logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

fuseDoctor – ratownik zbrickowanych mikrokontrolerów AVR (ATmega8 i podobne).

robiw 24 Wrz 2025 20:12 795 6
REKLAMA
  • Witajcie.
    Chciałem pokazać prosty projekt, który może przydać się początkującym elektronikom programującym mikrokontrolery AVR, zwłaszcza te nadal popularne, jak: ATmega8, ATmega48, ATmega88, ATmega168, ATmega328. Wiem, że nie jest to nic odkrywczego i założę się, że istnieją podobne projekty, ale może komuś się po prostu przyda. Urządzenie pozwala przywrócić do życia, jak to mówią młodzi, „zbrickowane” mikrokontrolery AVR. Co oznacza w tym znaczeniu słowo „zbrickowane”? Otóż takie, które nie da się już zaprogramować przy użyciu taniego, szeregowego programatora, jak chociażby USBasp czy AVRISPmkII (ten akurat do tanich nie należy), gdyż po omyłkowym zaprogramowaniu fuse-bitów wymagają zastosowania wysokonapięciowego programatora równoległego. Co ciekawe, po niewielkich przeróbkach, urządzenie poniższe możemy zastosować w przewidzianym zakresie również do programowania mikrokontrolera ATtiny2313/4313 czy innych z rodziny ATtiny wyposażonych w podobny protokół programowania. W załączniku oprogramowanie (HEX), GERBER-y do wykonania PCB (posiadam też kilka "gołych" płytek, jeśli ktoś potrzebuje), instrukcja obsługi oraz schemat. Serdecznie pozdrawiam... robiw

PS.
    Ustawienie fuse-bitów:
    CKSEL [3:0]: 0010(1)
    SUT [1:0]: 10(1)
    CKDIV8: 0(1)
    CKOUT: 1(1)
    EESAVE: 1(1)
    BODLEVEL [2:0]: 100

(1) - ustawienie domyślne producenta

fuseDoctor – ratownik zbrickowanych mikrokontrolerów AVR (ATmega8 i podobne).
    Załączniki:
    • fuseDoctor.zip (128.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    O autorze
    robiw
    Poziom 26  
    Specjalizuje się w: avr
    robiw napisał 2030 postów o ocenie 133, pomógł 25 razy. Mieszka w mieście Warszawa. Jest z nami od 2003 roku.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21699744
    oscil1
    Poziom 24  
    Ocena: 175
    bart-projects napisał:
    hahahaha "zbrickowane" ma juz dawno polski odpowiednik "uceglone"

Muszę przyznac ze kreatywność tego określenia mnie ucegliła.
  • REKLAMA
  • #6 21705427
    gaspaccio
    Poziom 20  
    Ocena: 93
    gps79 napisał:
    robiw napisał:
    założę się, że istnieją podobne projekty

Istnieją. Mam, używam, jestem zadowolony z https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1716521.html

To jest oryginalny projekt opublikowany 15 lat temu. Podlinkowana tam strona do projektu juz nie istnieje, ale kod i schematy krążą po internecie. W tamtym wątku nawet pisalem że Chińczycy to kopiowali i sprzedawali na Alliexpress. Tam nawet kod był całkowicie baz zmian.
  • #7 21706320
    robiw
    Poziom 26  
    Ocena: 133
    Nie widziałem go, ale może to i dobrze, bo zrobiłem jak zwykle po swojemu a jako, że nie zależało mi na obsłudze innych uK to wykonałem, jak powyżej. Niemniej jednak dla innych uK mechanizm działa tak samo, więc to kwestia wyłącznie dostosowania softu i innej podstawki. Pozdrawiam i mam nadzieję, że komuś się jednak przyda. Najlepszego! robiw
REKLAMA