logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta gł. procesor, ram grafika do grania max 3000

tormentor 18 Lip 2014 00:13 849 4
REKLAMA
  • #1 13805585
    tormentor
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    Witam,
    Mój komp ma już 5 lat i przyszła pora na zmianę. Zasilacz, buda, napędy i dyski zostają, bo są praktycznie nowe i wystarczające.
    Planuję złożyć coś na 1150, myślałem o procesorze i5 4670k. Większy problem mam z płytą, ramem i grafiką.
    Zastosowanie: zestaw musi spokojnie udźwignąć najnowsze gry, bf4, gta 5, które dopiero wyjdzie, po prostu nowości i starczyć na jakiś czas.
    Myślałem o płycie MSI Z87-G45 Gaming, co o niej sądzicie? Polecacie? Odradzacie? Może coś ciekawszego w podobnej cenie?
    Ram: tu nie wiem nic, jedynie, aby było to 8gb. Są jakieś rozsądne z niezłym taktowaniem?
    Grafa: r9 290, na x mnie niestety już nie stać. Jakiej firmy? Z jakim chłodzeniem?
    Pozostały mi jeszcze dwa pytania:
    - co to za wejście M.2 dla dysku? Mam SSD Samsunga na sata 3, rozumiem, że jego nie wepnę w M.2? Czy warto szukać płyty z tym wejściem?
    - Czy chłodzenie od 775 pasuje do 1150? Pytam, bo mam całkiem fajne chłodzenie, a gdzieś obiło się o uszy, że są takie same.
    Zależy mi, aby komp stabilnie i bez problemów znów pochodził kilka lat.
    Z góry WIELKIE dzięki za udział w dyskusji i za sugestie odnośnie podzespołów.
  • REKLAMA
  • #2 13805627
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  
    Ocena: 16
    Podzespoły "gamingowe" odpuść sobie, zwykle jest to pic na wodę - agresywny design, może jeden czy dwa ficzery więcej (i nie zawsze użyteczne), cena niewspółmierna do faktycznej wartości.
    Za RAM nie przepłacaj, 1600 mHz CL 9 wystarczy - przy szybszych nie zawsze zauważysz zmianę w wydajności, a w cenie już tak: http://www.anandtech.com/show/7364/memory-scaling-on-haswell/7

M.2 jest używane często w laptopach. Głównie użyteczne do mniejszych SSD używanych z Smart Response Technology (keszowanie danych z HDD dla szybszego dostępu)
  • REKLAMA
  • #3 13805632
    tormentor
    Poziom 12  
    Więc rozumiem, że obecnego dysku SSD na sata3 nie podepnę pod m.2?
    Jeśli mówimy o płytach - mógłbyś polecić jakieś konkretne egzemplarze? Jest tego tyle... :(
  • REKLAMA
  • #4 13805679
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  
    Ocena: 16
    Nie podepniesz pod M.2, co nie oznacza że nie możesz go użyć. Płyty Z87 (przynajmniej pełnowymiarowe) mają przecież sześć złącz SATA.
    Jak chodzi o modele, choćby Z87-G43. Ewentualnie zastanów się nad Z97.
  • #5 13806366
    tormentor
    Poziom 12  
    Dziękuję pięknie... Widzę, że Z97 nie jest wiele droższe... Słyszałem, że Asrock produkuje niezłe płyty. Bylibyście uprzejmi i polecili konkretne modele?
REKLAMA