logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć iPoda do radia samochodowego w Warszawie? Szukam specjalisty

ulisses 22 Kwi 2005 16:48 2859 9
REKLAMA
  • #1 1427926
    ulisses
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam,

poszukuje specjalisty w Warszawie, ktory podlaczy ipoda do radia samochodowego.

Nie mam jeszcze radia -- dlatego specjalista moze takze wybrac mi model, w ktorym potrafi to zrobic. Oczywiscie w rozsadnej cenie ;]

No i chodzi o podlaczenie o dobrej jakosci -- podobno kasety i nadajnik FM to kiepskie wyjscie.

Pozdrawiam i dziekuje,
    Adam
  • REKLAMA
  • #2 1428782
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Wiele modeli ma tryb AUX IN. Pioneer IP-Bus, Blaupunkt nowsze (ok. 90% z DMS od roku 1990), Sony Black Panel też czasem ma, Kenwood. Na pewno jest problem z Sony niższymi większością JVC, starszymi Alpine i 90% fabrycznych.
  • #3 1430216
    nfoka
    Poziom 17  
    Ocena: 26
    czesc,

jesli stac cie na iPOD i tak chcesz radio to polecam Blaupunkta (zwykly wyswietlacz nie dyskoteka) bedzie ladnie wygladal obok iPod do tego

http://www.bluespot.co.uk/stock/ipod_cradle.asp

i masz sterowanie <> itd wybieranie piosenki z klawiatury radia albo z pilota przy kierownicy (RC piloty)

przy okazji dane na wyswietlaczu (piosenka wykonawca) beda pochodzily z iPOD iPOD moze lezec w scowku lub innym miejscu!!!!

koszt nie jest straszny, polecam jakies radyjko Blaupunkta 4x40 albo 4x45 z pilotem na kierownice nawet nie musi byc nowe :-) lepiej wylozyc na dobre kilkuletnie niz nowy szmelc :-)
  • REKLAMA
  • #4 1430688
    ulisses
    Poziom 2  
    Dziekuje za liste odbiornikow, ktore maja wejscie AUX.

O niektorych z nich wiedzialem -- ale wydaje mi sie, ze sa co najmniej dwa razy drozsze od przecietnych radioodbiornikow.

Dlatego nadal mnie interesuje mozliwosc dorobienia wejscia line-in w zwyklym radioodbiorniku.

A propos, moze sie to komus przyda: ze slownika PWN (wyrazow klopotliwych!):

"rzeczownik "radio" jest odmieniany regularnie, jednak jego forma dopelniacza liczby mnogiej nie jest uzywana. Teoretycznie poprawna jest forma "radiow", jednak uzywana jest forma "radioodbiornikow"."

Sprawilo mi to troche klopotow, zanim sie dowiedzialem.

;]

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 1430924
    nfoka
    Poziom 17  
    Ocena: 26
    hej,

widze iPOD chyba z gieldy :-) bo juz na dobre radio szkoda $$ :-)

napisz ile chcesz wydac, mam chwilowo 3 rozne Blaupunkty z Line In (od prostych nez pilota itd po wypasy z TIM pilotem sterowaniem wzmacniaczem itd!

kabelek mozna samemu zrobic jakies 20 min i wydatek max 15 PLN tylko ze wtedy wszystkie funkcje typu przewijanie przod tyl itd itd obslugujesz z iPoda, ten interfejs ktory ci wyslalem obsluguje wszystko z radia lacznie z przewijaniem wyborem piosenek itd itd!

biorac pod uwage mozliwosci iPoda szkoda go podlaczac do jakiegos "wynalazka" w porownaniu z cena ( ok 250-300€) to dobry uzywany blaupunkt 4x40 W jest wydatkiem gora 100 € wiec tylko 1/3

ale jak mowi stare przyslowie indian: kazdy orze jak moze :-)
  • REKLAMA
  • #6 1435817
    krzycho123
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    ja sobie oglądam właśnie nowy katalog pioneera , duzo nowych modeli ma właśnie w opcji interfejs do iPODa. Jest tam tez złącze zasilania o którym nie pomyśleliście. Nie wiem jak to dokładnie działa ale chyba przez ten interfejs steruje się ipodem z radyjka a więc jest GUT :)
  • #7 1730680
    przybpaw
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Czy ktoś się orientuje czy radio w alfa romeo 156 ma złącze do ipoda czy trzeba kombinować ze złączem zmieniarki?
  • #9 1810308
    wezel
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    nfoka z wszystkim sie zgodze ale ten interface od polskiego importera kosztuje 620zł. Lekka przesada.
  • #10 2626031
    himen21
    Poziom 2  
    Mam Pioneera Deh-P7000R i zasranawiam sie jak podłączyć Ipoda aby działał?Mam w nim wyjście aux ale po podłączeniu Ipoda radio wcale go nie wykrywa.Co robić??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia iPoda do radia samochodowego w Warszawie z naciskiem na wybór odpowiedniego modelu radia oraz zapewnienie wysokiej jakości dźwięku. Zalecane są radia z wejściem AUX IN, które umożliwiają bezpośrednie podłączenie iPoda, co jest lepszym rozwiązaniem niż kasety czy nadajniki FM. Wskazane marki to Pioneer, Blaupunkt, Sony, Kenwood oraz JVC, przy czym Blaupunkt jest polecany ze względu na funkcjonalność i stosunek jakości do ceny. Dostępne są specjalne interfejsy i stacje dokujące (cradle) umożliwiające sterowanie iPodem z poziomu radia lub pilota na kierownicy, co zwiększa komfort użytkowania. Koszt takich rozwiązań waha się od około 100 do 300 euro za używane modele z funkcją line-in i sterowaniem. W przypadku niektórych modeli, np. w Alfa Romeo 156, konieczne jest wykorzystanie wejścia zmieniarki (CDC) i odpowiednich adapterów. Niektóre interfejsy oferowane przez importerów mogą być drogie (np. 620 zł). Przykładowy problem to brak wykrywania iPoda przez radio Pioneer DEH-P7000R mimo podłączenia do wejścia AUX, co wskazuje na konieczność stosowania dedykowanych interfejsów lub odpowiedniej konfiguracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA