logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błędy w sektorach/cylindrach dysku a Partition Logic

alfa444 15 Lip 2014 13:12 3090 27
REKLAMA
  • #1 13798278
    alfa444
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Mam następujący problem. Nadpisałem cały dysk zerami, by mieć maksymalnie poprawną strukture, żadnych błędów itp. Następnie wydzielilem 4 partycje poprzez gparted. Sprawdzilem dysk przez partition logic, w celu wykrycia błędnych cylindrów sektorów. Zainstalowałem szyfowany dua-boot + partycja na dane. Wszystko było ok, aż do momentu kolejnego uruchomienia partition logic, który jak ZAWSZE wykazał serie błędów i błędnych cylindrów (co wiecej partition logic ZAWSZE wykrywa błędy nawet uruchamiając raz za razem po wprowadzeniu zmian lol). Kliknąłem 'write changes. Teraz gdy próbuje uruchomić linuxa pojawia się 5-wierszowy log:

[liczba] [sdb] No caching mode page found
    [liczba] [sdb] Assuming drive cache write through 
    {tak naprzemian z 5 wierszy}

1. Czy to oznacza, że Partition Logic USZKADZA dyski, zamiast je naprawiać? Wszystko na to wskazuje...

2. Co można z tym zrobić?
    # przeinstalować linuxa ? [wątpie, że wystarczy]
    # wykasować partycje i ustawić wszystko od nowa?
    # nadpisać cały dysk zerówkami dbanem, podzielić gparted i wszystko ustawić od nowa , oczywiście bez ingerencji Partition Logic 0_o [mało zachęcająca alternatywa, ale jeśli tylko to zostaje to nie mam wyboru... Nie chce musieć robić tego później, gdy systemy będą skonfigurowane, bo strace jeszcze więcej czasu 0_o.

P.S. Czy nadpisywanie dysku skraca jego żywotność? Jeśli tak, to czy w sposób istotny?

Mile widziana szybka odpowiedź.
    Z góry dzięki;)
  • REKLAMA
  • #2 13798309
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 613
    Zacznijmy od tego, że Partition Logic to nie jest narzędzie do naprawiania dysków jak twierdzisz !

Cytat:
    Partition Logic is a free hard disk partitioning and data management tool. It can create, delete, erase, format, defragment, resize, copy, and move partitions and modify their attributes. It can copy entire hard disks from one to another.

alfa444 napisał:
    Co można z tym zrobić?

Pokaż nam SMART dysku.
  • #4 13806742
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 613
    Fakt dysk jest problematyczny;
    - atrybut 187
    - atrybut 188
    Cytat:
    Liczba przerwanych operacji z powodu przerw w komunikacji z dyskiem twardym. Wartość tego atrybutu powinna być równa 0. Jeśli wartości są dużo powyżej 0, to prawdopodobnie zaistniały problemy z dostawą energii lub wystąpiły problemy z kablem (złączem) IDE/SATA/etc.

- atrybut 191
    Cytat:
    Częstotliwość występowania błędów w wyniku oddziaływania przeciążenia. Atrybut dotyczy dysków wyposażonych w czujniki wykrycia przyśpieszenia i informuje o błędach pracy dysku w wyniku ich wystąpienia.

Tudzież niedopuszczalne wstrząsy / upadki
    - atrybut 199
    Cytat:
    Liczba błędów transferu danych w trybie UltraDMA.

Ten dysk jest używany w laptopie ? Czy służy jako zewnętrzny ?
  • REKLAMA
  • #5 13807319
    Testerrr
    Poziom 25  
    Ocena: 17
    No tak, nieważne co to za błąd - ważne, że błąd! Więc trzeba było go naprawić klikając na oślep next, next, a potem płacz, że nie działa. Być może chodziło o to, że partycje nie zaczynały się od "pełnych cylindrów", czyli zerowego cylindra. Tak było wg. starej metody adresowania, do tego wchodziły stare boot managery (przyjmowało się, że zawsze można taką partycję uczynić później aktywną). Nie sądzę, żeby te błędy miały jakąkolwiek wartość.

Co do komunikatu linuxowego - to nie są moje systemy, nie bardzo się na nich znam. Zerowanie nie będzie potrzebne. Nie znam tego programu, nie wiem co mógł namieszać, sformatowanie partycji i postawienie linuxa na nowo na pewno pomoże. Pytanie czy to Cię satysfakcjonuje... jeśli nie - to pokaż co pokaże DMDE po wyborze odpowiedniego nośnika fizycznego. Wstaw screena tutaj.
  • #6 13808573
    alfa444
    Poziom 9  
    Dysk używany jest w laptopie jako wewnętrzny, domyślny dysk dla systemów. Powinienem postawić od nowa samego linuxa, czy wszystkie systemy i partycje?

DMDE:

Physical Drive 0 [500 GB]                       MBR            500 GB   [   T      ] LBA:  0               -  976 773 167     
                                     Podstawowa     NTFS (07)      64.4 GB  [ E        ] LBA:  2 048           -  125 825 023     
    Windows                                         NTFS (07)      64.4 GB  [   B   F  ] LBA:  2 048           -  125 825 023     
    Windows                                         NTFS (07)      64.4 GB  [     C F  ] LBA:  2 048           -  125 825 023     
                                     Podstawowa (A) Ext2/3/4 (83)  823 MB   [ E        ] LBA:  125 825 024     -  127 432 703     
    $Noname 02                                      Ext2/3/4 (83)  823 MB   [   B      ] LBA:  125 825 024     -  127 432 703     
    $Noname 02                                      Ext2/3/4 (83)  823 MB   [     C    ] LBA:  125 825 024     -  127 432 703     
    $Noname 03                       znajdź         Ext2/3/4       215 GB   [   B      ] LBA:  127 432 704     -  546 863 103     
    $Noname 03                       znajdź         Ext2/3/4       215 GB   [     C    ] LBA:  127 432 704     -  546 863 103     
                                     Rozszerzona    (0F)           215 GB   [ E        ] LBA:  127 434 689     -  546 865 151     
                                                                            [   T      ] LBA:  127 434 689     -                  
                                     Dysk logicz.   Ext2/3/4 (83)  215 GB   [ E!x x    ] LBA:  127 434 752     -  546 865 151     
                                                    Ext2/3/4 (83)           [  !x x    ] LBA:  127 434 752     -                  
                                     Podstawowa     MSData (07)    220 GB   [ E!x      ] LBA:  546 865 152     -  976 773 119     
                                                    MSData (07)             [  !x      ] LBA:  546 865 152     -                  

• #7 13809081
    Testerrr
    Poziom 25  
    Z tego co ja tu widzę to zaszła następująca sytuacja - trzecia partycja NoName 03 ,ktora teraz nie istnieje, a ktora znajduje DMDE i ktora powinna być sprawna - prawdopodobnie została przekonwertowana na dysk logiczny i ta operacja nie zakończyła się sukcesem, czwarta partycja też chyba zostało potraktowane jakąś korektą - obydwie wyglądają na niesformatowane. Nie mają bootsectora i jego kopii.

Możesz powiedzieć jakie partycje wydzieliłeś w GParted? Czy od razu wydzielałeś partycje logiczna? Mozliwe, ze Partition Logic probowal cos naprawic i nie dal rady - efekt jest jaki jest.
    Dmde pokazuje, że partycja NoName 03 jest do przywrócenia. Nie ma natomiast informacji co do czwartej partycji podstawowej - tu może pomóc głębsza analiza czyli skan NTFS.

Tak to widze... chociaż wygodniej by było jakbyś pokazał to w graficznym interfejsie z odznaczoną opcją szczegóły. Niby różnica niewielka, ale dla przejrzystości robi to duze znaczenie.
  • #8 13809119
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Najpierw sobie narobiłeś kłopotu. Po co używasz partition logic ? Do czego to ma służyć ?
    Trochę używam komputera z różnymi systemami i nigdy mi ten program nie był potrzebny.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #9 13809612
    alfa444
    Poziom 9  
    Zaraz. O jakich korektach Wy tu myślicie? Czy chodzi o "nieznaną" strukture plików na partycjach?

Wydzielilem gparted:
    1. NTFS (podstawowa)
    2. Ext4 (podstawowa, flaga rozruchowa on)
    3. Ext4 (rozszerzona logiczna)
    4. NTFS (podstawowa).

Partycja 4 jest na NTFS i truecrypcie. Partycja 3 to szyfrowany ciąg wolumenów logicznych LVM, w której jest root na ext4 i SWAP.
    Jeśli jest pewność że coś jest schrzanione, dajcie proszę wskazówkę jak to naprawić, nawet jeśli musiałbym po raz enty czyścic dysk i robić reinstalkę. Grunt, żeby to było jak należy od fundamentu.

O coś takiego chodziło?

Macie tu jeszcze screeny z gparted i disk utility:

Po ingerencji DMDE, tych logów o błędnych sektorach pojawia się coraz więcej. Dlatego prosiłbym o wskazówki jak całkowicie naprawić dysk i zbudować wszystko od zera.
  • #10 13813781
    alfa444
    Poziom 9  
    Powiedzcie proszę tylko czy błędy dokonane przez partition logic mogą być tylko logiczne czy też fizyczne? Bo czytam, że w pierwszym przypadku wyzerowanie dysku by wystarczyło. W drugim to chyba strata czasu ...?
  • #11 13816157
    Testerrr
    Poziom 25  
    Czy kolega może mi powiedzieć jak wyobraża sobie fizyczne uszkodzenie dysku przez program?
  • #12 13816190
    alfa444
    Poziom 9  
    Szczerze? Wogóle sobie nie wyobraża, ponieważ nie wiem czy jest to możliwe i woli oprzeć się o opinię tych, którzy wiedzą więcej od niego ;)

Rozumiem, że muszę wszystko wyzerować, poinstalować na nowo i to wszystko?
    Jak mogę sprawdzić dane SMART dla nośników USB, gdy SMART wyświetla komunikat "nie dotyczy"? Skoro jest to tak ważne to nie wiem czy nie zerować wszystkiego co, tylko wolałbym sprawdzić czy jest to konieczne faktycznie.
  • #13 13816223
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    SMART dotyczy tylko dysków.
  • REKLAMA
  • #14 13816752
    Testerrr
    Poziom 25  
    Starczy sformatowanie partycji.
  • #15 13816809
    alfa444
    Poziom 9  
    SMART dotyczy dysków - czyli pendrivy/mircosd nie mogą mieć błędnych sektorów bo są solid-state? A co z dyskami HDD zewnętrznymi na USB?

Sformatowanie partycji - tylko wybranej? A partition logic nie dokonywał manipulacji w obrębie całego dysku? Nie chciałbym robić tego samego po raz enty.
  • #16 13817420
    Testerrr
    Poziom 25  
    Zadajesz takie pytania, na ktore odpowie Ci google. Wysil się trochę. Pamiec flash tez moze byc uszkodzona. Czy znasz na swiecie rzecz, ktora sie nie psuje? Wez sie zastanow. Poczytaj jaka jest rola kontrolera. Dyski na USB sa ciagle tymi samymi dyskami twardami. Owszem, nie kazdy program moze odczytac smart, bo diabel tkwi w szczegolach, wszystko zalezy glownie od kontrolera.

Co do sformatowania partycji - powiedziales, ze nie odpala Ci sie linux, zamiesciles co wyswietla. Skad my mamy wiedziec czy inne partycje sa sprawne? Powiem wiecej - wg DMDE sa. I w wiekszosci wypadkow DMDE ma racje, ale spotkalem sie co najmniej kilka razy z przypadkami, gdzie pomimo poprawnych indykatorow partycje były nieczytalne - po prostu sprawdz. Skoro instalowales linuxa - to mozesz go odpalic w trybie live. Co za problem? I zostaw zerowanie, szkoda po prostu czasu na nie, bo to nic nie poprawi. Jestem gleboko przekonany, ze Liquid Logic wyswietlil odpowiedni monit, ostrzezenie, ze kazda jego interwencja moze wywolac blad i zaleca sie posiadanie kopii zapasowej. Kazdy cywilizowany program takie ostrzezenie zawiere. Jest tutaj setki postow zdziwionych autorow, ze po przeksztalcaniu/naprawianiu partycji sa bledy, cos nie dziala. Partycje sa albo w GPT albo w MBR. W tym ostatnim systemie na opis partycji przypada tylko 16 bajtow. Formatowanie to nic innego jak przygotowanie partycji do pracy na "domyslnych ustawieniach". w
    Konkluzja jest prosta - wszystko Ci działał dopóki nie użyłeś PL. Więc czego panikujesz, że czynności będziesz musiał powtarzać?
  • #17 13819102
    alfa444
    Poziom 9  
    Cytat:
    Owszem, nie kazdy program moze odczytac smart, bo diabel tkwi w szczegolach, wszystko zalezy glownie od kontrolera.

A da się w jakiś inny sposób sprawdzić ich poprawność? Skanowanie MHDD?

Cytat:
    Co do sformatowania partycji - powiedziales, ze nie odpala Ci sie linux, zamiesciles co wyswietla.

Nie, nie pisałem że Linux się nie odpala. Pisałem, że gdy rozpoczyna proces bootowania, zanim pojawi się log z zapytaniem o hasło, to podaje serie logów "o tresci no caching mode page found". Zacząłem podejrzewać, żę źle to wróży i dlatego zacząłem to drążyć. Nic więcej się nie dzieje.

Cytat:

W tym ostatnim systemie na opis partycji przypada tylko 16 bajtow. Formatowanie to nic innego jak przygotowanie partycji do pracy na "domyslnych ustawieniach". w
    Konkluzja jest prosta - wszystko Ci działał dopóki nie użyłeś PL. Więc czego panikujesz, że czynności będziesz musiał powtarzać?

Czyli rozumiem, że zerowanie dysku nie da mi niczego więcej w tym przypadku ponad zwykłe formatowanie? To jest pewne?
  • #18 13822072
    alfa444
    Poziom 9  
    A co tym powiecie? Błędy w sektorach/cylindrach dysku a Partition Logic
  • #19 13822141
    mbo
    Też nie był zbyt delikatnie traktowany - 191 - 37 wstrząsów
    i 199 - błędy transmisji - kabelek sygnałowy do wymiany

Reszta parametrów poprawna.
  • #20 13822292
    alfa444
    Poziom 9  
    Kabelek sygnałowy to ten łączący dysk z portem usb?
    Można takiemu dyskowi ufać? To jest dysk w kieszenii USB.
    Zarować czy coś nie muszę go?
  • #21 13824862
    alfa444
    Poziom 9  
    Wyzerowałem cały dysk, postawiłem wszystko od zera. Mimo to logi pojawiają się nadal, jednak wszystko się uruchamia bez żadnych problemów. Co o tym myśleś?
  • #22 13826329
    mbo
    Błąd z SMART dotyczy interfejsu SATA.
    W przypadku kieszeni to możesz tylko sprawdzić połączenie złącze dysku - przejściówka USB - SATA.
  • #23 13826962
    alfa444
    Poziom 9  
    Ale ten log dotyczy rozpoczęcia bootowania linuxa z dysku wewnętrznego.
    I jeszcze jedno. Dlaczego ten partition logic, po zabootowaniu z live, zawsze zwraca te błedy o pomieszanych cylindrach i o czym one świadczą? Czy to jest jakiś błąd partition logic?
    Czytam dziś na stackexchange, że te logi "no cache mode page found" nie oznaczają żadnego problemu. Co należy zrobić by się nie pojawiały, skoro zerowanie dysku nie jest rozwiązaniem?

Partition Logic zwraca coś takiego:

Partition 1 ending head is 254, shuld be 62.
    Partition 1 ending CHS sector is 63, should be 38.
    Partition 2starting head is 254, should be 62.
    .....

Fix these errors?

Co z tym zrobić i skąd to się bierze?
  • #24 13827136
    Testerrr
    Poziom 25  
    Po co zadajesz te bezsensowne pytania? Zapytaj twórcy programu zamiast zawracać innym głowę. Ten program ma szereg limitacji:

Partition logic has the following limitations:

Does not work with some SATA hard disks
    No hardware support for non-USB SCSI hard disks
    No support for Sun or BSD disk labels.
    Cannot format partitions as NTFS or EXT3.
    Cannot resize FAT or EXT filesystems.
    No hardware support for serial mice
    No hardware support for PCMCIA

Czego pewnie nawet nie chciało Ci się sprawdzić. Też będziesz się wszystkich pytał "dlaczego?" Zachciało Ci się używać jakiś niedorozwiniętych programów...

Jeżeli tak Cię to zaintrygowało - to podłącz ten dysk bezpośrednio pod płytę i zobacz czy sytuacja się powtórzy. Adresowanie na USB może się troszkę różnić... i moze to jest powod przez, ktory program chce to "naprawiac".
  • #25 13827527
    alfa444
    Poziom 9  
    Nie zarzucaj mi od razu, że nie chciało mi się sprawdzić. Co złego jest z tym, że wolę otrzymać potwierdzenie odnośnie tego co czytam/słyszę/myślę ? To świadczy tylko o pewnej dozie ograniczonego zaufania a lenistwie.

Co wobec tego powinienem robić? Zostawić wszystko tak jak jest?
    Znajomy mi proponuje użyć UBCD, a dokladnie narzedzia do naprawy Seagatów i potem jeszcze raz reinstalkę zrobić.

Znalazłem coś takiego:
    https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=162471
    Cytat:

I have arch linux installed in an external hard disk which is placed into an enclosure usb 3.0. External disk is attached to laptop through USB 3.0.
    When booting some weird information appear:

[ 2.366666] scsi 6:0:0:0: Direct-Access FUJITSU MHV2160BT 0000 PQ: 0 ANSI: 5
    [ 2.366666] sd 6:0:0:0: [sdb] 312581808 512-byte logical blocks: (160 GB/149 GiB)
    [ 2.366666] sd 6:0:0:0: [sdb] Write Protect is off
    [ 2.366666] sd 6:0:0:0: [sdb] Mode Sense: 23 00 00 00
    [ 2.366666] sd 6:0:0:0: [sdb] No Caching mode page present
    [ 2.366666] sd 6:0:0:0: [sdb] Assuming drive cache: write through
    [ 2.369999] sd 6:0:0:0: [sdb] No Caching mode page present
    [ 2.369999] sd 6:0:0:0: [sdb] Assuming drive cache: write through
    [ 2.519999] sdb: sdb3 < sdb5 sdb6 sdb7 sdb8 sdb9 sdb10 sdb11 >
    [ 2.519999] sd 6:0:0:0: [sdb] No Caching mode page present
    [ 2.519999] sd 6:0:0:0: [sdb] Assuming drive cache: write through
    [ 2.523333] sd 6:0:0:0: [sdb] Attached SCSI disk

As I understand, “No Caching mode page present” means that the kernel wasn’t able to detect the cache available on the disk.
    By the other hand, “Assuming drive cache: write through” means that the kernel is assuming that there is no write cache.

I am a little worried about it as in case of a power failure for example, could the drive be left in an inconsistent state?

External hard disk consist on an entire extended partition which has the following logical partitions:

/dev/sdb5 -> boot
    /dev/sdb6 -> tmp
    /dev/sdb7 -> var
    /dev/sdb8 -> root
    /dev/sdb9 -> usr
    /dev/sdb10 -> home
    /dev/sdb11 -> swap
    I am curious to know how to solve it. Anyway arch works ok, no problems.
    Thanks.

http://unix.stackexchange.com/questions/138396/is-no-caching-mode-page-a-serious-error
    Cytat:

My server log displays the following error messages in RED:

kernel: sda: sda1 sda2
    kernel: sd 0:1:0:0: [sda] No Caching mode page found
    kernel: sd 0:1:0:0: [sda] Assuming drive cache: write through
    kernel: sd 0:1:0:0: [sda] Attached SCSI disk

I am using Seagate hard disk ST3300657SS with RAID 1 configuration. I have read the answer in this question which mentions:

In your case the device doesn't have a caching mode page, so the kernel assumes there is no caching of reads or buffering of writes, and that therefore writes to the device will be "write through," i.e. will go directly to the media.
    Is this error a hardware issue that needs rectification?
  • #26 13827563
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Po co chcesz naprawiać sprawny dysk ? Nie rzucaj nim lepiej bo ma dużo niedopuszczalnych wstrząsów. To co ostatnio zamieściłeś czemu ma służyć ? już raz pytałem po co używasz tego programu.
    Pozdrawiam
  • #27 13827679
    alfa444
    Poziom 9  
    Cytat:
    To co ostatnio zamieściłeś czemu ma służyć ?
    Temu, że nie każdy zawsze wszystko może wiedzieć mimo że często jest przekonany, że wie wszystko. Ma służyć weryfikacji.
  • #28 13827680
    Testerrr
    Poziom 25  
    Z autorem jest jakaś utrudniona komunikacja. Biedny nie wie nawet, że ten problem (wyimaginowany) dotyczy tylko logiki dysku. Nawiązuję tutaj do Partition Logic. Więc dlaczego ją naprawiać programem SeaTool (jak się domyślam)?

Co do tego co wypluwa system - to nie ten dział.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problemy z dyskiem po użyciu Partition Logic, który wykazywał błędy cylindrów i sektorów. Po nadpisaniu dysku zerami i podziale na partycje za pomocą GParted, pojawiły się komunikaty o błędach podczas uruchamiania systemu Linux. Użytkownicy zasugerowali sprawdzenie parametrów SMART dysku oraz zwrócili uwagę na możliwe uszkodzenia fizyczne, takie jak wstrząsy. Wskazano, że Partition Logic nie jest narzędziem do naprawy dysków, a błędy mogą być wynikiem nieprawidłowego adresowania partycji. Użytkownik rozważał reinstalację systemu oraz użycie narzędzi do naprawy dysków, ale niektórzy doradzali, aby nie podejmować działań, jeśli dysk działa poprawnie. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na wyzerowanie dysku i ponowną instalację systemu, co przyniosło poprawę, mimo że błędy nadal się pojawiały.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA