logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Propozycje wykonania licznika modulo 70

wachu32 22 Kwi 2005 15:24 1758 7
REKLAMA
  • #1 1427715
    wachu32
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    licznik modulo 70 na układzie 7490 albo innym liczniku :] Macie jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1429937
    wachu32
    Poziom 14  
    voodoogo37 napisał:
    mozna zrobic na dwoch licznikach 74192 :)

wiem :) ... ale cyfrówke miałem dawno i niepamiętam jak to się robiło :) .... może jakiś schemacik ;) ??
    Pozdrawiam ...
  • REKLAMA
  • #4 1430368
    SQ9PXB
    Poziom 27  
    Ocena: 59
    heh, nie chce mi sie rysowac, wiec sproboje to opisac :)

budujemy M100 na 2 licznikach 74192

W obydwu ukladach wejscia ABCD zwieramy do masy.
    wejscie CLR podciagamy przez rezystor do masy, oraz podlaczamy przez przelacznik do PLUSA - powstaje nam guziczek RESETU :)
    Na wejscie CLK + pierwszego ukladu podajemy sygnal z generatora
    Wejscia LD podciagamy przez rezystor do plusa, wyjscie P+ pierwszego ukladu laczymy z CLK + drugiego ukladu, wejscia CLK- zwieramy do masy
    No i teraz na wyjsciach Qa-Qd pierwszego i drugiego ukladu mamy liczby od 0 do 99 :)

Mam nadzieje, ze nie zamotalem, bo z pamieci pisalem, rozrysuj sobie schemat, i sprawdz czy nie pomylilem sie z czyms

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1432018
    wachu32
    Poziom 14  
    voodoogo37 napisał:
    heh, nie chce mi się rysowac, wiec sproboje to opisac :)

budujemy M100 na 2 licznikach 74192

W obydwu ukladach wejscia ABCD zwieramy do masy.
    wejscie CLR podciagamy przez rezystor do masy, oraz podlaczamy przez przelacznik do PLUSA - powstaje nam guziczek RESETU :)
    Na wejscie CLK + pierwszego ukladu podajemy sygnal z generatora
    Wejscia LD podciagamy przez rezystor do plusa, wyjscie P+ pierwszego ukladu laczymy z CLK + drugiego ukladu, wejscia CLK- zwieramy do masy
    No i teraz na wyjsciach Qa-Qd pierwszego i drugiego ukladu mamy liczby od 0 do 99 :)

Mam nadzieje, ze nie zamotalem, bo z pamieci pisalem, rozrysuj sobie schemat, i sprawdz czy nie pomylilem się z czyms

pozdrawiam

hmm ... ale mi chodzilo o M70 :P ....
  • Pomocny post
    #6 1432108
    SQ9PXB
    Poziom 27  
    Ocena: 59
    sorki,
    no to w takim razie, LD z obydwu scalaczkow nie podciagamy do plusa, tylko laczymy na wyjscie bramki NAND, ktorej to wejscia podpinamy do wyjsc Qb Qc Qd ukladu scalonego drugiego, czyli tego, ktory bedzie zliczall cyfre dziesiątek

pozdrawiam
  • Pomocny post
    #7 1432222
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    Podaję ci układ na 7493.7490 ze względu na wewnętrzne sprzężenia liczy mod 10,a nie mod16 i nie chce mi się przeliczać sprzężeń.Chodzi o zrozumienie zasady podziału.70 w kodzie binarnym to 0100 0110.Czyli impuls resetu musimy brać z wyjścia QB;QC pierwszego licznika i QC drugiego.Podajemy sygnały na diody stanowiące z rezystorem i źródłem VDC=5V iloczyn logiczny.Aby zabezpieczyć się przed wystapieniem hazardu,stosujemy kond. 1nF.Konieczne staje się włączeenie 2 bramek Schmidta.W drugim pliku masz wykresy czasowe.Uwaga: bramki U6,U7 i U8 dodałem dla zwiększenia czytelności wykresu czasowego - do działania układu są zbędne.Układ resetu można też zrobić na przerzutniku.
    Załączniki:
    • Propozycje wykonania licznika modulo 70 mod70_1.jpg (107.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Propozycje wykonania licznika modulo 70 mod70.jpg (88.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 1432648
    wachu32
    Poziom 14  
    dzięki za pomysły :) Pozdro :)

Ja wymyśliłem coś takiego jak w załączniku :) --> co wy na to?
    Załączniki:
    • M70.doc (233.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania licznika modulo 70 przy użyciu układów scalonych serii 74xx, głównie 7490, 7493 oraz 74192. Propozycje obejmują budowę licznika na dwóch licznikach 74192, gdzie pierwszy licznik zlicza jednostki, a drugi dziesiątki, z odpowiednim podłączeniem wejść CLR, LD, CLK oraz wyjść P+. W celu uzyskania licznika modulo 70 sugerowano zastosowanie bramki NAND do sterowania sygnałem LD na podstawie wyjść Qb, Qc i Qd drugiego licznika, co pozwala na resetowanie licznika po osiągnięciu stanu 70 (binarnie 0100 0110). Wskazano również na konieczność zabezpieczenia układu przed hazardem za pomocą kondensatora 1nF oraz zastosowanie bramek Schmidta dla stabilizacji sygnału resetu. Alternatywnie zaproponowano układ na 7490 i 7493 ze względu na ich wewnętrzne sprzężenia liczące modulo 10, co ułatwia implementację dziesiętnego systemu zliczania. W dyskusji pojawiły się także schematy i sugestie dotyczące implementacji układu resetu, w tym możliwość użycia przerzutnika. Autor tematu przedstawił własny schemat, który został pozytywnie przyjęty przez innych uczestników dyskusji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA