logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrealizować zdalny pomiar temperatury przez WiFi z użyciem AVR i Arduino?

MaZi997 10 Lip 2014 14:35 3405 6
  • #1 13784050
    MaZi997
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam
    Czy ktoś z szanownych kolego realizował komunikację w torze WiFi, chodzi mi o pomiar zdalny temperatury i przesyłanie wartości w standardzie WiFi ..
  • #2 13803317
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 13846889
    Rafik89
    Poziom 13  
    Ocena: 24
    Dołączę się do pytani kolegi, chciałbym realizować transmisję danych przez nRF24L01.
    Mam 3 nadajniki i jeden odbiornik.
    Jako odbiornik działał by Arduino Leonardo wraz z modułem LAN, nRF24L01 oraz zegarem czasu rzeczywistego. Jako nadajniki użył bym samych atmega8 lub też Arduino pro mini z czujnikiem temperatury ds18b20.
    Na sam początek chciałbym znaleźć jakiś sensowny sketch który wrzucił bym na pro mini i nadawał by cały czas jakieś informacje, a leon miałby odebrać je i wyświetlić w serialu... Lecz nie mogę znaleźć sposobu podłączenia pod pro mini, oraz nie mogę sprawdzic jak działają te nadajniki...
  • #4 13849007
    McMonster
    Poziom 32  
    Ocena: 57
    Rafik89 napisał:
    Dołączę się do pytani kolegi, chciałbym realizować transmisję danych przez nRF24L01.
    Mam 3 nadajniki i jeden odbiornik.
    Jako odbiornik działał by Arduino Leonardo wraz z modułem LAN, nRF24L01 oraz zegarem czasu rzeczywistego. Jako nadajniki użył bym samych atmega8 lub też Arduino pro mini z czujnikiem temperatury ds18b20.
    Na sam początek chciałbym znaleźć jakiś sensowny sketch który wrzucił bym na pro mini i nadawał by cały czas jakieś informacje, a leon miałby odebrać je i wyświetlić w serialu... Lecz nie mogę znaleźć sposobu podłączenia pod pro mini, oraz nie mogę sprawdzic jak działają te nadajniki...

Czego nie możesz sprawdzić? Te moduły działają na SPI i tak musisz podłączyć do Arduino. Karty katalogowe też są dostępne w sieci, trzeba tylko przeczytać ze zrozumieniem.
  • #6 13853457
    Rafik89
    Poziom 13  
    Ocena: 24
    Otóż ładuje się w to bo nie mam czasu na naukę, nie jestem elektronikiem, praca nie pozwala mi na przyuczanie się w godzinach pracy. Stąd też ten kierunek na arduino, graty ściągam z chin więc nie przepłacam. Zdarza się, że mam 1 dzień w tygodniu z którego kilka godzin mogę poświęcić na hobby... Od takie wyjaśnienie dla kolegi @robiw...

Co do modułów udało mi się już znaleźć odpowiedni sposób podłączenia pod pro mini i leonardo, zostało mi tylko napisać program który potwierdziłby, że oba moduły ze sobą rozmawiają.

Co do programowania w Bascom, z chęcią bym się nauczył, bo program z termometrem oraz obsługa LCD 2x16 nie mieści się na atmega8. Głównie dlatego, że używam interface Arduino IDE....
  • #7 14002347
    sidisidi
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.

Odpowiedź dla robiw:

Otóż Arduino to świetna rzecz - masz gotowca z wyprowadzeniami - odchodzi Ci dużo pracy z robieniem stykówki.

Co do C jak BASCOM - przecież kolego w Adruino można pisać w czystmy C++ - nie musisz używać języka Arduino i w tym jest siła.

Proponuje sprawdzić :)

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat zdalnego pomiaru temperatury przez WiFi z użyciem modułów AVR i Arduino. Użytkownicy sugerowali różne podejścia, w tym wykorzystanie modułów nRF24L01 do transmisji danych oraz czujników DS18B20. Wskazano na konieczność podłączenia modułów przez interfejs SPI oraz na dostępność kart katalogowych w sieci. Uczestnicy podkreślali zalety platformy Arduino, takie jak łatwość w użyciu i dostępność komponentów, a także możliwość programowania w czystym C++. Wspomniano również o ograniczeniach pamięci w mikrokontrolerach, co może wpływać na złożoność projektów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA