logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Candy cs 105 txt 16s - Brak rakcji na ustawianie programatora

yagr 11 Lip 2014 20:17 2130 2
REKLAMA
  • #1 13788005
    yagr
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam,
    Problem dotyczy pralki candy cs 105 txt 16s. Rok produkcji 2005 więc już swoje przeżyła. Mechanicznie wydaje się sprawna jednak jakiś czas temu wyświetlacz przestał reagować na zwolnienie blokady drzwi - po skończonym praniu pojawiał się komunikat o konieczności odczekania aż zwolni się blokada i na tym koniec pomimo tego, że w prawidłowym czasie drzwi się odblokowywały. Przypuszczenie - zaśniedziałe styki na czujniku blokady. Jednak ostatnio po włączeniu słychać jedynie kilkusekundową pracę pompy a wyświetlacz zastyga na komunikacie powitalnym. Nie ma również reakcji na jakiekolwiek przyciski funkcyjne i kręcenie programatorem. Proszę zaawansowanych użytkowników o pomoc w diagnozie problemu. Nie ma wyświetlanych żadnych kodów błędu.
  • REKLAMA
  • #3 13796653
    yagr
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Za radą kolegi machefi wymieniłem kondensator na płytce głównej... dodatkowo drugi kondensator oraz z marszu triak BTB12 600bw... Za pomoc i dobre chęci dziękuję i wrzucam "pomógł". niestety stan maszyny - bez zmian... :cry: Wszystko wskazuje że padł mikrokontroler D78F0034AY... albo w module głównym albo przy wyświetlaczu (oba takie same). Koszt całego modułu już z softem jakieś 240zł jednego i ponad 300 drugiego w serwisie, sam niestety mam za mało wiedzy żeby to wymienić i od nowa wgrać soft... dodatkowo nie mam pewności czy 9-letnia pralka nie poczęstuje mnie za chwile kolejną grubszą awarią stąd decyzja o zakupie następnej. Zdaję sobie sprawę że ta candy może po naprawie przeżyć swoją następczynię produkowaną wg obecnych zasad programowanego starzenia ale czas i sterty prania mnie gonią... Jeśli są jacyś chętni na podzespoły od rzeczonej pralki to proszę na priva.
REKLAMA