logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki układ scalony do licznika modulo 64 z resetem i wyjściami?

bestler 13 Maj 2005 23:57 2679 8
REKLAMA
  • #1 1490702
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 894
    Świta mi w głowie pewien pomysł na zbudowanie pewnego układu. Potrzebny mi do tego celu lcznik liczoący do 64, z wyprowadzonymi wszystkimi wyjściami i z możliwościa robienia resetu w dowolnym momencie (czayli taki zwykły ;) ) Ponieważ nie bawie sie za duzo cyfrówka, wiec prosze o pomoc, w jakim ukladzie scalonym znajde taki licznik, może byc oczywiscie 128 i wiecej, oby tylko dalo sie zrobic modulo 60, modulo 55 itd. Chodzi mi o konkretna kostke ... najlepiej z opisem .... Dzieki z góry :D

Paweł J.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1490734
    kaseihome
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    bestler napisał:
    Świta mi w głowie pewien pomysł na zbudowanie pewnego układu. Potrzebny mi do tego celu lcznik liczoący do 64, z wyprowadzonymi wszystkimi wyjściami i z możliwościa robienia resetu w dowolnym momencie (czayli taki zwykły ;) ) Ponieważ nie bawie się za duzo cyfrówka, wiec prosze o pomoc, w jakim ukladzie scalonym znajde taki licznik, może byc oczywiscie 128 i wiecej, oby tylko dalo się zrobic modulo 60, modulo 55 itd. Chodzi mi o konkretna kostke ... najlepiej z opisem .... Dzieki z góry :D

Paweł J.

Takie cosik produkuje panasonic. A tutaj masz opis do dwóch kostek.
    Załączniki:
    • DN8648FBP - 32-bit Shift Register Latch Driver IC.pdf (55.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DN8643S - 24-bit Shift Register Latch Driver IC.pdf (52.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 1491406
    bestler
    No tak ... zastosowalem dwa uklady scalone 7493 i tez mi liczy do 55. Koleinym problemem jaki mi sie nasuwa jest zamiana kodu dwjkoweggo (do 55 ) na ciąg liczb dziesiętnych. Podobno sa taie układy (gotowe) ktore realizuja taka zamiane. Oczywiście potrzebne będą do tego dwa 7-segntowe wyświetlacze. Prosze o pomoc
  • #4 1491601
    Dawcor
    Poziom 11  
    Ja mam podobny problem, nie wiem czy robimy to samo;) W każdym razie, ja planuję użyć czterech układów 74193 (Chyba że znajdę coś lepszego i taniego). Układ ten posiada reset, wpis wartości, zlicza w przód i w tył. Posiada przeniesienie i pożyczkę. Ze znalezieniem opisu nie powinieneś mieć problemu, jest w każdej książce z cyfrówki, np: Podstawy Techniki Cyfrowej, autor Misiurewicz, strona 66.
  • REKLAMA
  • #5 1491605
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    bestler napisał:
    Koleinym problemem jaki mi się nasuwa jest zamiana kodu dwjkoweggo (do 55 ) na ciąg liczb dziesiętnych.
    Albo użyjesz licznik BCD i dekoder np 7447 albo 74247, albo będziesz musiał sam zbudować dekoder, ponieważ nie produkują dekoderów sterujących więcej niż jedną cyfrą dziesiętną.
  • #6 1499699
    bestler
    Teraz troche praktycznych pytań :> Jak prawidłowo podłaczyć licznik 7493 do układu ?? Moj pomysl jest taki: oba resety razem i przez rezystorek 1 k do masy, zasilanie i masa to wiadomo, Cb do Qa, Ca do zegara i jednocześnie rezystorkiem do plusa. Nie wiem czy to dobrze, tak podlaczylem i "jakotako" mi to działa :> Innym problemem jaki mam drgania podczas załaczania microswitcha :( Jeśli chciałbym za pomoca takiego switcha taktowac licznik to lipa ... trzeba by chyba zastosowac jakaś histereze, z tym, że nie wiem jak. Prosze o podpowiedzi, sugestie...

Paweł
  • #7 1499711
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Jeśli chcesz wyeliminować drgania switcha to użyj układu całkującego, za nim dobrze jest dać bramkę schmitta np. 74132 (4 bramki NAND).
    Pozostałe bramki możesz użyć np. do kształtowania sygnału resetu (wszystkie resety razem), ograniczenia długości zliczania liczników.
    Jeśi chodzi o wyświetlacz dziesiętny (7 segm.) to dekoder kodu szestnastkowego można by zrobic na pamieci eprom, chyba ze zastosujesz liczniki 7490 (ew. 74192), wtedy wystarczą 74247 (7447 nie załącza segmentów a i d przy wyświetlaniu odp. 6 i 9).
  • #8 1503623
    bestler
    Jerema, a mógłbyś mi dokładniej opisać (tudzierz narysować) jak ma wygladać "udoskonalenie" switcha, tak aby po jedno krotnym nacisnieciu, zegar ruszyl o 1 wartość do przodu, a nie generował jakies przypadkowe liczby. Chodzi o to, że znam troche teroii na temat cyfrówki, ale dopiero teraz zaczalem cos robic praktycznego, i mam delikatne kłopoty. Bede bardzo wdzieczny za pomoc.
  • REKLAMA
  • #9 1507267
    bestler
    To może inaczej, kupilem na bazarze zegarek, taki zwykly budzik za 5 zł. Chciałbym wykożystać z niego 1 HZ generator do taktowania licznika. Problem polega na tym, że na wyjsciu tego generatora są impulsy o f=1 hz, amplitudzie ok 0,5 V a żeby było śmiesznie to co drugi jest dodatni, a co drugi ujemny. Prosze Was, zaproponujcie jakies rozwiazanie układowe, bo juz wychodze z siebie. Prubowalem na tranzystorze ale mi sie nie udaje niestety. Prosze o pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru układu scalonego do budowy licznika modulo 64 z możliwością resetu w dowolnym momencie oraz wyprowadzonymi wszystkimi wyjściami. Proponowane rozwiązania obejmują użycie układów 7493, które liczą do 55, oraz 74193, które oferują funkcje resetu, wpisu wartości, zliczania w przód i w tył, przeniesienia i pożyczki. Wskazano również na możliwość zastosowania liczników BCD wraz z dekoderami 7447 lub 74247 do sterowania wyświetlaczami 7-segmentowymi, choć dekodery te nie obsługują bezpośrednio więcej niż jednej cyfry dziesiętnej. Problemy praktyczne obejmują eliminację drgań styków microswitcha, gdzie rekomendowane jest użycie bramki Schmitta (np. 74132) oraz układu całkującego do stabilizacji sygnału zegarowego. Poruszono także temat konwersji kodu dwójkowego na dziesiętny oraz wykorzystania generatora 1 Hz z budzika, który generuje impulsy o niskim napięciu i zmiennej polaryzacji, co wymaga dodatkowego układu kształtującego sygnał.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA