logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiennik dla bezpiecznika termicznego L20 Tf=115°C 04H - gdzie kupić?

phetrak 19 Lip 2014 13:21 2664 6
REKLAMA
  • #1 13808755
    phetrak

Poziom 14  
    Ocena: 14
    Witam

Mam pytanie przy zasilaczu transformatorowym spaleniu uległ bezpiecznik termiczny o oznaczeniach L20 Tf=115°C 04H

Czy jest możliwość zastosowania jakiegoś zamiennika? Ponieważ ciężko z dostępnością tych L20 z tego co zdążyłem się zorientować, chyba że ktoś ma dobre tanie źródło to byłbym szczęśliwy gdyby podał :D
    Konto firmowe:
    Phetrak Internet Technologies
    Zygmunta Starego 3, Ostrzeszów, 63-500 | Tel.: 603-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: www.phetrak.com
  • REKLAMA
  • #2 13809519
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 3000
    Bezpiecznik termiczny płonie w dwóch wypadkach.1-prad przez jego przekracza nominalny.2-temperatura transformatora przekracza 115 stopniów.Te sytuacje bywają przy spięciu w cewkach transformatora czy w schemacie tego urządzenia, w którym wykorzystuje się transformator.Nie mogę dawać ci rekomendację, a tylko podzielę się doświadczeniem-ja takie bezpieczniki zamieniam na zwyczajne rurkowate na odpowiedni prąd.Sprawdź schemat, żeby nie było spięcia.
  • REKLAMA
  • #3 13810232
    phetrak

Poziom 14  
    Kolego od czego mi się spalił to wiem ;) i na pewno to był przypadek nr 2, odbiornik potrzebował jednak mocniejszego zasilacza. Co do zamontowania rurkowego odpada ponieważ w takim przypadku nie spali się pod wpływem temperatury, a to właśnie wykończyło ten bezpiecznik ponieważ urządzenie działało na zasilaczu ok. 6-7h po czym nastąpiło spalenie bezpiecznika.

Dlatego zależy mi na znalezieniu hurtowni takich elektronicznych zabawek, lub zaproponowaniu jakiegoś bardziej dostępnego alternatywnego bezpiecznika termicznego który da radę w tym miejscu akurat :)
    Konto firmowe:
    Zygmunta Starego 3, Ostrzeszów, 63-500 | Tel.: 603-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: www.phetrak.com
  • REKLAMA
  • #5 13811162
    phetrak

Poziom 14  
    Dzięki za linki, patrzyłem również na popularny serwis aukcyjny i widzę bezpieczniki M20 lub Y20 zgadzają się temperatury aktywowania bezpiecznika i natężenie prądu więc mogą być stosowane zamiennie? Czym się różnią?
    Konto firmowe:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 13812661
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 3000
    Na tej stronie internetowej znajdują się techniczne charakterystyki termicznych bezpieczników i ich zamennikow.Strona internetowa na Rosjaninie, lecz myślę, że to nie stanie się przeszkodą. http://www.radiobox.ru/guides/thermal.html

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje zamiennika dla termicznego bezpiecznika L20 Tf=115°C 04H, który spalił się w zasilaczu transformatorowym. W odpowiedziach podano, że bezpiecznik termiczny może ulegać uszkodzeniu z powodu przekroczenia prądu lub temperatury. Zasugerowano, aby nie stosować bezpieczników rurkowych, ponieważ nie zadziałają w przypadku przegrzania. Użytkownik otrzymał linki do stron z charakterystykami technicznymi bezpieczników oraz informacjami o dostępnych zamiennikach, takich jak M20 i Y20, które mogą być stosowane zamiennie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA