Mam następujący problem. Nadpisałem cały dysk zerami, by mieć maksymalnie poprawną strukture, żadnych błędów itp. Następnie wydzielilem 4 partycje poprzez gparted. Sprawdzilem dysk przez partition logic, w celu wykrycia błędnych cylindrów sektorów. Zainstalowałem szyfowany dua-boot + partycja na dane. Wszystko było ok, aż do momentu kolejnego uruchomienia partition logic, który jak ZAWSZE wykazał serie błędów i błędnych cylindrów (co wiecej partition logic ZAWSZE wykrywa błędy nawet uruchamiając raz za razem po wprowadzeniu zmian lol). Kliknąłem 'write changes. Teraz gdy próbuje uruchomić linuxa pojawia się 5-wierszowy log:
1. Czy to oznacza, że Partition Logic USZKADZA dyski, zamiast je naprawiać? Wszystko na to wskazuje...
2. Co można z tym zrobić?
# przeinstalować linuxa ? [wątpie, że wystarczy]
# wykasować partycje i ustawić wszystko od nowa?
# nadpisać cały dysk zerówkami dbanem, podzielić gparted i wszystko ustawić od nowa , oczywiście bez ingerencji Partition Logic 0_o [mało zachęcająca alternatywa, ale jeśli tylko to zostaje to nie mam wyboru... Nie chce musieć robić tego później, gdy systemy będą skonfigurowane, bo strace jeszcze więcej czasu 0_o.
P.S. Czy nadpisywanie dysku skraca jego żywotność? Jeśli tak, to czy w sposób istotny?
Mile widziana szybka odpowiedź.
Z góry dzięki;)
[liczba] [sdb] No caching mode page found
[liczba] [sdb] Assuming drive cache write through
{tak naprzemian z 5 wierszy}
1. Czy to oznacza, że Partition Logic USZKADZA dyski, zamiast je naprawiać? Wszystko na to wskazuje...
2. Co można z tym zrobić?
# przeinstalować linuxa ? [wątpie, że wystarczy]
# wykasować partycje i ustawić wszystko od nowa?
# nadpisać cały dysk zerówkami dbanem, podzielić gparted i wszystko ustawić od nowa , oczywiście bez ingerencji Partition Logic 0_o [mało zachęcająca alternatywa, ale jeśli tylko to zostaje to nie mam wyboru... Nie chce musieć robić tego później, gdy systemy będą skonfigurowane, bo strace jeszcze więcej czasu 0_o.
P.S. Czy nadpisywanie dysku skraca jego żywotność? Jeśli tak, to czy w sposób istotny?
Mile widziana szybka odpowiedź.
Z góry dzięki;)