logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

cyrkulator powietrza - jakiej wielkości do pomieszczenia 16m2

hudy8 08 Lip 2014 16:38 12141 4
REKLAMA
  • #1 13778326
    hudy8
    Poziom 21  
    Ocena: 82
    Witam.Panowie i Panie potrzebuje informację na temat cyrkulatorów powietrza.Sporo jest artykułów o ich świetnym działaniu jednak nie ma tak na prawdę żadnych informacji o wielkości i mocy jaka jest potrzebna by "schłodził" dane pomieszczenie.Nie znalazłem również opinii czy w ogóle są czegoś warte.

Potrzebuję cyrkulatora do pomieszczenia 16m2. Mam na oku taki niewielki 35cm i 60W mocy. Po południu w tym pomieszczeniu temperatura dochodzi do 28-30 stopni także jest spora i potrzebuje przynajmniej wymusić obieg powietrza by lepiej sie oddychało. W tym momencie posiadam zwykły wiatrak jednak dzięki niemu córkę "zawiało" także zakończył swoją karierę. Wiem że do moich warunków najlepszy byłby klimatyzator jednak nie stać mnie na takie rarytasy. Prosił bym o jakąkolwiek opinię na temat tego typu urządzeń.
  • REKLAMA
  • #2 13778347
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1249
    Tym "Cyrkulatorem" to kolega jedynie będzie mieszał to powietrze w tym pomieszczeniu co kolega chce dokładnie uzyskać?
  • REKLAMA
  • #3 13778453
    hudy8
    Poziom 21  
    Co chcę uzyskać? Wystarczy jeśli będzie się lepiej oddychało. Pokój jest ustawiony na zachód przez co po godzinie 14 temperatura znacznie wzrasta. Późnym popołudniem jest ok 30 stopni a że jest to sypialnia to człowiek ma problem z zaśnięciem, źle śpi i wstaje niewyspany. Potrzebuje poprostu sprawić by nie było tak duszno. Czy taki cyrkulator coś pomoże czy jest za mały i za slaby na to pomieszczenie?
  • REKLAMA
  • #4 13793901
    pawem1
    Poziom 25  
    Ocena: 73
    Trzeba zasłonić promieniowanie słoneczne, rolety, żaluzje, zasłony. Schłodzić tanio pomieszczenie to ponoć wynalazki z wentylatorem wiejącym na zbiornik z wodą ochładzają, ale musi być wymiana świeżego powietrza z zewnątrz bo wilgotność powietrza rośnie w pomieszczeniu i wydajność maleje.
    Można też zawiesić w oknie, balkonie, osłonięty przed słońcem materiał który będzie ciągle nawilżony i przewiewany wiatrem lub wentylatorem, woda odparowując zabiera sporo ciepła, ale musi być wilgotność powietrza mniejsza niż 100% bo wydajność spada, i do wody trzeba dodać jakiś środek dezynfekujący np. na bazie chloru czy dwutlenku chloru żeby jakiś zarazków nie rozmnażać.
  • #5 13793930
    hudy8
    Poziom 21  
    Rolety są zamontowane ale to i tak nic nie daje.Najpierw miałem ciemne rolety ale mimo iż w pomieszczeniu było ciemno to temperatura strasznie rosła.Teraz mam jasne rolety ale zbytniej poprawy nie ma.
    2 dni temu kupiłem cyrkulator 16`` 90W i powiem wam panowie że nie wiem na jakiej zasadzie to działa, gdyż wygląda identycznie jak zwykły wentylator, ale działa o wiele sprawniej. Po włączeniu czuć że powietrze porusza się w całym pokoju. Gdy siedzę po drugiej stronie pokoju przodem do wentylatora to czuje że powietrze dmucha mi w plecy. Co ciekawe córki balon który wisi przy suficie za cylkulatorem również dość mocno się porusza.
    Przyniosłem zwykły wiatrak o takiej samej średnicy i podobnej mocy i nie było takiego efektu. Po prostu czułem mocny powiem powietrza ale z przodu. Poza strumieniem powietrza nadal było duszno w pokoju. Trochę nie wierzyłem w działanie cyrkulatora ale mogę szczerze polecić.
REKLAMA