logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż kamery w mieszkaniu przed oknem czy to legalne?

JORGEN1970 22 Sie 2025 22:07 3360 88
Najlepsze odpowiedzi

Czy mogę zamontować kamerę w mieszkaniu przed oknem tak, aby nagrywała sąsiednią posesję, i co mi za to grozi?

Możesz monitorować własny teren, ale nie wolno Ci celowo nagrywać cudzej prywatnej posesji, okien ani wejść bez zgody właściciela; jeśli kamera tylko przy okazji „zahacza” o skrawek sąsiedniego terenu, ważne jest, żeby główny kadr obejmował Twój obszar [#21642443][#21642758][#21641898] Jeśli zielony teren jest częścią wspólną, potrzebna jest zgoda wspólnoty lub odpowiednia uchwała [#21642443] W przypadku monitorowania obcego terenu bez zgody wątek wskazuje na ryzyko wykroczenia, grzywny oraz ewentualnego pozwu cywilnego ze strony sąsiada [#21641985] Sama publikacja nagrań bez zgody osób trzecich jest dodatkowym problemem, ale do własnego przeglądania i ewentualnego przekazania organom ścigania takie nagrania są traktowane inaczej [#21641903] Najbezpieczniej ustawić kamerę tak, by w centrum była Twoja posesja/rośliny, a cudzy teren ograniczyć do minimum lub zasłonić strefą prywatności, jeśli kamera to umożliwia [#21641985][#21641909]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21641883
    JORGEN1970
    Poziom 9  
    Ocena: 18
    Montaż kameray w okonie czy to legalne?

Dodano po 2 [minuty]:

Witam.
    Ktoś mi na posesji notorycznie podlewa drzewa. Założyłem kamerkę ale sąsiadka (która prawdopodobnie to robi) postraszyła mnie drogą prawną. Ściągnąłem kamerkę i schowałem do domu ale przed oknem żeby nie była widoczna. Co mi grozi za to?
    Kamerka jest kamerą samochodową załączana jest do nagrywania porzez czujke alarmową i zrobionę własne urządzenie załączające.
  • REKLAMA
  • #2 21641890
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6562
    A patrzeć to pozwala? Powieś tabliczkę z napisem Obiekt monitorowany i po sprawie.
  • #3 21641896
    JORGEN1970
    Poziom 9  
    Wyjaśnij dokładniej . Z tego co się dowiedziałem to ja jednak nie mogę kierować kamery na jesj dom , ale tak musze zrobić.
    Tylko pytanie czy ktoś może mi wejść do domu bez nakazu?
  • #4 21641898
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Swoją nieruchomość możesz "monitorować" do woli i nikomu nic do tego. Jeżeli kamera by zahaczała o teren sąsiedniej nieruchomości to sąsiadka ma rację bo to już podpada pod RODO.

Możesz rozwinąć co znaczy że podlewa drzewa? Czym? Dlaczego? Po co? Tyle pytań a tak mało odpowiedzi.
  • #5 21641899
    JORGEN1970
    Poziom 9  
    Podlewa randapem oczywiście. Ona twierdzi że to nie Ona dlatego kamery jej przeszkadzają, ale jak mam udowdnić skoro nie mogę umieści kamery.
    Ale teraz kamera jest domu w środku to jak mi udowoni? Czy możliwe są nakazy w takich sprawach?
    Czy lepiej dać sobie spokój z nagrywaniem jak mi ma coś za to grozic?
    Jeszcze jedno wyjaśnienie kamere schowałem do środka po jej interwencji.
  • REKLAMA
  • #6 21641903
    DiZMar
    Poziom 43  
    JORGEN1970 napisał:
    Wyjaśnij dokładniej .

Monitoring obiektów (prywatnych i firmowych) jest bardzo rozpowszechniony w tym kamerki w samochodach. Nikt z tym nie ma problemu prawnego. Inna sprawa to udostępnianie nagrań. Bez zgody osoby nagranej nie można udostępniać ich osobom trzecim. Nagrania można samemu przeglądać a w razie potrzeby poinformować o posiadaniu nagranie odpowiednie organa państwa (policję, prokuraturę, sąd) które mogą lecz nie muszą zgodzić się na wykorzystanie w danej sprawie.
  • #7 21641909
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1008
    JORGEN1970 napisał:
    Montaż kameray w okonie czy to legalne?

Teren prywatny - legalnie (monitorowanie własnego terenu)

Teren publiczny - tabliczka "Obiekt Monitorowany" i również legalne (monitorowanie otoczenia domu, miejsc publicznych)

Teren prywatny obcy - nielegalne bez pozwolenia właściciela, jeżeli pozwolenie to na piśmie, jak byś miał typową kamerę do monitoringu mógłbyś ustawić strefy prywatności obejmujące obcy teren prywatny i wtedy było by legalne.
  • #8 21641914
    JORGEN1970
    Poziom 9  
    Ale z tego co sie dowiedziałem to nie wolno kamer kierować na prywatne posesje , oczywiście że nie udostępniam tylko przeglądam ale Ona mnie teraz straszy że mnie poda.
  • REKLAMA
  • #9 21641916
    DiZMar
    Poziom 43  
    badboy84 napisał:
    Jeżeli kamera by zahaczała o teren sąsiedniej nieruchomości to sąsiadka ma rację bo to już podpada pod RODO.

Wejdź na Google Map i dopiero zobaczysz zdjęcia kolejnych posesji z ulicy oraz z góry i to też podpada pod RODO? A monitoringi obiektów nie wykraczają poza obiekt monitorowany? To RODO co niektórym rzuciło się.
  • #10 21641918
    JORGEN1970
    Poziom 9  
    No dobra ale jak będzie w domu przed szybą to jak mi to ktoś sprawdzi? Jest moz trochę strata na jakości ale w sumie dorze widać. Tylko jak mam za to siedzieć 2 lata to lepiej nie drzewa podlewa . No chyba że my w Polsce to się tak musimy wszystkiego bac.
  • #11 21641922
    rokbok
    Poziom 40  
    JORGEN1970 napisał:
    Ale z tego co sie dowiedziałem to nie wolno kamer kierować na prywatne posesje

rokbok napisał:
    Teren prywatny obcy - nielegalne bez pozwolenia właściciela, jeżeli pozwolenie to na piśmie, jak byś miał typową kamerę do monitoringu mógłbyś ustawić strefy prywatności obejmujące obcy teren prywatny i wtedy było by legalne.
  • #12 21641928
    JORGEN1970
    Poziom 9  
    No dobrze ale jakie organy zajmują się kontrolą i egzekwowaniem nielegalnego monitoringu ? Policja czy jakieś inne organy? I jak się to odbywa? Co wejdą mi do mieszkania?
  • #13 21641933
    badboy84
    Poziom 43  
    DiZMar napisał:
    Wejdź na Google Map i dopiero zobaczysz zdjęcia kolejnych posesji z ulicy oraz z góry i to też podpada pod RODO?

To są dwie różne kwestie. Zrobione zdjęcie jest dalej zdjęciem z danej chwili (na którym nawet numery rejestracyjne czy twarze osób są zablurowane) a czym innym jest stały monitoring 24/dobę. Podobnie sprawa ma się z kamerkami samochodowymi, nijak to się ma do stałego monitoringu. Po prostu pewnych rzeczy robić nie wolno i są na to paragrafy.
  • #14 21641938
    DiZMar
    Poziom 43  
    badboy84 napisał:
    Po prostu pewnych rzeczy robić nie wolno i są na to paragrafy.

Jakoś nawet w TV czasami pokazują nagrania monitoringu obejmujące też prywatne posesje. Wg Ciebie to nie wolno nawet patrzeć na prywatną obca posesję a już wielkim przestępstwem jest zapamiętanie szczegółów.
  • #15 21641944
    JORGEN1970
    Poziom 9  
    DiZMar wyjaśnij dokładnej to wolno czy nie?

Dodano po 1 [minuty]:

Rozumiem że co innego jest stałe nagrywanie obrazu , a co innego nagrywanie po np naruszeniu? A c może fotopułłapke tego też nie wolno? Dajci jakąś wskazówke?
  • #16 21641954
    badboy84
    Poziom 43  
    DiZMar napisał:
    Jakoś nawet w TV czasami pokazują nagrania monitoringu obejmujące też prywatne posesje. Wg Ciebie to nie wolno nawet patrzeć na prywatną obca posesję a już wielkim przestępstwem jest zapamiętanie szczegółów.

Ile tych nagrań pokazują? 12 czy 24h? Nadal nie rozumiesz czy udajesz że nie rozumiesz że to są krótkie wycinki? Ja nigdzie nie napisałem że nie wolno, to już Twoja nadinterpretacja więc nie wmawiaj mi czegoś czego nawet nie miałem na myśli. Nie wiem czy chciałbyś żeby sąsiad zaglądał Ci "do okien" przez 24h.

Spójrzmy na to z innej strony. Zastanów się co się stanie jeżeli tą sąsiadkę ktoś okradnie? Jak myślisz jaka będzie jej narracja i do kogo najpierw przyjdzie policja? To czy ktoś komuś coś udowodni to już jest w tej chwili nieistotne.

Dodano po 43 [sekundy]:

JORGEN1970 napisał:
    No dobrze ale jakie organy zajmują się kontrolą i egzekwowaniem

Zamiast zastanawiać się kto i jak nie możesz po prostu zrobić tak żeby było to legalne? Czy nie możesz ustawić kamery tak żeby swoim zasięgiem nie obejmowała prywatnej nieruchomości? Kamera może obserwować ogrodzenie i kawałek trawnika za płotem ale nie może już zaglądać sąsiadowi w okna/wejścia ani być skierowana na dom.
  • #17 21641958
    DiZMar
    Poziom 43  
    badboy84 napisał:
    Ile tych nagrań pokazują? 12 czy 24h? Nadal nie rozumiesz czy udajesz że nie rozumiesz że to są krótkie wycinki?

To wg Ciebie jakie interwały czasowe można nagrywać a jakie już nie? Jak krótki wycinek jest dozwolony a jaki już nie? Możesz podać czasy?
  • #18 21641960
    JORGEN1970
    Poziom 9  
    badboy84 przepraszam bo zostałem żle zrozumiany tylko poprostu nie mogę zrozumieć żeczy że to ja jestem ofiarą bo mi robią krztywde , a tu się okazuje że to ja robię krzywdę. Ale z tym że mogą ją okraść to nie pomyślałem. A co do ustawienia kamery to mogę troche zniżyć niestety kawałek domu będzię zawsze widoczny. Ale myśle nad innym rozwiązaniem . Kupić fotopulapke i ustawic wzdłuż płotu. Albo poprostu usunąć kamerki i zgłościć szkodę na Policję ale Policja zapyta o dowody i błędne koło.
  • #19 21641966
    rokbok
    Poziom 40  
    Nie wiem czy to wymaga aż takiej dyskusji, sedno sprawy jest w poście #7, dodam tylko że w każdym przypadku jest zakaz publikowania nagrań bez zgody umieszczonych tam osób i to powinno wyczerpać temat.
    Nagrania mogą być udostępnione tylko organom do tego uprawnionym i to po otrzymaniu od nich pisma o pomoc prawną, poniżej wycinek z takiego pisma.

Fragment pisma z prośbą o udostępnienie monitoringu z 23.08.2021 r. między 14:10 a 14:40
  • #20 21641974
    JORGEN1970
    Poziom 9  
    Bo nierozumiem niestety do końca to nie wolno kierować kamery na posesje ,czy nie wolno udostępniać nagrań? Duga sprawa czy za kierownie kamery co mi grozi? Trzecia sprawa co bedzie jak umieszczę kamerę przed oknem gdzie kamera widzi a kamery nie widać i oczywiście przeglądam nagrania i ich nie udostępniam.
  • #21 21641975
    badboy84
    Poziom 43  
    DiZMar napisał:
    To wg Ciebie jakie interwały czasowe można nagrywać a jakie już nie?

Ale ja nie jestem ustawodawcą, nie mnie tutaj orzekać o tym co wolno a czego nie. Stały monitoring prywatnej własności jest zakazany i nie ma się tutaj nad czym rozwodzić. Wykorzystanie jakiegoś fragmentu archiwalnego zapisu z monitoringu nadal ma się nijak do meritum tego tematu. Ktoś musiał to udostępnić i wyrazić zgodę na opublikowanie.
  • #22 21641976
    JORGEN1970
    Poziom 9  
    Stały monitoring rozumiem , ale czy nagrywanie fragmentów nagrań po wyrywaniu ruchu to jest stały monitoring czy nie? Oczywiście zrozumiałe jest dla mnie że tez bym nie chciał żeby jakieś kamery były skierowane na moje okno i to rozumiem. Ale jednak ja nie podlewam drzew randapem sąsiadce. A co jest najśmieśniejsze że jak kamery były ustawione to drzewa nie były polewane.
  • REKLAMA
  • #23 21641985
    rokbok
    Poziom 40  
    JORGEN1970 napisał:
    Bo nierozumiem niestety do końca to nie wolno kierować kamery na posesje ,czy nie wolno udostępniać nagrań? Duga sprawa czy za kierownie kamery co mi grozi?

Jedno i drugie, tu chodzi o monitoring obcego terenu prywatnego, co do konsekwencji to podlega to pod kodeks wykroczeń i zazwyczaj na wniosek właściciela posesji, może być np. grzywna, taki właściciel może też wytoczyć sprawę z powództwa cywilnego, ale jak będziesz miał nagrania że wchodzi Tobie w szkodę to wątpię żeby się na cokolwiek zdecydował.

JORGEN1970 napisał:
    Trzecia sprawa co bedzie jak umieszczę kamerę przed oknem gdzie kamera widzi a kamery nie widać i oczywiście przeglądam nagrania i ich nie udostępniam.

Nie ma znaczenia, jest to nielegalne, nie można nagrywać obcej posesji bez pozwolenia nawet jak nie będziesz publikować nagranego materiału.

JORGEN1970 napisał:
    Stały monitoring rozumiem , ale czy nadrywanie fragmentów nagrań po wyrywaniu ruchu to jest stały monitoring czy nie?

W dalszym ciągu nie ma to znaczenia czy nagrywasz w trybie ciągłym czy wyrywkowym.

Po drugie za bardzo jesteś podszyty strachem, umieść kamerę wzdłuż ogrodzenia żeby był widoczny Twój teren (podlewane drzewa) i skrawek terenu sąsiadki, tak żebyś mógł nagrać to co Tobie robi, nie sądzę że jak jej pokażesz nagranie żeby gdziekolwiek to zgłaszała, raczej będzie się obawiać że Ty to zgłosisz, albo postrasz ją przy okazji sprawą cywilną.
  • #24 21641988
    odzidek
    Poziom 15  
    JORGEN1970 napisał:
    A co jest najśmieśniejsze że jak kamery były ustawione to drzewa nie były polewane.

To może atrapy kamer okażą się skuteczne.
  • #25 21641991
    JORGEN1970
    Poziom 9  
    Właśnie ponoć przepisy mówią że atrapy kamer też nie są legalne czy to prawda?
  • #26 21642018
    płetwa
    Poziom 33  
    Ocena: 541
    Kumpel mieszka w bloku na 1. piętrze, miejsce parkingowe ma przed blokiem. Dwa razy ktoś otarł mu auto, oczywiście winnych brak, a teren zamknięty. Zamontował kamerę w oknie wewnątrz mieszkania, skierowaną na miejsce parkingowe. Kamera szerokokątna i oczywiście widać na nagraniach dużo więcej. Właściwie to prawie cały parking (jest mały, może z 8 aut, bo bloki mają garaż na -1). Widać również cały wjazd na osiedle. Zaczęła się gówno burza, bo jak to, bo to nielegalne itp. Oczywiście jednostki, większość miała to w poważaniu. Zrządzenie losu, że sąsiadowi, który najbardziej szambował paszczą, ktoś urwał wycieraczki w aucie. Zgadnijcie, do kogo przyszedł, oczywiście się nagrało.
    Ostatecznie zamknęli gęby, jak dzięki jego nagraniom odzyskali kasę po oszustwie na wnuczka lub coś w tym rodzaju. Po nagrania przyszła Policja, materiał trafił do prokuratury. Nic mu nie zrobili, a tabliczki informującej o monitoringu nie miał i do dziś nie ma.
    Do autora. Ja na Twoim miejscu bym montował, ustaw tak, żeby w centrum obrazu były Twoje rośliny i tyle. Zrób zdjęcia zniszczonych roślin i powieś tabliczkę, że teren monitorowany. Najbardziej gęby drą ci, co mają najwięcej na sumieniu.
  • #27 21642019
    DiZMar
    Poziom 43  
    JORGEN1970 napisał:
    Właśnie ponoć przepisy mówią że atrapy kamer też nie są legalne czy to prawda?

No nie żartuj.
  • #28 21642130
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 21642152
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1040
    Nie można umyślnie nagrywać posesji sąsiadom. Nawet nie chodzi o posesję - tylko o potencjalne nagrywanie ludzi na tej posesji bez ich zgody.
    Generalnie post 7 to ładnie wyjaśnia.
    Nie bój się kamer, nie bój się sąsiadki - nie nagrywaj jej posesji - i nawet jak wezwie policję, to przyjadą, się przywitają i pojadą, bo pokażesz co nagrywasz ;)
  • #30 21642167
    odzidek
    Poziom 15  
    michał_bak napisał:
    Co do problemu autora wątku, to kamerkę trzeba "wzmocnić" oświetleniem z czujnikiem ruchu, który można zainstalować bez żadnych problemów z prawem, a działa na intruza bardzo skutecznie.
    Domyślam się, że sąsiadka "podlewa" liście drzewa (gdy jest ciemno) a to czynność, która trwa, czyli łatwo nagrać jej minę gdy zostanie oświetlona jak na scenie.

Tu może być rozwiązanie.
    Oświetlenie z czujnikiem ruchu.
    Chyba, że niepożądane działanie sprawcy dzieje się tylko podczas nieobecności autora.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy legalności montażu kamery w mieszkaniu skierowanej na teren graniczący z posesją sąsiadki, która podejrzewana jest o szkodliwe podlewanie drzew środkiem chemicznym (randapem). Właściciel kamery używa samochodowej kamerki z czujnikiem ruchu, umieszczonej wewnątrz mieszkania za oknem, aby nie była widoczna. Uczestnicy forum wyjaśniają, że monitoring własnej posesji jest legalny pod warunkiem, że kamera nie rejestruje obrazu z terenu sąsiedniego bez zgody właściciela. Nagrania można przeglądać prywatnie i udostępniać wyłącznie uprawnionym organom (policji, prokuraturze) na ich żądanie. Stały monitoring obcego terenu jest nielegalny i może skutkować konsekwencjami prawnymi, w tym grzywną lub pozwem cywilnym. Zaleca się ustawienie kamery tak, aby nie obejmowała okien i wejść sąsiadów, a jedynie własny teren i granicę działki. Wskazano także na możliwość stosowania fotopułapek oraz oświetlenia z czujnikiem ruchu jako alternatywę do monitoringu wideo. Atrapy kamer są legalne i mogą działać prewencyjnie. Wątpliwości prawne dotyczą także zakresu nagrywania (ciągłe vs. wyzwalane ruchem) oraz udostępniania materiałów. Wskazano, że w przypadku sporu sądowego dowody z monitoringu mogą być dopuszczone, choć istnieje ryzyko odrzucenia nagrań uznanych za nielegalnie pozyskane. Podkreślono, że w Polsce prawo chroni właściciela posesji, ale jednocześnie nakłada obowiązek poszanowania prywatności sąsiadów. Wskazano na przepisy Kodeksu cywilnego dotyczące ochrony prywatności oraz na konieczność oznakowania monitoringu w przypadku działalności gospodarczej. Dyskusja podkreśla potrzebę konsultacji prawnej w przypadku wątpliwości oraz rozsądne ustawienie kamer, aby uniknąć naruszeń prawa i konfliktów sąsiedzkich.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA