logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać internet za granicą? Starter z 3GB i tethering na laptopa

Pister 14 Lip 2014 18:28 3435 7
REKLAMA
  • #1 13796187
    Pister
    Poziom 2  
    Siema, wybieram się na wakacje za granicę i chcę mieć tam internet. Mam taki pomysł aby wykupić sobie starter z jakiejś sieci i wykupić na nim tak z 3gb transferu, później tel. podłączyć do laptopa. Zadziałało by to ? Czy może macie jakieś inne pomysły ? Jeśli nie ten dział to przepraszam.
  • REKLAMA
  • #2 13796249
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2804
    Pister napisał:
    Siema, wybieram się na wakacje za granicę

Dokąd?

Pister napisał:
    Mam taki pomysł aby wykupić sobie starter z jakiejś sieci i wykupić na nim tak z 3gb transferu, później tel. podłączyć do laptopa. Zadziałało by to ?

W prostym przypadku nie, bo będziesz miał roaming, musiłbyś znaleźć ofertę gdzie roaming jest za darmo. Co prawda w UE nadejdzie prawo zakazujące operatorom pobierania opłat za roaming - ale nie w tym roku. Warto też zwrócić uwage ze na przykład w zeszłym roku w Bułgarii (słoneczny Brzeg) stan wysycenia infrastruktury był taki że internet działał wolno jak krew z nosa mimo wykazywania połączenia HSDPA (telefon na abonamencie w Orange + wykupiony internetowy pakiet roamingu wewnątrz UE)

Pister napisał:
    Czy może macie jakieś inne pomysły ?

Sprawdzony jest pomysł z zabraniem ze soba telefonu bez simlocka i zakup na miejscu karty lokalnego operatora. Bywają z tym problemy bo np. we Włoszech bez Codice Fiscale nie kupisz startera.
    Drugi pomysł to zakup w Polsce karty operatora "międzynarodowego" w rodzaju Lycamobile, to się sprawdza przy rozmowach, spytaj u operatora jak jest z cennikiem roamingu internetowego. Lycamobile ma jeszcze tą zalete że można podobno na polskiej infolinii zamówić kartę Lycamobile.de i innych narodowych spółek tej korporacji.
  • REKLAMA
  • #3 13796284
    Pister
    Poziom 2  
    Jadę do Turcji to może tak zrobię że tam kupię jakąś karte. Chyba, że tak jak mówisz kupię tąlycamobile u nas i to z internetem, może ten roaming drogi nie będzie.
  • REKLAMA
  • #4 13797974
    jdubowski
    Pister napisał:
    Chyba, że tak jak mówisz kupię tąlycamobile u nas i to z internetem, może ten roaming drogi nie będzie.

To jak pisałem sugeruję dopiero po konsultacji w sprawie cen.
  • #5 15218965
    Afrodyta11
    Poziom 2  
    lycamobile jest do kitu! Oszustwo i rozbój w biały dzień! Mam polski numer lycamobile na kartę. wyjeżdżam do UK. w UK. dostaję smsa że nie ma roamingu i że mogę używać telefonu jak w Polsce. OK fantastycznie! Tylko że wszyscy ludzie co do mnie dzwonią z Polski... płacą jak za woły, bo nie wiedzą że dzwonią na taryfę zagraniczną a ja nie wiem o tym że oni są kasowani w ten ochydny sposób!!! To dopiero manipulacja! Myślisz że dzwonisz na numer krajowy a płacisz jak za woły TARYFĘ ZAGRANICZNĄ! Teraz muszę oddać ludziom kasę którzy do mnie dzwonili na polski numer lycamobile kiedy byłam w UK, bo im powiedziałam że roamingu nie ma i że płacą normalnie jakbym była w Polsce. Tak nie może być! Bo skąd ktoś może wiedzieć dzwoniąc z Polski na czyjś polski numer telefonu że dana osoba do której się dzwoni jest za granicą i że płaci w tej rozmowie taryfę zagraniczną. Dziękuje za takie możliwości dzwonienia bez roamingu! NIGDY WIĘCEJ LYCAMOBILE!
  • #6 15220491
    jdubowski
    Afrodyta11 napisał:
    Tylko że wszyscy ludzie co do mnie dzwonią z Polski... płacą jak za woły, bo nie wiedzą że dzwonią na taryfę zagraniczną a ja nie wiem o tym że oni są kasowani w ten ochydny sposób!!!

Raczej mało możliwe - przecież oni dzwonią na polski numer +48XXXXXXXXX...

Afrodyta11 napisał:
    Tak nie może być! Bo skąd ktoś może wiedzieć dzwoniąc z Polski na czyjś polski numer telefonu że dana osoba do której się dzwoni jest za granicą i że płaci w tej rozmowie taryfę zagraniczną.

Ano właśnie...
    Jak wygląda pozycja na rachunku u AbA?
  • REKLAMA
  • #7 15242164
    Afrodyta11
    Poziom 2  
    Nie weim co to znaczy konto aba
  • #8 15242198
    jdubowski
    Afrodyta11 napisał:
    Nie weim co to znaczy konto aba

Nie wiem o jakim koncie piszesz, a ja pytałem o pozycję na rachunku (billingu) u abonenta wywołującego - na jaki numer dzwonił, jaki był czas rozmowy i ile zapłacił.
    Jeśli dzwonił na numer krajowy to niech składa reklamację u swojego operatora.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje wakacje za granicą i poszukuje sposobu na uzyskanie dostępu do internetu. Rozważane są dwie opcje: zakup lokalnej karty SIM w kraju docelowym (Turcja) lub zakup karty międzynarodowej, takiej jak Lycamobile, w Polsce. Wskazano na problemy z roamingiem, w tym wysokie opłaty i ograniczenia, oraz na konieczność konsultacji z operatorem w celu uzyskania informacji o cenach. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami, w tym negatywnymi opiniami na temat Lycamobile, wskazując na nieprzejrzystość taryf i dodatkowe koszty dla dzwoniących z Polski.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA