Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung UE46ES5700 - Jak zmienic jezyk

robert1 09 Lip 2014 07:59 8853 6
  • #1 09 Lip 2014 07:59
    robert1
    Poziom 16  

    Witam forumowiczów. Zna może ktoś sposób na zmianę języka czy tez kraju w menu serwisowym Samsunga UE46ES5700 ? Jak wchodzę do menu serwisowego to opcja zmiany kraju jest "szara" czyli nieaktywna .Jak to uaktywnić ? Potrzebuje ustawić na Polskę bo mam Niemcy i mi się tv z modułem CI nie dogaduje w pełni.

    2 6
  • #2 09 Lip 2014 19:05
    baki
    Poziom 19  

    Witam.
    Jak jest nie podświetlone to wgraj nowsze oprogramowanie - może się zmieni. Jak nie
    to tylko można to zmienić pilotem serwisowym.
    Pozdr.

    2
  • #3 09 Lip 2014 19:48
    robert1
    Poziom 16  

    No właśnie wgrałem najnowsze oprogramowanie i dalej to samo . A może by na starszym sofcie dało radę ? Tylko że na stronie Samsunga jest tylko najnowsze oprogramowanie !

    Problem rozwiązałem ! Jak będzie zainteresowanie to podam jak .

    Regulamin pkt 3.2, 3.1.13. /Olek II/

    3
  • #4 10 Lip 2014 10:53
    drechu11
    Poziom 12  

    No to pochwal się ''robert1'' (przecież na forum pomagamy sobie wzajemnie).

    1
  • #5 10 Lip 2014 15:16
    robert1
    Poziom 16  

    Jak wroce z pracy do domu to wszystko opisze dokladnie bo wczoraj skonczylem walke pozno w nocy .

    P.S. Do moderatora . Wydaje mi sie ze ta odpowiedz jest wystarczajaca jesli dotyczy to pierwszego punktu z regulaminu ktory mi Pan moderator podrzucil . A co do punktu drugiego to prosze mi wytlumaczyc o co chodzi bo nie wiem ? Czy moze chodzi o to ze nie ma polskich literek ? Jesli tak to widocznie Pan moderator nie zauwazyl ze w pracy nie mam Polskiej klawiatury !

    0
  • #6 10 Lip 2014 19:31
    Olek II
    Moderator

    robert1 napisał:
    Problem rozwiazalem ! Jak bedzie zainteresowanie to podam jak .


    Olek II napisał:
    Regulamin pkt 3.2, 3.1.13. /Olek II/


    robert1 napisał:
    P.S. Do moderatora . Wydaje mi sie ze ta odpowiedz jest wystarczajaca jesli dotyczy to pierwszego punktu z regulaminu ktory mi Pan moderator podrzucil


    Tobie kolego może się wydawać, regulamin stanowi inaczej.
    robert1 napisał:
    Czy moze chodzi o to ze nie ma polskich literek ? Jesli tak to widocznie Pan moderator nie zauwazyl ze w pracy nie mam Polskiej klawiatury !


    Przestań się ośmieszać, pracujemy może biurko w biurko w tym samym pokoju? Skąd mam wiedzieć jaką masz klawiaturę i to jeszcze w pracy?

    Dla takich "mocno zagranicznych" klawiatur, mamy udogodnienie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1725727.html to na czerwono,
    przecież jak piszesz post, to po lewej stronie poniżej znaków inżynierskich co masz na monitorze? Nie ma tam polskich znaków? Chyba, że monitor też masz "mocno zagraniczny". Na razie ostrzeżenie.

    2
  • #7 13 Lip 2014 15:49
    robert1
    Poziom 16  

    Tak jak obiecałem zamieszczam opis jak zmienić region kraju w telewizorach Samsung .
    Ja osobiście zrobiłem to w modelach UE46ES5700, UE32ES5700 i UE32EH5000 bo takie mam w domu .Powinno działać na wielu innych modelach .

    Wszystko jest opisane na stronie http://wiki.samygo.tv/index.php5/Remote_Control_emulator:_send_custom_IR_codes

    Jeśli jednak ktoś nie zna języka to zamieszczam tu "gotowca" .

    Najpierw sciągamy załącznik "Samsung.rar" i wypakowujemy.

    Następnie musimy wykonać "pilota" . Rozbebeszamy starego pilota od czegokolwiek i pozyskujemy z niego diody IRED .Są to te diody które emitują wiązkę do odbiornika .Zwykle wystają poza obudowę pilota i rzadko zdarza się aby była więcej niż jedna . Ja użyłem dwóch ale z jedną też powinno działać .
    Łączymy je ze sobą równolegle KATODA do ANODY. I przylutowujemy do kabla .

    Ja to zrobiłem dokładnie tak. Laptopa podłączyłem do wzmacniacza, kabelek z diodami pod wyjście wzmacniacza .Drugi kanał do kolumny żeby mieć podgląd albo bardziej "podsłuch" co leci na diody.

    Włączamy TV i czekamy aż się uruchomi .
    Wzmacniacz ustawiamy na nie dużą moc .Można zrobić tak, telefon z aparatem kierujemy w stronę naszych diod nadawczych i puszczamy muzykę z komputera. Powoli i ostrożnie podkręcamy głośność we wzmacniaczu obserwując diody przez aparat w telefonie. Kiedy zauważymy wyraźne błyski diod w rytm muzyki nie kręcimy już więcej głośnością. Uwaga, gołym okiem tego nie zobaczymy.
    Następnie kierujemy nasze diody w odbiornik TV (oczywiście włączony) i odtwarzamy w komputerze plik "Tryb Serwisowy" . Po chwili telewizor przejdzie do trybu serwisowego .
    Ponownie kierujemy nasze diody w stronę TV i odtwarzamy plik "Odblokowanie" .
    Wchodzimy w menu OPCJE i cieszymy się jak dzieci. Zmieniamy region na "EU" I wyłączamy telewizor. Po ponownym włączeniu mamy wybór kraju w zwykłym menu telewizora.
    Nie radzę zmieniać niczego więcej bo bardzo łatwo można "uwalić odbiornik" . I jak zawsze myśleć co się robi.

    2