Witam sytuacja wygląda tak, pokój o wymiarach 3,50m na 4,50m wysokość 2,10m co daje nam 15.75 m²≈ 16m², okno plastikowe ale dom nieocieplony. Gdy piec do centralnego ogrzewania jest wyłączony temperatura czasem dochodzi do 5°C ;( w pomieszczeniu poziom wilgoci jest duży, zawsze się skrapla woda na oknach, a także okna są całe zaparowane po nocy gdy się nie pali. Gdyż we wakacje będe remontował pokój cały gruntownie, począwszy od elektryki kończąc na podłodze, mam plan zamontowania klimatyzatora z pompa ciepła, myśle, że moc musi byc na grzanie minimum 3 KW a na chłodzenie wystarczy 2.5KW dlaczego, a dlatego, że chce aby pokój się nagrzał do temperatury ok 20°C błyskawicznie, przyjmijmy iz na 1m² damy po 200W ≈3.2KW dlaczego aż 200w? a dlatego, że dom jest nieocieplony. Jestem zdecydowany na inverter bo mniej prądu, jednostka zewnętrzna będzie nie bezpośrednio na zewnątrz a w "szopie" a tam nie ma bezpośredniego kontaktu z zimnym zewnętrznym powietrzem bo tak zawsze jest cieplej o ok 10°C jak na zewnątrz więc myślę, że temperatura tam nie powinna być niższa niż -15°C, zależy mi także na bardzo dobrym oczyszczaniu powietrza, tzn. żeby usuwał nieprzyjemne zapachy typu dym papierosowy którego nie znoszę ;/.
Panowie doradźcie mi jaki wybrać klimatyzator cena myślę ze tak do 3 tysięcy, bez montażu. Jestem najbardziej przy Samsungu z serii MB lub CRYSTAL, dlatego, że podoba mi jego sposób pracy tryb automatyczny tzn. ustawiamy 22°C i jak bd powyżej to włączy chłodzenie a poniżej grzanie a mi ta funkcja jest bardzo potrzebna, tak samo możliwość jest ustawienia 16°C a winnych zazwyczaj 18°C.
Z góry dziękuje
Panowie doradźcie mi jaki wybrać klimatyzator cena myślę ze tak do 3 tysięcy, bez montażu. Jestem najbardziej przy Samsungu z serii MB lub CRYSTAL, dlatego, że podoba mi jego sposób pracy tryb automatyczny tzn. ustawiamy 22°C i jak bd powyżej to włączy chłodzenie a poniżej grzanie a mi ta funkcja jest bardzo potrzebna, tak samo możliwość jest ustawienia 16°C a winnych zazwyczaj 18°C.
Z góry dziękuje