logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyka i Robotyka na Politechnice Krakowskiej, czy Elektrotechnika na AGH?

xXCrackXx 13 Lip 2014 19:19 3771 5
REKLAMA
  • #1 13793708
    xXCrackXx
    Poziom 9  
    Witam. Stoję przed wyborem kierunku studiów, AiR na PK, czy Elektrotechnika na AGH. Czy lepiej wybrać lepszy, bardziej przyszłościowy, w rozwijającej się branży kierunek (AiR, a może się mylę?) na (teoretycznie) gorszej uczelni, czy odwrotnie słabszy kierunek na lepszej uczelni?
    Czy mógłby się wypowiedzieć ktoś kto studiował/studiuje któryś z tych kierunków na tych uczelniach?
    Jaki jest poziom?
    Czy studia są ciekawe?
    Jaka praca po tych kierunkach? Co konkretnie się robi będąc absolwentem któregoś z tych kierunków?
    Zawsze bardziej skłaniałem się ku Automatyce, jednak ciągle mam wątpliwości, gdyż słyszę ogólną opinie że elektrotechnika też jest dobrym wyborem, lecz tak naprawdę ciężko znaleźć opinie wyrażoną przez osobę, która studiowała któryś z tych kierunków i potrafi obiektywnie przedstawić fakty odnośnie studiów i pracy po tych kierunkach.
  • REKLAMA
  • #2 13793894
    McMonster
    Poziom 32  
    Ocena: 57
    I nie chciało ci się poszukać w tym dziale, czy te pytania nie były zadawane już dziesiątki razy? Na studiach będzie trzeba sobie radzić z wyszukiwaniem informacji...
  • REKLAMA
  • #3 13793953
    xXCrackXx
    Poziom 9  
    Chciało mi się, niektóre były zadawane ale najczęściej odpowiedzi sprowadzają się do ogólnych życiowych porad, a nie dają konkretnych odpowiedzi na pytania. Dlatego też, kieruje te pytania przede wszystkim do osób studiujących na tych uczelniach i kierunkach.
  • REKLAMA
  • #4 13793962
    McMonster
    Poziom 32  
    Zadajesz tak ogóle pytania, że nie ma na co odpowiadać. Co znaczy, że nie zadałeś sobie trudu poszukiwań informacji. Dodatkowo rzucasz pojęciami w rodzaju "przyszłościowy kierunek" i "praca po kierunku", które są oderwane od rzeczywistości i w ogóle nie posiadają sensu. Dlatego wiele istniejących tematów zawiera te informacje, które faktycznie ciebie dotyczą, ale widać, że przejrzałeś jedynie pobieżnie i zignorowałeś je. W skrócie, czarno widzę twoją przyszłość z takim nastawieniem.
  • REKLAMA
  • #5 13794517
    xXCrackXx
    Poziom 9  
    Zadając pytanie o poziom i czy są ciekawe chciałem się dowiedzieć jak wyglądają czynniki odpowiedzialne za ten poziom, czyli kadra pedagogiczna, wyposażenie, poziom trudności, a także o odczucia tych ludzi, czy im się to po prostu podoba. Ale rzeczywiście pytania mogłem zadać bardziej szczegółowe, bo niektórzy mogli tego nie zrozumieć czego jesteś najlepszym przykładem. Uważasz że te określenia nie posiadają sensu? Przemysł staje się coraz bardziej zautomatyzowany, sam to dostrzegam w swoim otoczeniu słysząc jak w lokalnych zakładach/fabrykach są zakupowane np. roboty i jednocześnie potrzebują ludzi do obsługi tego robota, banalny przykład ale prawdziwy. Więc uważam że jest to przyszłościowe, bo z biegiem czasu, odgrywa to coraz większą rolę. Nie wiem jak ty ale ja widzę tu sens i odzwierciedlenie w rzeczywistości. Szczerze powiedziawszy nie za bardzo obchodzą mnie też twoje rozmyślania na temat mojej przyszłości, bardziej interesowała by mnie wypowiedź na temat kierunku i uczelni...
  • #6 13794524
    McMonster
    Poziom 32  
    xXCrackXx napisał:
    Więc uważam że jest to przyszłościowe, bo z biegiem czasu, odgrywa to coraz większą rolę. Nie wiem jak ty ale ja widzę tu sens i odzwierciedlenie w rzeczywistości. Szczerze powiedziawszy nie za bardzo obchodzą mnie też twoje rozmyślania na temat mojej przyszłości, bardziej interesowała by mnie wypowiedź na temat kierunku i uczelni...

Dlatego widzisz, bo nie rozumiesz, jak mały wpływ ma sam kierunek na to, czy za 5 lat zdołasz znaleźć pracę i jak czasami małe przełożenie studia mają na rzeczywistość. Fakt, że nie są tutaj bez znaczenia, ale mają je raczej drugorzędne. Stąd dalej utrzymuję, że powinieneś bardziej postudiować to, co już napisano.
REKLAMA