logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta pamięci - nie zapisuje, nie usuwa oraz nie formatuje się.

LeCezar 09 Lip 2014 21:51 2304 9
REKLAMA
  • #1 13782415
    LeCezar
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Cześć wszystkim,

Posiadam kartę pamięci micro SDHC 8GB. Trzymałem na tej karcie pamięci mapy od GPS'a i wszystko śmigało do dzisiaj, jak chciałem zrobić aktualizację. Otóż na karcie pamięci pozostał jeden folder z paroma plikami, gdy go usunę to i tak powraca. Wgrywanie nowej mapy na kartę też nic nie daje, bo fizycznie jej tam nie ma, zawsze jest tylko ten jeden folder.

Formatowanie nie daje rady, ponieważ system windows nie był w stanie tego wykonać (taka jest komenda), próbowałem poprzez zarządzanie dyskami, wiersz poleceń, poprzez telefon oraz poprzez program BOOTICE. Nigdzie nie dało się sformatować owej karty niestety.
    Nie mam pojęcia co jest tego przyczyną, ani jak to naprawić, dlatego szukam u Was pomocy.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 13783152
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Sprawdź czy SDFormatter lub HDD Low Level Format będzie w stanie coś zrobić.
  • REKLAMA
  • #3 13784075
    LeCezar
    Poziom 10  
    SDFormatter pokazuje, że karta jest zabezpieczona (mówi o przesunięciu clicka zabezpieczającego), a HDD pokazuje tak jak na screenie:
  • #4 13784108
    mbo
    Nie chcę krakać, ale najprawdopodobniej padłą na cacy ...

Kontroler pewnie.
  • REKLAMA
  • #5 13784163
    LeCezar
    Poziom 10  
    Płakać nie zamierzam nad nią, to tylko karta. Jednak sporo osób pisało, że zablokowała im się karta czy pendrive, jakieś pomysły jak można to sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #6 13784181
    mbo
    Do pendrive istnieją programy narzędziowe pod konkretny kontroler, dla karty nie widziałem czegoś takiego.
  • #7 13784324
    titolr10
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Próbowałeś zerować?
    Nie wiem diskpart wykrywa karty tak samo jak pendrive, ale jesli tak, to:
    CMD
    diskpart
    list disk
    select disk (numer karty)
    clean
    create partition primary
    assing
  • #8 13784456
    LeCezar
    Poziom 10  
    Disk part wykrywa tak samo kartę, jak i pendrive'a, jednak przy wpisaniu komendy clean wyświetla: DiskPart has encountere an error: Błąd danych (CRC).
  • #9 13784481
    titolr10
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Wiem, to może głupie pytanie, ale... Może faktycznie masz tam przełącznik do zapisu :p

Jeśli nie, to chyba faktycznie karta padła.
  • #10 13784537
    LeCezar
    Poziom 10  

Raczej nie ;)
    Czytałem, że niektórym pomogły telefony z symbianem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z kartą pamięci micro SDHC 8GB, która nie pozwala na usuwanie, zapisywanie ani formatowanie danych. Po próbie aktualizacji map GPS, na karcie pozostał jeden folder, który nie można usunąć. Użytkownik próbował różnych metod formatowania, w tym SDFormatter, HDD Low Level Format oraz narzędzi systemowych, ale napotkał problemy, takie jak błąd danych (CRC) przy użyciu DiskPart. Inni użytkownicy sugerują, że karta mogła ulec uszkodzeniu, a także zwracają uwagę na możliwość zablokowania karty. Wskazówki dotyczące użycia programów narzędziowych dla kontrolerów kart nie były dostępne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA