logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows Vista - długie ładowanie, problem ze sterownikami sieciowymi i WAN Miniport

Przemysław20 10 Lip 2014 19:17 2238 14
REKLAMA
  • #1 13784806
    Przemysław20
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam!
    Mam problem z długim ładowaniem (moment wyświetlania paska ładowanie) systemu Windows Vista (ponad 4 min). Na wstępie zaznaczę, że nie instalowałem żadnego nowego oprogramowania ani sprzętu.
    Sprawdziłem, że system uruchamia się prawidłowo w trybie awaryjnym; w trybie awaryjnym z obsługą sieci już nie, dlatego moje myśli skierowały się ku problemowi ze sterownikiem od karty sieciowej. Włączyłem rejestrowanie uruchamiania systemu (plik ntbtlog1.txt w załączniku). Widać z czym jest problem (co to w ogóle są te karty i WAN Miniporty?). Co ciekawe kolejne zrzuty z ładowania sterowników wyglądają już inaczej (ntbtlog.txt).
    Kroki, które już poczyniłem:
    1. Ponowna instalacja sterowników Realtek LAN,
    2. Reset protokołu TCP/IP (NetShell),
    3. Próba odinstalowanie sterowników owych urządzeń (bezskuteczna),
    4. Wyłączenie urządzeń WAN Miniport.

Żadne próbowane przeze mnie rozwiązanie nie przyniosło rezultatu, dlatego przyszła kolej na zapytanie na forum. Nie oczekuję rozwiązania typu "format".

Dodatkowe informacje:
    - Windows Vista 32-bit SP2,
    - karta sieciowa Realtek RTL 8168/8111,
    - w menadżerze urządzeń karta ISATAP i WAN Miniporty są reprezentowane jako działające poprawnie,
    - przy próbie aktualizacji sterowników: "System Windows odnalazł oprogramowanie sterownika, ale napotkał błąd podczas próby zainstalowani go".
    Załączniki:
    • ntbtlog.txt (14.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ntbtlog1.txt (235.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13784860
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 613
    Pokaż SMART dysku jak już Ci się system uruchomi :-)
    (pełny screen z CrystalDiskInfo, okno rozciągnij tak aby widoczne były wszystkie atrybuty)

Również jakbyś napisał coś o specyfikacji PC uwzględniając markę oraz moc zasilacza to było by miło.
  • #3 13784917
    Przemysław20
    Poziom 9  
    Screen z Crystal Disk Info:
    Windows Vista - długie ładowanie, problem ze sterownikami sieciowymi i WAN Miniport

Specyfikacja PC:
    - główna: Gigabyte GA G31M S2L,
    - CPU: Core 2 Quad Q8200,
    - GPU: MSI GF9600GT,
    - zasilacz: Enlight GPS-350CB-102A 350W
    - RAM: GoodRam 4 GB DDR2,
  • #4 13784963
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 13784976
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 613
    Recoil83

Po raz kolejny piszesz BZDURY.

Zasilacze marki Enlight nigdy nie był na 'czarnej liście', mało tego. To znana marka i swojego czasu była polecana.
  • REKLAMA
  • #6 13784992
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 13785058
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2097
    Recoil83 napisał:
    Nie napisałem że jest na czarnej liście

ale zalecasz
    Recoil83 napisał:
    Zasilacz do wymiany na jakiś markowy

Dysk jest sprawny i jak już napisali, przeskanuj malwarebytes i adwcleaner.
  • #8 13785281
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 929
    Recoil83 napisał:
    Nie napisałem że jest na czarnej liście ma po prostu słabą linie 12V,

To napisz mi jakie są wymagania tego zestawu skoro twierdzisz że ten zasilacz jest zbyt słaby.
  • #9 13785375
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 13786213
    Przemysław20
    Poziom 9  
    - malwarebytes nic nie wykrył,
    - oczyszczanie systemu ze śmieci, oczyszczanie rejestru (CCleanre, WiseDiskCleaner),
    - defragmentacja z optymalizacją,
    - w menadżerze urządzeń jak już pisałem, wszystko ok,
    - w autostarcie porządek,
    Zmian brak.

Zapomniałem jeszcze prędzej wspomnieć, że przywracanie systemu z punktu przed pojawieniem się problemu też już zostało wykonane.
  • #11 13787235
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Można Cię poprosić o wrzucenie widoku z CPU-Z, zakładka CPU, przy obciążonym komputerze.
    I jeszcze Benchmark z HD-Tune
  • #12 13787954
    Przemysław20
    Poziom 9  
    Wrzucam screeny, chociaż myślę, że to nie tu należy szukać problemu, a po stronie software'owej, ale sam nie wiem gdzie dokładnie i się Was pytam, więc...
    (proc obciążony Prime95)

• #13 13788037
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Transfer jest trochę cienki, po mojemu to powinien być o 100% szybszy.
    Pokaż jeszcze zakładkę INFO,z HD-Tune.
  • #14 13788213
    Przemysław20
    Poziom 9  
    Cytat:
    Transfer jest trochę cienki, po mojemu to powinien być o 100% szybszy

Ale śmiga, przez 5 lat nie odczułem spadku wydajności dysku. To nie będzie wina dysku, bo po uruchomieniu system działa szybko, no chyba, że padł sektor w którym był zapisany sterownik, który jest wczytywany podczas startu; jeszcze przeskanuję chkdsk.

• #15 13788268
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Twój dysk ma max 90MB/sec, natomiast ja mam 190MB/sec na płycie z SATA II, a wskazania powinny być raczej podobne tak mi się wydaje.
    Warto sprawdzić dysk w MHDD, wykonując test powierzchni, zobaczymy jakie są czasy dostępu do sektorów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z długim czasem ładowania systemu Windows Vista, który wynosi ponad 4 minuty. System uruchamia się poprawnie w trybie awaryjnym, ale nie w trybie awaryjnym z obsługą sieci, co sugeruje problem ze sterownikami karty sieciowej. Użytkownik podjął kilka kroków, w tym reinstalację sterowników Realtek LAN, reset protokołu TCP/IP, oraz wyłączenie urządzeń WAN Miniport, jednak żadne z tych działań nie przyniosły rezultatu. W odpowiedziach na forum zasugerowano wykonanie skanów w poszukiwaniu złośliwego oprogramowania, defragmentację dysku oraz sprawdzenie specyfikacji zasilacza, który może być niewystarczający. Użytkownik dostarczył specyfikację swojego komputera, w tym płytę główną Gigabyte GA G31M S2L, procesor Core 2 Quad Q8200, kartę graficzną MSI GF9600GT oraz zasilacz Enlight GPS-350CB-102A 350W. Dodatkowo, użytkownik przeprowadził czyszczenie systemu i przywracanie do wcześniejszego punktu, ale problem nadal występuje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA