logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić zapłon w starym opryskiwaczu Solo z lat 80-tych?

szwajnsztajger 11 Lip 2014 16:46 4578 1
REKLAMA
  • #1 13787424
    szwajnsztajger
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    witam panow, dostalem w spadku podobno nie dzialajacy stary spalinowy opryskiwacz, ale wlalem paliwo i odpalil, po pewnym czasie chciale m go wyczyscic itd bym caly w starym oleju, i cos mnie tknelo i wyczyscilem, przy okazji zerknolem do pierscionkow i gladzi cylindra , ok , ale teraz nie chce odpalic, prawdopodobnie przestawilem zaplon, jest tu stary iskrownik, zna sie kto jak go ustawic, bo dodam ze iskra jest, w roznych miejscach ale jest , tylko nie wiem czy w odpowiednim momencie , swieca wilgotna nie zalana, jako takie sprezanie tez jest, ( spr palcem ) :), gaznik czysczony , brak mi juz pomyslow, z kielicha nie odpala tez i z samostartu tez ,
    Załączniki:
    • Jak ustawić zapłon w starym opryskiwaczu Solo z lat 80-tych? WP_20140711_002.jpg (1.3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13788448
    K-Paxian
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Jak wsadzisz papierek cienki w przerywacz to ma ten papierek wypuscic jak tlok bedzie tak na oko (strzelam) 0.4 do 0.7 milimetra PRZED maksymalnym górnym polozeniem tloka.
    Jak odpali to regulujesz na wyczucie, jak na maxa obrotach kreci sie jak dziki ale nie chce chodzic bez gazu to jest za wczesnie zaplon (tlok za nisko jak przerywacz sie otwiera)
    jak nie chce na wiekszych obrotach chodzic tylko jakby przerywa to za pozno zaplon (tlok za wysoko albo kręcąc w te samą strone dopiero jak zaczyna opadac)
    Zmieniasz minimalnie , bo nie dojdziesz oco chodzi. Nie raz mnie Ch... strzelał przy takim zaplonie.
    Od szczeliny na przerywaczu ( chodzi maksymalnie jak sie rozchyli) tez to zalezy mysle ze okolo 0.3 - 0.4 milimetra. (szczelinomierz w kazdym sklepie motoryzacyjnym)
    Najpierw ustaw przerwe na przerywaczu, a potem kręć wyprzedzeniem zaplonu. Jak po tym zmienisz szczeline to moment otwarcia sie zmieni.
    I znowu &^%$^& trafia czlowieka bo sie wredota nie chce sluchac. Wiec lepiej taka kojność sobie na spokojnie ustalic po troche się dojdzie czego maszynie potrzeba. Niby fajny te starocie bo proste, ale prosty zaplon elektroniczny nawet chinski od skutera jest bez problemowy jak sie raz posklada.
    Tutaj trzeba trzeba sie "dogadac" ze sprzetem ,jak nie jest wszystko nowe to nie ma co ufac w książkowe ustawienia.
REKLAMA