logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mieszkanie w bloku a drzwi

Verona 15 Lip 2014 14:59 1749 9
  • #1 13798538
    Verona
    Poziom 23  
    Ocena: 106
    Witam. Od kilku miesięcy i po raz pierwszy w życiu mieszkam w bloku, a więc po raz pierwszy mam do czynienia ze spółdzielnią mieszkaniową.

Chciałbym zamontować miniaturową kamerę na framudze drzwi do mojego mieszkania by działała jako wizjer oraz "sięgała" jednocześnie głównego wejścia do bloku (domofon). Musiałbym oczywiście przewiercić tą framugę by doprowadzić zasilanie i sygnał video (lub samo zasilanie jeśli bezprzewodowa).

I tu rodzi się pytanie. Czy te drzwi są całkowicie MOJE i mogę robić z nimi co chcę, czy należą do spółdzielni? Wiem, że bez ich zgody nie mogę np. zamontować anteny wiercąc do muru. Jak to wygląda z drzwiami? Może cokolwiek wystawać chociażby centymetr za granice mojego mieszkania?

Pozdrawiam i z góry dzięki za sensowne odpowiedzi.

PS wiem, że najlepiej zapytać spółdzielni, ale chcę wiedzieć na czym stoję, się tam nie wygłupiać i nie musieć tłumaczyć co to miniaturowa kamera (babka mogła by zrozumieć, że chcę zainstalować nie wiadomo jakie wielkie urządzenie i prowadzić instalacje).
  • #2 13798613
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1846
    Drzwi są twoje, możesz wiercić dziurki bez pytania o zgodę. Tylko nie rozgłaszaj nikomu, że montujesz kamerkę, bo znając życie, zaczną się złośliwe skargi do spółdzielni, mogą ci kamerkę zamalować, zakleić.
  • #3 13798750
    foxxer672
    Poziom 23  
    Ocena: 163
    Uważaj, żeby kamera nie była zbyt widoczna.
  • #4 13798759
    Verona
    Poziom 23  
    Nie bardzo teraz rozumiem. Skoro nie ma prawnych przeciwwskazań by to zrobić, to dlaczego kamera ma być możliwie ukryta?
  • #5 13798773
    perch
    Poziom 27  
    Ocena: 260
    Ukryta z tego względu, że możesz się nią długo nie nacieszyć. Ludzie nie lubią być nagrywani.
  • #6 13798786
    Verona
    Poziom 23  
    No niestety nawet najbardziej miniaturowa będzie widoczna. Wiercenia w drzwiach też nie da się nie zauważyć :/
  • #7 13798815
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1846
    Verona napisał:
    Nie bardzo teraz rozumiem. Skoro nie ma prawnych przeciwwskazań by to zrobić, to dlaczego kamera ma być możliwie ukryta?

Bo Polak Polakowi wilkiem. Jak może zrobić coś na złość, jak może "umilić życie" to z pewnością to zrobi dla swego zadowolenia. Nie zatrzymuj każdego sąsiada i radośnie mu nie obwieszczaj co robisz i montujesz.
    Jeszcze ci mieszkanie w kołchozie wyjdzie bokiem...
  • #9 13800050
    Verona
    Poziom 23  
    Tak o tej kamerce wbudowanej w wizjer myślałem, i coś takiego też szukam. Problem w tym, że to musiałoby mieć nienaturalny kąt widzenia. Bo przypominam, że tu nie chodzi o widok tego co dzieje się przed drzwiami, ale także przy domofonie. Wejście do klatki schodowej, a więc domofon znajduje się prostopadle do moich drzwi, a więc patrząc przez wizjer musiałbym widzieć równo w bok. Dlatego też, kamera ta musiałaby mieć kąt widzenia równo 180 stopni a produkty które oglądam oferują "prawię" tą liczbę i to zapewne jeszcze podkoloryzowaną przez producenta..

Obecny klasyczny wizjer wbudowany w drzwi nawet nie jest blisko tego wyniku...
  • #10 13813326
    ciekawa.forumowiczka
    Poziom 2  
    Jeżeli zbytnio nie ingeruje to w drzwi, można bez problemu zamontować.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestię montażu miniaturowej kamery na framudze drzwi w bloku mieszkalnym. Użytkownik zastanawia się, czy ma prawo wiercić w drzwiach, które są częścią wspólnoty mieszkaniowej. Odpowiedzi wskazują, że drzwi są własnością mieszkańca, co pozwala na ich modyfikację, jednak zaleca się ostrożność, aby uniknąć nieprzyjemności ze strony sąsiadów. Sugerowano również, aby kamera była jak najmniej widoczna, a także rozważono możliwość zastosowania kamery zintegrowanej z wizjerem, co mogłoby zminimalizować ingerencję w drzwi. Użytkownik podkreśla, że potrzebuje kamery o kącie widzenia 180 stopni, co jest trudne do osiągnięcia w dostępnych produktach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA