logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Adobe Reader 11 - problem z polską wersją językową

Asix73 09 Lip 2014 19:09 8871 6
REKLAMA
  • #1 13781814
    Asix73
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Zainstalowałem polską wersję Adobe Readera 11.0.07 pod Windows 8.1 PL i niestety nie mam polskiego menu w AR. W ustawieniach AR-a : Edit/Preferences/Language/Application Language mam ustawiony język polski i nic to nie daje. Po przeinstalowaniu AR-a wciąż to samo. W pdf-ach polskie czcionki wyświetlają się poprawnie. Ma ktoś jakiś pomysł ?
  • REKLAMA
  • #2 13781930
    Epic
    Poziom 30  
    Ocena: 108
    Jakiego programu zabezpieczającego używasz?
    Wiem że np. Comodo Internet security potrafiło być nadpobudliwe i blokować zmiany w rejestrze przez niekoniecznie złe programy.
    Sprawdź wartość w rejestrze czy się zmienia:
    HKEY_CURRENT_USER\Software\Adobe\Acrobat Reader\11.0\Language\Current
    Powinna być wartość domyślna "locale\pl_pl\rdlang32.pol"
  • REKLAMA
  • #3 13781963
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Ja się przesiadłem na FoxitReadera i chyba już z niego nie zejdę. Mam polskie menu! :D
  • #4 13781972
    Asix73
    Poziom 12  
    Epic napisał:
    Jakiego programu zabezpieczającego używasz?
    Wiem że np. Comodo Internet security potrafiło być nadpobudliwe i blokować zmiany w rejestrze przez niekoniecznie złe programy.
    Sprawdź wartość w rejestrze czy się zmienia:
    HKEY_CURRENT_USER\Software\Adobe\Acrobat Reader\11.0\Language\Current
    Powinna być wartość domyślna "locale\pl_pl\rdlang32.pol"

Używam Eset Smart Security 7.0.317.4.
    W rejestrze jest taka wartość jak podałeś.
    Odinstalowałem AR 11 i zainstalowałem AR 10 i sytuacja dalej bez zmian :(
    Na drugim kompie (desktopie) mam AR 11 w całości po polsku, z tym że na desktopie mam Windows 7 PL.
  • REKLAMA
  • #5 13782061
    Epic
    Poziom 30  
    Ocena: 108
    To nie wiem, nie jesteś odosobniony z problemem i raczej jest to po prostu wina adobe, gdyż wśród wielu dyskusji rozwiązania brak.
    Możesz jeszcze pokombinować np. w ustawieniach językowych zaznaczyć opcję wyboru przy starcie aplikacji wybrać, angielski, po czym ponownie wybrać polski może mu się coś odwidzi.

Ogólnie radziłby przesiadkę tak jak kolega wyżej na FoxitReadera lub PDF-Xchange Viewer z którego sam korzystam, szybki funkcjonalny i po polsku.
  • #6 13782210
    Asix73
    Poziom 12  
    Problem rozwiązany ! Najpierw uruchomiłem AR-a z poziomu "kafelkowego" (wtedy uruchomił się po polsku) a potem z poziomu "desktopowego" i też odpalił po polsku i tak już zostało :) Może komuś się przyda ta informacja.
  • REKLAMA
  • #7 20777813
    och.karol
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Jakby ktoś oprócz mnie miał z tym problem, to chyba znalazłem rozwiązanie.
    Problem dotyczył Windowsa 10 i Windowsa 11 oraz Adobe Reader XI PL.
    Po zainstalowaniu nie wyświetlał się po Polsku za nic.
    Trzeba (po zainstalowaniu):
    * wejść preferencje
    * wejść w Kategorię "Zabezpieczenia (rozszerzone)"
    * odznaczyć pole wyboru przy opcjach "Podczas uruchamiania włącz tryb chroniony" oraz "Włącz rozszerzone zabezpieczenia"
    Potem mozna te opcje z powrotem włączyć.
    Ekran ustawień Adobe Reader XI z zaznaczoną kategorią Zabezpieczenia (rozszerzone) i polami wyboru Podczas uruchamiania włącz tryb chroniony oraz Włącz rozszerzone zabezpieczenia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zainstalował polską wersję Adobe Reader 11.0.07 na systemie Windows 8.1, ale nie mógł uzyskać polskiego menu, mimo ustawienia języka w preferencjach. Inni użytkownicy sugerowali sprawdzenie ustawień zabezpieczeń oraz rejestru systemowego. Po kilku próbach, w tym reinstalacji programu, problem został rozwiązany przez uruchomienie aplikacji z poziomu "kafelkowego", co spowodowało poprawne wyświetlenie menu w języku polskim. Dodatkowo, dla użytkowników Windows 10 i 11, sugerowano wyłączenie trybu chronionego w ustawieniach zabezpieczeń, co również mogło pomóc w rozwiązaniu problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA