logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dodać nowy rekord do bazy Access w Visual Basic z DataEnvironment?

rozmo 22 Kwi 2005 23:25 2009 5
REKLAMA
  • #1 1429077
    rozmo
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Mam problem ze sterowanie baza a mianowicie chodzi o to ze mam baze access w ktorej znajduje sie tabelka. Wiem jak przechodzic pomiedzy poszczegolnymi rekordami, ale nie wiem jakie jest polecienie aby dodac caly rekord (caly taki wiersz w mojej tabelce). Wykozystuje DataEnvironment.

Miedzy rekordami przechodze w nastepujacy sposob:

DataEnvironment1.rslista.MoveNext

If DataEnvironment1.rslista.EOF Then
    DataEnvironment1.rslista.MovePrevious
    End If

Ale nie wiem wlasnie jak rekord dodac. Pewnie sprawa jest prosta ale ja nie wiem. Prosze o pomoc

POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #2 1429977
    winIO
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    siemanko... ja bym uzyl obiektow DAO i pacnal zapytanie wstawiajace w SQL

przyklad procki:

Dim oSpace As DAO.Workspace
    Dim oDatabase As DAO.Database

Set oSpace = CreateWorkspace("", "admin", "", dbUseJet)
    Set oDatabase = oSpace.OpenDatabase("SCIEZKA_DO_TWOJEJ_BAZY_I_JEJ_NAZWA", False, False, "")

oDatabase.Execute ("INSERT INTO MojeLaski(Imie,IleRazy,Telefon) VALUES('Ines',666,'997')" )

oczywiscie sam musisz sobie tu dodac sprawdzanie czy udalo sie otworzyc baze danych , obsluge bledow itd...
    jesli chodzi SQL, to polecam na poczatek "SQL dla kazdego" z Mikomu. Cieniutkia ksiazeczka i da sie nauczyc podstaw (czyli to co oferuje Access) w 2 nocki. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1430561
    rozmo
    Poziom 12  
    Niestety prubowalem cos zrobic tak jak opisane wyzej ale nie chcialo mi wychodzic.

Wydaje mi sie ze powinno byc cos takiego

DataEnvironment1.rsCommand1.AddNew ........
    i pojawia sie podpowiedz taka: AddNew([FieldList],[Values])

nie wiem co dalej zrobic. moge przeslac swoja mala, przykladowa baze i ktos by mi zrobil jakis przyklad w Visualu Basicu 6.0

runi82(_at_)wp.pl
  • REKLAMA
  • #4 1457872
    sivex
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    To mniej wiecej jest tak:

DataEnvironment1.rsCommand1.AddNew
    DataEnvironment1.recordset.fields("tu nazwa kolumny") = "dane jakie_
    maja byc wpisane"
    'jezeli jest wiecej do wpisania t opowielasz zmieniajac nazwy kolumn
    DataEnvironment1.recordset.Update

i po zabiegu
  • REKLAMA
  • #5 1460786
    rozmo
    Poziom 12  
    Mam jeszcze jedno pytanie jak umiescic zdjecie w accessie tzn zeby w jednym polu mogło być zdjecie. Tak samo jak umieszcza sie text. Czytalem ze jest to mozliwe ale jak to zrobic to nie bylo napisane w ksiazce.

Chcialbym zeby przegladajac poszczegolne rekordy pokazywalo sie zdjecie w nim zapisane lub zeby nic nie bylo wyswietlene jezeli w danym wierszu nie ma zdjecia dodajego.
  • #6 1461591
    sivex
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Niewiem czy dobrze zrozumailem ale piszac aplikacje w vb w bazie przy ewentualnym dodaniu zdiecia niech zapisan bedzie tylko sciezka dostepu do obrazu. jezeli bedzie to wyswietli zdjecie jezeli i no to nie :)

Pamietaj obsluzyc bledy. Np jezeli sciezka bedzie a tam brak obrazu to klapa murowana

pozdro
REKLAMA