logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ursus c360 - Brak efektu hamowania po wymianie pomp i przewodów, co sprawdzić?

tupac1996 16 Lip 2014 17:44 26370 9
REKLAMA
  • #1 13801698
    tupac1996
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Witam, mam problem tak jak w temacie.

Sytuacja wygląda następująco:

Zaczęło się od tego że nie działały w nim hamulce, więc wymieniłem pompy hamulcowe krótkie przy czym wyrównywacz ciśnienia nie był wymieniany i jest osobnym elementem. Założyłem także nowe przewody hamulcowe.
    Cylinderek hamulcowy kupiłem rok temu i cały czas leżał w garażu, drugi jest stary.
    Po odpowietrzeniu nie ma efektu hamowania.

Dodam jeszcze że bębny i okładziny hamulcowe są wyczyszczone. Jak sprawdzić czy cylinderek hamulcowy jest dobry ? Co zrobić żeby było wreszcie hamowanie ?

Z góry dziękuje za odpowiedz.
  • REKLAMA
  • #2 13801760
    markpp
    Poziom 11  
    Kolego a czy prędzej ten traktor posiadał hamulce czy zakupiłeś go już bez? Pytanie drugie czy pedał hamulca lekko wciska się do końca czy stawia opór? Pytanie trzecie czy bębny nie były toczone, bo jeśli były to możliwe, że jest już za duża szczelina pomiędzy okładzinami szczęk a bębnem i w tym przypadku cała objętość pompki nie starcza na to aby tłoczek docisnął szczęki? Aby sprawdzić czy działa tłoczek musisz wsunąć palec w ten otwór gdzie jest tłoczek i wymacać czy podczas naciskania rozchodzą się szczęki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 13802211
    seweryn7701
    Specjalista Maszyny Rolnicze
    Ocena: 1382
    Średnica bębnów nie ma znaczenia. W cylinderkach jest regulator szczeliny.
    Mogłeś wywalić wyrównywacz i kupić długa pompkę. Nie wiadomo co to za patent i czy jeszcze działa. Ewentualnie kup trójnik i zrób hamulce z pominięciem wyrównywacza na jednej pompce jeśli nie korzystasz z hamowania pojedynczym kołem.
  • REKLAMA
  • #4 13802399
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    Właśnie wyrównywacz jest potrzebny do hamowania obydwoma kołami, nie jednym. Nie ma wpływu na siłę hamowania - to pusta komora przedzielona ruchomym tłokiem. Nie wyobrażam sobie sytuacji że prawidłowo odpowietrzone i nie zaolejone hamulce nie działają. Pedały głęboko dają się wcisnąć?
  • REKLAMA
  • #5 13802420
    tupac1996
    Poziom 9  
    @markpp
    Hamulce działały wcześniej, a pedał hamulca wciska się do końca i nie stawia oporu

@robokop
    Pedały wchodzą głęboko
  • #7 13802957
    seweryn7701
    Wyrównywacz jest potrzebny tylko i wyłącznie przy dwóch pompkach.
    A nawiasem mówiąc dziwię się że jest osobno. Normalnie 60-ka ma wyrównywacz w długiej pompce.
  • #8 13803225
    markpp
    Poziom 11  
    @seweryn7701
    Wyrównywacz w długiej pompce to jest tzw. nowy typ, starsze modele pamiętają jeszcze osobny wyrównywacz czyli są dwie krótkie pompki a do nich dokręca się wyrównywacz ciśnienia taki. Sam posiadam dwa takie traktory i w starszym jest na osobnym wyrównywaczu a w nowszym na zintegrowanym.
  • #9 13803578
    seweryn7701
    A możliwe. Osobiście się nie spotkałem. Powinien sprawdzić czy są w nim w ogóle wnętrzności. Jeśli nie ma lub są nieszczelne to ciężko będzie porządnie odpowietrzyć hamulce.
  • #10 13814950
    tupac1996
    Poziom 9  
    Witam ponownie, dziękuje wszystkim za pomoc. Jedna z pomp hamulcowych (nowych) była wadliwa, więc ją wymieniłem. Cylinderek przy którym nie dało się odkręcić odpowietrznika też wymieniłem. Na początku hamulce nie działały ale po kilkunastu godzinach jeżdzenia, cylinderki się ustawił i wszystko działa.

Pozdrawiam dziękuje

Zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem efektu hamowania w ciągniku Ursus C360 po wymianie pomp hamulcowych i przewodów. Po wymianie okazało się, że hamulce nie działają pomimo odpowietrzenia. Uczestnicy dyskusji sugerowali sprawdzenie stanu cylinderków hamulcowych, poprawności odpowietrzenia oraz konieczności posiadania wyrównywacza ciśnienia. Po dalszych próbach i wymianie wadliwej pompy hamulcowej oraz cylinderka, problem został rozwiązany, a hamulce zaczęły działać prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA