logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[visual basic] Wyswietlanie danych excela w formularzu

bombel85 04 Maj 2010 22:01 2986 2
REKLAMA
  • #1 8035996
    bombel85
    Poziom 10  
    Witam, jestem poczatkujący w programowaniu w VB. Pisze program bazodanowy do zarzadzania oprzyrzadowaniem pomiarowym w przedsiebiorstwie produkcyjnym. Stworzylem juz pewne podstawy, ale natknalem sie na pewne problemy. Chcialbym aby program umozliwial przegladanie zawartosci bazy danych w formularzu. Zainicjowalem wyswietlenie pierwszego rekordu w pierwszej zakladce formularza (program w zalaczniku). Mam problem z okresleniem formuly, ktora umozliwialaby przeskoczenie do nastenej lub poprzedniej linii za pomoca odpowiednich przyciskow "w przod" i "w tyl" i jej wyswietlenie na formularzu. Jesli ktos bylby w stanie mi pomoc i nakierowac jak rozwiazac ten problem bede wdzieczny. Byc moze rozwiazanie jest proste, ale wczesniej nie mialem stycznosci z programowaniem oprocz podstaw c++. Kod, ktory napisalem jak na razie nie jest jakas rewelacja, ale od czegos trzeba zaczac ;) Pozdrawiam :)
    Załączniki:
    • Pierwsze kroki.xls (151.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 8036407
    marcinj12
    Poziom 40  
    Ocena: 250
    A nie myślałeś żeby do tego zaprząc Accessa? Można by wtedy ładnie zapytaniami SQL wydobywać z niego dane które potrzebujesz :)

No ale skoro masz już w Excelu, to można j/w ;P, albo - żeby było łatwo - to ja bym zdefiniował zmienne publiczne w module (Public przeglad_ile_rekordow as Integer, Public przeglad_aktualny_rekord as Integer etc.), policzył ile jest rekordów w "bazie", zapisał je do zmiennej przeglad_ile_rekordow, napisał funkcję ładującą dane z określonego wiersza na formularz:
    Sub Laduj_przeglad(i as Integer)
    UserForm1.PoleTekstowe1 = Worksheets("Informacje podstawowe").Cells(i, 1)
    ...
    End Sub 
    - tak jak zadeklarowałeś przycisk start, tylko ładujące określoną linijkę. Przyciski DALEJ i WSTECZ sprawdzają czy nie wychodzimy poza zakres (zmienna przeglad_ile_rekordow) i zwiększają lub zmniejszają zmienną przeglad_aktualny_rekord. I Nie potrzebujesz wtedy przycisku START, po prostu ładujesz rekord nr 1.
    Pozdrawiam
  • #3 8040180
    bombel85
    Poziom 10  
    Dziekuje za pierwsza odpowiedz. Przeanalizuje to i wiem teraz jak to mozna ugryzc ;) A propozycja z Accesem nawet ciekawa, nie myslalem wczesniej o tym. Ale nie mialem z tym wiekszej stycznosci i zdecydowalem sie jakos na excela. Jesli ktos ma jeszcze jakies propozycje to na pewno sie przydadza, jak cos zdzialam to napisze ;) Pozdrawiam.
REKLAMA