logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Adobe Reader XI, Windows 11 - tekst głupio, źle i bezsensownie się zaznacza

radkrawczyk 08 Wrz 2023 15:08 483 10
REKLAMA
  • #1 20725836
    radkrawczyk
    Poziom 3  
    Dzień dobry. Proszę o pomoc. Tak jak w tytule - problem jest dość uciążliwy i polega na zaznaczaniu tekstu w Adobe Reader XI. Żeby pokazać, jak wygląda problem, w temacie załączyłem zrzuty ekranu. Chodzi o to, że jest plik pdf i w jednym miejscu w tekście zaznacza się prawidłowo, a już w innym nie, tak jak widać. Będę wdzięczny za poinstruowanie mnie, co mogę zrobić.
    Jeszcze tylko chciałbym dodać, że po skopiowaniu i wklejeniu z pliku w Adobe Reader fragmentu tekstu, z którym jest problem, widać dany fragment dobrze, w całości, tylko jest powtórzony bardzo dużą ilość razy. Poza tym dany fragment tekstu, gdzie problem występuje, kopiowałem z pliku w Word do innego pliku - niekoniecznie Word, ale i do notatnika - po czym wklejałem go z powrotem do odpowiedniego pliku w Word i jeszcze raz zapisywałem w pdf, żeby otworzyć go w Adobe Reader. Bez zmian - po otwarciu Adobe Reader i próbie zaznaczenia tego fragmentu jest to samo. Nie chodzi tu o jeden fragment, ale większą ilość bardziej rozległych fragmentów, ten przytoczony jest tylko jako przykład.

Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Adobe Reader XI, Windows 11 - tekst głupio, źle i bezsensownie się zaznacza do pytania 2.jpg (54.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Adobe Reader XI, Windows 11 - tekst głupio, źle i bezsensownie się zaznacza do pytania.jpg (115.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20726060
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    To jakieś skanowanie i OCR ?
    Skąd wyszedł ten PDF, konkretnie
  • REKLAMA
  • #3 20726322
    radkrawczyk
    Poziom 3  
    Nie skan. Tekst napisany. Coś takiego na smartfonie w ogóle się nie dzieje. Na laptopie już tak.
  • #4 20726329
    JacekCz
    Poziom 42  
    radkrawczyk napisał:
    Nie skan. Tekst napisany. Coś takiego na smartfonie w ogóle się nie dzieje. Na laptopie już tak.

Wersje oprogramowania, itd..
    W czym i jak robione, w czym oglądane ...
    W jakim sensie "zapisane jako pdf"

Jak będziesz w tym tempie kapał szczegóły to nieprędko będzie rezultat.
  • REKLAMA
  • #5 20726372
    radkrawczyk
    Poziom 3  

Więc proszę o wypunktowanie mi konkretów, jakie informacje mam podać, bo jako laik nie mogę się domyślić, co kryje się za stwierdzeniem "itd.". A informacje, w czym robione, w czym oglądane i jak zrobione zostały przeze mnie podane. Jeśli coś jest niezrozumiałe, proszę mi to napisać, a z chęcią doprecyzuję.
  • #6 20729183
    radkrawczyk
    Poziom 3  

Halo, z grzeczności i kultury wypadałoby mi udzielić odpowiedzi. Jest tam kto?
  • REKLAMA
  • #7 20729230
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10430
    W Foxit jest ok?
  • #8 20729252
    JacekCz
    Poziom 42  
    radkrawczyk napisał:

Halo, z grzeczności i kultury wypadałoby mi udzielić odpowiedzi. Jest tam kto?

Z kultury i grzeczności należałoby przygotować się tak, jak na forum technicznym ma być.
    Producent, typy, modele, wersje, pojemnosć, rocznik (stosownie do grupy tematycznej)
    Okolicznosci problemu co-gdy, co-po-czym

Skoro po 72 godzinach nie stać cie na konkret, ja wyłączam wątek. Nie jestem waszą służką i mam swoje własne życie
  • #9 20730310
    radkrawczyk
    Poziom 3  
    Poświęciłem swój cenny czas na to, żeby napisać wątek i zapewnić dzięku temu forum jeszcze więcej uwagi i rozpoznawalności. Okazując przy tym uprzejmość, poprosiłem o to, żeby wymienić mi konkrety, które ewentualnie powinny jeszcze paść oprócz znajdującego się już w założonym temacie, szczegółowego opisu całej sytuacji krok po kroku, bo takich konkretów nie otrzymałem, a zamiast tego zastrzeżenia, że po prostu napisałem za mało potrzebnych informacji, jakbym miał wiedzieć, o jakie informacje chodzi. Jest to niepoważne, niepomocne i niekulturalne. Po braku odzewu i zwróceniu uwagi na nieodpowiednie zachowanie, ponownie zostałem zrugany za te same wyimaginowane rzeczy, oprócz tego dopiero wtedy zaczęto mówić mi o konkretach (i to takich, o których nie ma słowa w wytycznych forum - jeśli chodzi o tzw. Zasady globalne obowiązujące w działach komputerowych, wymienione tam szczegóły dotyczą awarii komputera). Niejaki JacekCz nie okazał wdzięczności, grzeczności i wzajemności. Proszę przejrzeć wspomniany wątek jeszcze raz i oczekuję udzielenia mi pomocy, bo zgodnie z deklaracjami forum od tego właśnie ono jest, a ja żadnego punktu regulaminu w tamym momencie nie złamałem. Zostały za to złamane po drugiej stronie następujące punkty:

3.1. Zabronione jest w szczególności:
    3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.
    3.1.17. Publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

4.1.Po zgłoszeniu naruszenia prawa lub obowiązujących regulaminów moderatorzy mogą:
    4.1.1. Wydawać zalecenia użytkownikom, co do korzystania z Forum w zgodzie z obowiązującymi regulaminami: ogólnym oraz forum, w tym określać zasady uczestnictwa w danym forum/podforum przy pomocy podwieszonych, oznaczanych na czerwono lub niebiesko tematów.

JacekCz napisał:
    należałoby przygotować się tak, jak na forum technicznym ma być.

Odpowiednie wytyczne, które zostały wymienione dla użytkowników zakładających tematy, dotyczą awarii komputera.
    JacekCz napisał:
    Producent

Producent czego konkretnie? Jestem laikiem i mam prawo nie wiedzieć tak samo jak ty nic nie wiesz o tańcu mongolskim.
    JacekCz napisał:
    typy, modele, wersje

Typy, modele, wersje czego, przepraszam? Głośników? Guzików od klawiatury? Może ja jestem kompletnym debilem i takie rzeczy trzeba mi wytłumaczyć.
    JacekCz napisał:
    pojemnosć, rocznik (stosownie do grupy tematycznej)

Nie mam zielonego pojęcia, pojemność i rocznik czego konkretnie.
    JacekCz napisał:
    Okolicznosci problemu co-gdy, co-po-czym

Przecież zostało to powiedziane.
    JacekCz napisał:
    Skoro po 72 godzinach nie stać cie na konkret, ja wyłączam wątek. Nie jestem waszą służką i mam swoje własne życie

Jeśli tak, to ja w odpowiedni sposób podejmę dalsze kroki może i zmierzające do wyciągnięcia konsekwencji wobec Ciebie na tym forum, Sz. P. JacekCz.
    Kolobos napisał:
    W Foxit jest ok?

W Foxit tak, ale jeśli miałbym z tego korzystać, to niekoniecznie bym chciał, bo nie zależy mi na 14-dniowej wersji próbnej, a płacić też nie chcę. Z Adobe Reader jakoś korzystam i za to nie płacę, ponadto inne pliki działają na nim normalnie, oprócz tego jednego.
  • #10 20730324
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2235
    Jak możesz, to zamieść ten "dziwny" plik na forum.
  • #11 20730418
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10430
    Foxit jest darmowy, nie musisz instalowac 14dniowej wersji probnej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zaznaczaniem tekstu w Adobe Reader XI na systemie Windows 11, gdzie w niektórych miejscach tekst zaznacza się prawidłowo, a w innych nie. Po skopiowaniu i wklejeniu problematycznego fragmentu tekstu, pojawia się on wielokrotnie. Użytkownik potwierdza, że plik PDF nie jest skanowany, a tekst został napisany. W odpowiedziach pojawiają się sugestie dotyczące wersji oprogramowania oraz prośby o więcej szczegółów na temat źródła pliku PDF. Inni użytkownicy sugerują przetestowanie alternatywnego oprogramowania, takiego jak Foxit, które działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA