładania mocnego CPU do budżetowej płyty ?
    Wsadź budżetowy CPU do taniej płyty.
  • REKLAMA
  • #3 13772037
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    Nie każdy bez sensu będzie wydawał 500zł na płytę tylko po to, żeby "mieć fajniejszą". Zestaw raczej nie pod OC, płyta starczy. Wymieniłbym jedynie dysk na ST1000DM003 (niewielka dopłata, a 2x większy i szybszy) oraz zasilacz - XFX Core 450 (tak jak Antec ma 408W na 12V, ale jest solidniejszy - Antec VP to niska półka tej firmy). Dołożyłbym też parę złotych do pamięci z chłodzeniem i niższymi opóxnieniami, chociażby do takich: http://www.morele.net/pamiec-team-group-vulca...-1600-cl9-bulk-4-gb-tld34g1600hc901bk-617228/
  • REKLAMA
  • #4 13772045
    Rozjechany_Króliczek
    Poziom 23  
    Rozjechany_Króliczek napisał:
    Nie każdy bez sensu będzie wydawał 500zł na płytę tylko po to, żeby "mieć fajniejszą".

Nie powiedziane że za 500.
    Ale za 200 lub mniej ?
    Jest tego do wyboru do koloru.
    Za 340-370zł wydaje mi się OK.
  • #5 13772090
    dt1
    Admin grupy komputery
    Dobrze - niech Kolega poda w takim razie modele, które by chciał zaproponować (na przykład za 340-370zł) i uzasadni, dlaczego warto wydać 200zł więcej na taką płytę (bo samo wyszukanie płyt bez uzasadnienia, co za te 200zł dostanie się więcej jest nic nie warte).
  • REKLAMA
  • #6 13772140
    Rozjechany_Króliczek
    Poziom 23  
    Nie mam pojęcia szczerze mówiąc.
    Wiem jedno, pierwsze skrzypce przy zakupie I5 gra chipset.
    Zbyt krótko (ledwo dwa tygodnie) posiadam nową platformę, kolega tutaj z forum polecił mi płytę na Z97 i jestem mu za to wdzięczny że nie kupiłem najtańszej.
    A pewno tak by się właśnie skończyło.
    Na pewno do bardzo dobrej karty i bardzo dobrego CPU wybór najtańszej płyty to niezbyt trafny wybór (tak było w LGA775) a raczej nic się w tej kwestii nie zmieniło.
    Mam odpowiedzieć konkretnie muszę się douczyć w różnicach między B85 a Z97
    Wtedy dam konkretną odpowiedź. ;-)
    Na szybko znaleziony artykuł:
    http://pccentre.pl/article/show/test-8-plyt-g...ga-1150-matx-z-chipsetem-h81/id=18114;page=15
    Miłej lektury.
    "Tego nie ma, tamtego nie ma" to tylko kilka opinii. A jest tego dużo więcej.
  • #7 13772171
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550

No właśnie.
    A powiem Ci, że do tego zestawu, microATX'owa płyta MSI na chipset H81 za 130zł spokojnie wystarczy. Oczywiście, jesli chce mieć się lepszą możliwość rozbudowy w przyszłości, można by zastosować solidną płytę MSI H81 P33 v2 w formacie ATX.

Nie warto sugerować się samymi "cyferkami", bo właśnie na takich ludziach jak Ty, bazują handlarze na Allegro, którzy potrafią omamić zwykłego człowieka pustymi, nieznaczącymi na dłuższą metę wartościami.
    Nie raz Ci napisano, że niepotrzebnie kupujesz za drogie podzespoły do Twoich potrzeb, więc nie radź komuś, kto nie ma takiej możliwości szastania pieniędzmi na lewo i prawo, by kupował coś, co mu w ogóle nie będzie ani potrzebne, ani tego nie wykorzysta.

Autorze
    dt1 napisał:
    Wymieniłbym jedynie dysk na ST1000DM003 (niewielka dopłata, a 2x większy i szybszy) oraz zasilacz - XFX Core 450 (tak jak Antec ma 408W na 12V, ale jest solidniejszy - Antec VP to niska półka tej firmy). Dołożyłbym też parę złotych do pamięci z chłodzeniem i niższymi opóxnieniami, chociażby do takich: http://www.morele.net/pamiec-team-group-vulca...-1600-cl9-bulk-4-gb-tld34g1600hc901bk-617228/

to jest solucja Twojego tematu i pod nią także i ja się podpisuję.
  • #8 13772186
    Rozjechany_Króliczek
    Poziom 23  
    Możliwe że mam przyzwyczajenia z poprzedniej podstawki. To fakt.
    Jakby to kosztowało *2 to faktycznie bym się zastanawiał.
    Ale ktoś kogo stać na GTX780 nie powinien kupować płyty najtańszej. To chyba "samo przez się" jest zrozumiałe.
    Poza tym nie jestem żadnym "bogaczem którego na wszystko stać" bo ze sprzedaży starego Quada i reszty gratów zwróciło mi się ~800zł.
    Czyli nie dołożyłem "aż" lecz "tylko"
    A jednak dało się kupić z górnej półki a nie z dolnej.
  • #9 13772457
    dt1
    Admin grupy komputery

Radzę Koledze zatem douczyć się, a dopiero potem dawać porady w działach komputerowych. Jeśli Kolega nie wie, to udzielanie porad może być szkodliwe bądź może zaniżać poziom. Tak więc proszę raz jeszcze - zabierać głos tylko wtedy, gdy ma się pewność, co się pisze.
  • #10 13773016
    mario81
    Poziom 34  
    Ocena: 586
    Wybór płyty głównej to faktycznie ważna rzecz, ale rozjechany króliczku za bardzo wyolbrzymiasz sprawę. Nie wiem w czym tkwi "badziewność" płyty o której wspominasz, jak również nie rozumiem dlaczego jej cena jest problemem.

Jeśli chodzi ci o wydajność między chipsetami, temat można generalnie odpuścić, ponieważ dzisiaj wiele elementów odpowiedzialnych za potencjalne różnice w wydajności i stabilności, jest przenoszonych z płyty głównej np. na procesor (zintegrowany kontroler pamięci oraz kontroler PCI-E, wbudowany VRM itp.), kiedyś tak nie było, dlatego jeden chipset mógł mieć lepszy kontroler niż drugi, stąd wynikała różnica w wydajności.

Cytat:
    Recent Intel CPUs (including Haswell) have been designed with the intent of moving more and more functionality from the motherboard onto the CPU itself. For example, onboard graphics (when available), control of the RAM, PCI-E graphics lanes and with Haswell even the CPU voltage regulator is no longer located on the motherboard, but rather on the CPU. What this means is things like onboard video performance and RAM compatibility is now determined by the CPU rather than the chipset. Because of this, the differences between chipset are now more about feature sets rather than what RAM is compatible or the number of PCI-E lanes available.

Cytat:
    With older CPUs, since the memory controller is located inside the external north bridge chip, this chip plays an important role in the computer's performance. One chipset may have a better memory controller and present higher performance. Nowadays, however, since the memory controller is embedded in the CPU, there is almost no performance difference between different chipsets.

http://www.pugetsystems.com/labs/articles/Z87-H87-H81-Q87-Q85-B85-What-is-the-difference-473/
    http://www.hardwaresecrets.com/article/Everything-You-Need-to-Know-About-Chipsets/191/2

O różnicach między PCI-E 2.0 a 3.0 było już wiele razy. W przypadku karty pokroju R9 280, to nie ma kompletnie żadnego znaczenia. Jeśli nie znasz, to rzuć okiem:
    http://www.pugetsystems.com/labs/articles/Impact-of-PCI-E-Speed-on-Gaming-Performance-518/
    http://www.anandtech.com/show/7089/geforce-gtx-titan-twoway-sli-scaling-pcie-2-vs-pcie-3
    http://www.techpowerup.com/reviews/Intel/Ivy_Bridge_PCI-Express_Scaling/11.html
    http://www.computerbase.de/2013-01/bericht-pcie-3.0-vs-pcie-2.0/3/
    http://www.hardocp.com/article/2012/07/18/pci..._gpu_gaming_performance_review/1#.U2JvLFeM_s0
    (zwróć uwagę na warunki testów, czyli klasa kart, rozdzielczość itd.)

Dzisiaj w przypadku procesorów Intela z zablokowanym mnożnikiem, główna różnica między chipsetami płyty głównej, to bajery, gadżety, funkcje itp. Więc najlepiej poznać wymagania danej osoby, odnośnie płyty głównej, czy będzie tworzył macierz, ile ma urządzeń na PCI/PCIE, czy chce podkręcać, czy potrzebuje SRT, RST12 itp. itd. A skoro większość ludzi nie wymienia wśród wymagań takich rzeczy, lub raczej nie potrzebuje takich bajerów, jak również nie pisze, że potrzebuje wypasionej zintegrowanej dźwiękówki, sieciówki, czy nawet oryginalnego koloru laminatu itd., to nawet budżetowa płyta H81 sprawi się wyśmienicie.
    I nie chodzi mi o to, aby nie polecać lepszych płyt, wiadomo, że przyjemniej mieć coś na zapas, ale jeśli ktoś chce się zmieścić w budżecie, albo wziąć lepszy procesor lub grafikę, przy braku szczególnych wymagań odnośnie płyty głównej, spokojnie można zrezygnować z wypasionej płyty za 300-400 zł i wziąć budżetową.
    Natomiast w przypadku trwałości, pozostaje gdybanie, teoretyzowanie, domysły, no bo nikt nie robi "długodystansowych" testów płyt głównych, aby przekonać się, kiedy dana płyta z określonego przedziału finansowego, padnie. Z resztą, to wszystko zależy od warunków, które to prowadzą do jeszcze głębszego gdybania i domysłów...
  • #11 13773043
    Rozjechany_Króliczek
    Poziom 23  
    mario81 napisał:
    mario81

No proszę. I ta wypowiedź kolegi wiele wyjaśnia. To rzuca zupełnie nowe światło dlaczego koledzy polecają płyty z niższą wersją chipsetu.
    A koledzy z bardzo dużym zasobem wiedzy jakoś nie potrafili.
    Chylę czoła i pozdrawiam wszystkich. ;-)
  • #12 13773061
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    mario81 napisał:
    mario81

No proszę. I ta wypowiedź kolegi wiele wyjaśnia. To rzuca zupełnie nowe światło dlaczego koledzy polecają płyty z niższą wersją chipsetu.
    A koledzy z bardzo dużym zasobem wiedzy jakoś nie potrafili.

Bo są to ogólnie dostępne informacje w sieci i przychodząc tutaj, pomagając innym, powinieneś to wiedzieć.
    Zasada jest prosta - jeśli nie masz bladego pojęcia na dany temat, nie udzielasz się.
    Forum Elektrody prezentuje wysoki poziom i niech tak zostanie, a braki wiedzy, uzupełnia się samemu. Tylko wtedy będziesz na bieżąco.;)
  • #13 13774378
    Maniakuc
    Poziom 7  
    Ok, dzięki za wasze porady. Postąpię tak jak radził dt1.
    dt1 napisał:
    Nie każdy bez sensu będzie wydawał 500zł na płytę tylko po to, żeby "mieć fajniejszą". Zestaw raczej nie pod OC, płyta starczy. Wymieniłbym jedynie dysk na ST1000DM003 (niewielka dopłata, a 2x większy i szybszy) oraz zasilacz - XFX Core 450 (tak jak Antec ma 408W na 12V, ale jest solidniejszy - Antec VP to niska półka tej firmy). Dołożyłbym też parę złotych do pamięci z chłodzeniem i niższymi opóxnieniami, chociażby do takich: http://www.morele.net/pamiec-team-group-vulca...-1600-cl9-bulk-4-gb-tld34g1600hc901bk-617228/

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zastanawia się, czy 500W zasilacz wystarczy po wymianie karty graficznej w zestawie komputerowym za 2300zł. W odpowiedziach podkreślono znaczenie wyboru solidnej płyty głównej, sugerując, że najtańsze modele mogą nie być odpowiednie dla mocnych komponentów. Rekomendacje dotyczące zasilacza obejmują model XFX Core 450, który jest uznawany za bardziej solidny niż Antec VP. Użytkownicy zwracają uwagę na różnice w chipsetach płyt głównych oraz ich wpływ na wydajność, sugerując, że chipset H81 może być wystarczający dla budżetowego zestawu. Wskazano również na możliwość rozbudowy w przyszłości, co może uzasadniać wybór droższej płyty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA