logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak sygnału dzwonka w telefonie stacjonarnym po pracach ziemnych

Niee Pytajj ^^ 09 Lip 2014 17:04 7872 4
REKLAMA
  • #1 13781467
    Niee Pytajj ^^
    Poziom 9  
    Witam. Przejdę do rzeczy.
    Od niedawna zauważyłem problem mianowicie gdy ktoś dzwoni do mnie na numer stacjonarny to normalnie w tym czasie ten telefon powinien wydawać określony dźwięk który informuje że ktoś do mnie dzwoni. (Charakterystyczne dryn dryn). Problem jest w tym ze tego dźwięku nie ma. Sygnał w tym telefonie jest, oraz mogę dzwonić przez niego.

Ostatnio prowadziłem pracę ziemna (przed nią telefon funkcjonował normalnie) toteż musiałem gdzieś go uszkodzić tzn kabel. Pokopałem i znalazłem. Izolacja była lekko naderwana to zabezpieczyłem i mówię dzwonie na stacjonarny. Nic nadal to samo. Przez dosłownie jedna sekundę było można usłyszeć "dryn dryn" potem na komórce było tak jakby ktoś odebrał a tak nie było. Dźwięk słyszałem co się dzieje ale słuchawka była na swoim miejscu. Póki co na razie kopie i szukam kolejnego uszkodzenia. Macie jakieś rady co to może być?
  • REKLAMA
  • #2 13781503
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2804
    Niee Pytajj ^^ napisał:
    Od niedawna zauważyłem problem mianowicie gdy ktoś dzwoni do mnie na numer stacjonarny to normalnie w tym czasie ten telefon powinien wydawać określony dźwięk który informuje że ktoś do mnie dzwoni. (Charakterystyczne dryn dryn). Problem jest w tym ze tego dźwięku nie ma. Sygnał w tym telefonie jest, oraz mogę dzwonić przez niego.

Podmieniałeś na próbę aparat na inny?

Niee Pytajj ^^ napisał:
    Ostatnio prowadziłem pracę ziemna (przed nią telefon funkcjonował normalnie) toteż musiałem gdzieś go uszkodzić tzn kabel. Pokopałem i znalazłem. Izolacja była lekko naderwana to zabezpieczyłem i mówię dzwonie na stacjonarny. Nic nadal to samo. Przez dosłownie jedna sekundę było można usłyszeć "dryn dryn" potem na komórce było tak jakby ktoś odebrał a tak nie było.

Upływność w kablu, w zwiazku z wniknięciem wody. Kabel do wymiany na takim odcinku jaj jest zawilgocony, porządnie połącz w mufie z żelem, zastosuj właściwy kabel ziemny (żelowany). Połóż taśmę na kablu by przy kolenych przekopach ocalał.

Niee Pytajj ^^ napisał:
    Dźwięk słyszałem co się dzieje ale słuchawka była na swoim miejscu.

Jaki "dźwięk słyszałeś"? Jeśli odgłosy z pokoju to uszkodzony jest aparat - dorobił sie funkcji "samoodbierania" - to się zdarza przy elektronicznych aparatach zwłaszcza po burzy...
  • REKLAMA
  • #3 13781575
    Niee Pytajj ^^
    Poziom 9  
    Pierw jak przewód był naruszony tzn nie zaizolowany było słychać pewien szum. Po zaizolowaniu szum ustąpił. Telefony mam dwa gdyż jest połączony na 2 budynki. Ten z funkcją samoodbierania jest na 2 budynku zaś na obu aparatach nie słychać "dryn dryn". Jak będę mieć czas zakupie tester kabli i sprawdzę czy jest jakaś przerwa w jakiejś dostawie sygnału.

Twoja wypowiedź dot. o tym że ten efekt występuje po burzy jest możliwa gdyż właśnie ostatnio kolorowo u mnie nie było :)

Dodano po 1 [godziny] 13 [minuty]:

Jeśli chodzi o ten kabel to mógłbyś mi jakiś zaproponować lub polecić?

Dodano po 25 [minuty]:

Inaczej. Kabel który będę musiał kupić ma odznaczenie XzTKMXpw ? Bo niczego innego nie mogę się doszukać.
    Co oznaczają te cyfry : np.
    Bitner Kabel XzTKMXpw 5x2x0,8

Po wymianie kabla problem ustał przy czym nie musiałem wymieniać aparatu. Pozdrawiam i można zamknąć.
  • REKLAMA
  • #4 13786485
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2804
    Niee Pytajj ^^ napisał:
    JKabel który będę musiał kupić ma odznaczenie XzTKMXpw ? Bo niczego innego nie mogę się doszukać.

Ten kabel będzie jak najbardziej właściwy. Kluczowy jest sposób połączenia kabli, jeśli nie jesteś pewien że będziesz w stanie zrobić porzadną mufę w ziemi to radzę zastosowac coś na kształt słupka telekomunikacyjnego i kable połączyc nad ziemią.

Niee Pytajj ^^ napisał:
    Co oznaczają te cyfry : np.
    Bitner Kabel XzTKMXpw 5x2x0,8

5 - ilość par (lub czwórek)
    2- budowa parowa (gdyby było 4 to budowa byłaby czwórkowa)
    0,8 - srednica przewodów w mm
  • #5 13786530
    Niee Pytajj ^^
    Poziom 9  
    Dobrze jest :) aż taką nogą w elektronice nie jestem. Byłem w sklepie gdzie sprzedawca mi powiedział gdzie co jaki kabel. Pozdrawiam ;)
REKLAMA