logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie diód LED dyfuzyjnych do oświetlenia ściany pokoju.

darosm1 14 Lip 2014 23:32 2691 8
REKLAMA
  • #1 13797280
    darosm1
    Poziom 11  
    Witam serdecznie.
    Mam mały problem. Chciałbym podłączyć 60 diód różnego koloru (zielony, czerwony,żółty) najlepiej do prądu 230 V.
    Czytałem poradniki, lecz nie mogę znaleźć rozwiązania w jaki sposób podłączyć diody o różnych napięciach, gdyż diody zielone mają inne napięcie od diód czerwonych i żółtych.
    Informacje o diodach LED :

IF: 25mA
    żółta:napięcie: 2.0-2.2V
    zielona: napięcie: 3.0-3.2V
    czerwona:napięcie: 1.9-2.2V

Myślałem nad

dioda o której myślałem:

Oczywiście zapomniałem o diodzie prostowniczej, lecz chodzi mi o sam schemat podłączenia tych diód, czy dało by radę jakoś inaczej je podłączyć, gdyż z tym jest trochę bawienia. z resztą sobie jakoś poradzę.
    Dzięki za odp.
  • REKLAMA
  • #2 13797453
    Zygaqra
    Poziom 35  
    Ocena: 495
    Ten schemat, co to w ogóle ma być?!
    darosm1 napisał:
    gdyż z tym jest trochę bawienia. z resztą sobie jakoś poradzę.
    Z czym jest zabawa a z czym sobie poradzisz? Wygląda na to, że coś chcesz ale nie wiesz co albo nie potrafisz tego określić. Czy te diody mają by wszystkie w jednym szeregu, czy kolorami. Z tego co zaświeci na Twoim schemacie to na pewno element oznaczony jako włącznik, reszta na pewno nie błyśnie.
  • REKLAMA
  • #3 13797735
    c4r0
    Poziom 36  
    Ocena: 565
    darosm1 napisał:
    w jaki sposób podłączyć diody o różnych napięciach, gdyż diody zielone mają inne napięcie od diód czerwonych i żółtych.
    Informacje o diodach LED :

IF: 25mA
    żółta:napięcie: 2.0-2.2V
    zielona: napięcie: 3.0-3.2V
    czerwona:napięcie: 1.9-2.2V

Jak widzisz wszystkie diody mają taki sam prąd, mimo tego, że napięcia są różne. Więc zaprojektuj układ tak, żeby płynął właściwy prąd, i nie przejmuj się napięciami. O ile prąd będzie odpowiedni napięcie na diodzie jakieś będzie, zależnie od tego jaka to dioda, ale to nie ma dla ciebie znaczenia. Nie rób zasilania bezpośrednio z 230V, wykorzystaj jakiś zasilacz. Będzie prościej i bezpieczniej. Tu masz temat, który powinieneś najpierw przeczytać (cały):
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic490262.html
  • #4 13798219
    darosm1
    Poziom 11  
    Zygaqra napisał:
    Z czym jest zabawa a z czym sobie poradzisz? Wygląda na to, że coś chcesz ale nie wiesz co albo nie potrafisz tego określić. Czy te diody mają by wszystkie w jednym szeregu, czy kolorami. Z tego co zaświeci na Twoim schemacie to na pewno element oznaczony jako włącznik, reszta na pewno nie błyśnie.

to bardziej miał być schamat podglądowy.
    Diiody mają być ustawione Czerwony,zółty,zielony i tak w szeregu.
    to prawda jest to mój pierwszy projekt i tak dokładnie nie wiem jak się za to wziąć dlatego pytam was :)

c4r0 napisał:

Jak widzisz wszystkie diody mają taki sam prąd, mimo tego, że napięcia są różne. Więc zaprojektuj układ tak, żeby płynął właściwy prąd, i nie przejmuj się napięciami. O ile prąd będzie odpowiedni napięcie na diodzie jakieś będzie, zależnie od tego jaka to dioda, ale to nie ma dla ciebie znaczenia. Nie rób zasilania bezpośrednio z 230V, wykorzystaj jakiś zasilacz. Będzie prościej i bezpieczniej. Tu masz temat, który powinieneś najpierw przeczytać (cały):
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic490262.html

Tylko jeśli będę chciał zasilić te diody np. Zasilaczem to musiał bym mieć przynajmniej zasilacz 2 A ?
  • REKLAMA
  • #5 13798482
    c4r0
    Poziom 36  
    Schemat poglądowy czy nie, powinien mieć sens. A ten co pokazałeś go nie ma.

Skąd ta wartość 2A? To, jaką wydajność musi mieć zasilacz zależy od tego jak połączysz te diody. Rozumiem, że ma być po 20 żółtych, zielonych, i czerwonych, tak? Załóżmy, że będziesz mieć zasilacz 12V. Wtedy łączyłbym szeregowo po trzy diody plus rezystor, i każdy taki zestaw podłączasz po prostu do zasilacza (wszystkie równolegle). Możesz łączyć RYG i zrobić dwadzieścia takich zestawów, każdy z rezystorem 200 ohm 1/8 W. To jest proste i powinno działać, ale może się okazać że proporcja jasności kolorów ci nie pasuje z jakiegoś powodu a wtedy nie masz za bardzo pola do manewru. Jak chcesz pole do manewru to łącz po trzy diody takiego samego koloru. Czyli 7 zestawów po trzy diody R, 7 po trzy diody Y, i 7 po trzy diody G. Łącznie wyjdzie 63 diody. Jak tak zrobisz i proporcje jasności będą nieodpowiednie to będziesz mógł zmienić wartości rezystorów przy tym z kolorów, którego jasność chcesz zmienić. Zasilacz wychodzi około 0.5A (20 * 25mA).
  • #6 13799499
    darosm1
    Poziom 11  
    c4r0 napisał:
    Schemat poglądowy czy nie, powinien mieć sens. A ten co pokazałeś go nie ma.

Skąd ta wartość 2A? To, jaką wydajność musi mieć zasilacz zależy od tego jak połączysz te diody. Rozumiem, że ma być po 20 żółtych, zielonych, i czerwonych, tak? Załóżmy, że będziesz mieć zasilacz 12V. Wtedy łączyłbym szeregowo po trzy diody plus rezystor, i każdy taki zestaw podłączasz po prostu do zasilacza (wszystkie równolegle). Możesz łączyć RYG i zrobić dwadzieścia takich zestawów, każdy z rezystorem 200 ohm 1/8 W. To jest proste i powinno działać, ale może się okazać że proporcja jasności kolorów ci nie pasuje z jakiegoś powodu a wtedy nie masz za bardzo pola do manewru. Jak chcesz pole do manewru to łącz po trzy diody takiego samego koloru. Czyli 7 zestawów po trzy diody R, 7 po trzy diody Y, i 7 po trzy diody G. Łącznie wyjdzie 63 diody. Jak tak zrobisz i proporcje jasności będą nieodpowiednie to będziesz mógł zmienić wartości rezystorów przy tym z kolorów, którego jasność chcesz zmienić. Zasilacz wychodzi około 0.5A (20 * 25mA).

A co myślisz o takim pomyśle podłączenia tych diód?

tylko jak będzie spadać napięcie za następnymi rezystorami? 1/R ?
  • REKLAMA
  • #7 13799520
    c4r0
    Poziom 36  
    Napięcie nie będzie spadać przy zwiększaniu ilości takich gałęzi. Będzie ciągle 12V bo tyle daje zasilacz, tylko pobierany prąd będzie się zwiększać. Takie połączenie właśnie mam na myśli, tylko zamiast po jednej diodzie mają być po trzy szeregowo. A potem tworzysz tyle takich pionowych gałęzi, aż uzyskasz taką całkowitą ilość diod jak chcesz.
  • #8 13799690
    darosm1
    Poziom 11  
    Czyli muszę zastosować dwa rodzaje rezystorów dla diód zielonych, diód zółtych i czerwonych?
  • #9 13799752
    c4r0
    Poziom 36  
    To są trzy, a nie dwa :P I chodzi o wartość rezystancji. Rodzaj może być jeden ;) Musisz mieć rezystory o trzech różnych wartościach, bo diody są różne i mają różne napięcia pracy. Jak policzyć wartość rezystora powinno być wytłumaczone w temacie, do którego dałem link.

Dzięki za punkty, ale raczej mi się nie przydadzą bo i tak mam sporo. Lepiej zamiast tego kliknij "pomógł" na moich postach.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w podłączeniu 60 diod LED w różnych kolorach (zielony, czerwony, żółty) do zasilania 230 V. Zauważa, że diody mają różne napięcia: żółte 2.0-2.2V, zielone 3.0-3.2V, czerwone 1.9-2.2V, co komplikuje ich połączenie. Uczestnicy dyskusji sugerują, aby nie podłączać diod bezpośrednio do 230 V, lecz użyć zasilacza, co zwiększy bezpieczeństwo. Proponują łączenie diod w szereg z rezystorami, aby dostosować prąd do wymagań diod. Użytkownik powinien zastosować różne wartości rezystorów dla każdego koloru diod, aby zapewnić odpowiednie napięcie i jasność. Wskazówki dotyczą także projektowania układu, aby umożliwić regulację jasności poszczególnych kolorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA