logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY KVC29 - telewizor nie włącza się, pozostaje w trybie standby

RECIK 17 Mar 2003 13:20 2904 15
REKLAMA
  • #1 135689
    RECIK
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam!

Mam problem z SONY KVC29. Po włączeniu słychać charakterystyczny trzask wysokiego. Nie włącza się ( tzn. losowo, jeżeli juz się włączy to po jakimś czasie przechodzi do standby i nie daje się włączyć). Pozostaje w standby. Przyciskając klawisze fynkcyjne dioda stndby miga. Czy ktos może mi coś podpowiedzięć
  • REKLAMA
  • #2 135709
    skorpi
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Najpierw popraw wszystkie podejrzane lutowania,sprawdz w momencie włączenia prawidłowość napięcia głównego,sprawdz czy trafopowielacz nie sieje iskrami.
  • #3 135711
    art23
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    odepnij wyskokie i sprawdz jak sie zachpwuje na zarowce.Pozatym mozesz policzyc mrugniecia diody w servisowce jest opisane co ile mrugniec oznacza.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 135976
    msgow
    Poziom 27  
    Ocena: 88
    Policz ile razy miga dioda i w jakich odstępach?MIganie leda sygnalizuje bład
  • #5 136172
    ANDY
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    USUŃ ZIMNY LUT NA STB 12V- częste uszkodzenie!
  • REKLAMA
  • #6 146027
    RECIK
    Poziom 13  
    Pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem moduł zasilania pod katem zimnych lutów. Podejrzane luty przelutowałem. O dziwo uruchomiłem telewizor. Nietety po kilku włączeniach pojawiły sie problemy.
  • #7 146035
    RECIK
    Poziom 13  
    Na elemencie THP601 był zimny lut. Nie działała petla rozmagnesowujaca kineskop. Jak juz wspomniałem pojawił sie problem. Po właczeniu jest głos ale brak obrazu. Słychać charakterystyczny trzask wysokiego, kineskop ( szyjka kineskopu) żarzy się.
    NIe mam schematu. Jedyne co udał mi sie odczytać to model SONY KVC29-11D. Rodzaju chassi nie udało mi sie rozszyfrowac. Możę to jest ten numer 4-386-630.
    Zmierzyłem napięcie 135V jest 123V. A jeszcze jedno , brak obrazu i OSD. MOże ktos ma jakieś sugestie. Polecam się.
  • #8 146039
    RECIK
    Poziom 13  
    Czy ktos może mi podpowiedziec czy chassi KVC@(-11D to może BE3B?
  • #9 146042
    RECIK
    Poziom 13  
    Jeszcze jedna rzecz jaka zrobiłem to ponierzyłem napiecia n apłytce kineskopu. Miałem tylko do konfrontracji napięcia jakie podano na druku. Zgadzały się.Podejrzane jest jeszcze to że głos pojawiasię po dłuższej chwili. Tak było kiedy po przelutowaniu lutów odpaliłem telewizor. W pierwszej kolejności pojawił się obraz a dopiero po chwili dźwiek.Jeżeli ktoś mógłby mi cos podpowiedzieć.
  • #10 146210
    RECIK
    Poziom 13  
    Doszedłem do tego jakie to chassis (KVC2911D). to AE1. Niestety nie moge go ściagnąc z bazy elektrody. Czy kto móglby mi pomuc w tej sprawie.
  • #11 146218
    Zibi2k
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    moze byc kinol, uklad sprawdza prad katod , i jezeli sa ok to wlacza obraz , sproboj podniesc siatke np. na jakies 600-700V i zobacz czy sie pojawi obraz, tylko sprawdz przed zmiana jaka masz ustawiona siatke . Pojawienie sie obrazu po podniesieniu siatki oznacza tylko jedno - "kinol".
    Moze byc tez ustrzelona dioda prostownicza i rezystor w galezi siatki , typowaq usterka , ale wtedy jest brak napiecia siatki lub ostro zanizone.

Symptom :

No picture or dark picture

Cause :

R 807 is open

Remedy :

Change R807 (1K,1 W) and change D803 by another one(RGP02-17)
  • REKLAMA
  • #12 146296
    stachwilno
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Model
    AE1, KVC25B, KVC25TA, KVC25TD, KVC25TE, ...

Symptom :
    No picture, no OSD, TXT and sound OK.
    Cause :
    R 812 (68 K)
    Remedy :
    Change R812.
    Normally R 812 is open.

Symptom :No power, whistling noise.
    Cause :Flyback transformer.
    Remedy :Change FBT.

Symptom :No power, set goes in protection.
    Cause :C 517 value has changed.
    Remedy :Change C 517.

Symptom :No power, or set stops running after a while.
    Cause :R 614 has a bad contact.Remedy :Change R 614.

Symptom :No picture, sound OK.
    Cause :D 803 is defect and hence R 807 goes defect.
    Remedy :Change D 803 by improved type of diode RGP02-17.

Subject
    SET GOES OFF IN STAND-BY (D607,R623)
    Cause :D 607 and R 623 are defect.
    Remedy :Change both components.

Subject
    SET SWITCHES IN STAND-BY.(C612)
    Cause :C 612 has bad contact.
    Remedy :Resolder C 612.

Subject
    Set goes in stand-by after a while
    Cause:Bad reset
    Remedy:Change C025 and C026 (4,7 µF)

Symptom:No power.Cause:Lightening.D 611 is short.
    Remedy:Change D611

:wink:
  • #13 146298
    RECIK
    Poziom 13  
    Od czego jest H.STAT
  • #14 146543
    mimi2000
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    regulujac tym potencjometrem ustawia sie na ekranie biale pionowe linie tak aby nie wychodzily z nich kolorowe linie, cos jak zbieznosc w poziomie. dotyczy tylko pionowych linii
  • #15 147729
    RECIK
    Poziom 13  
    Dzieki wszystkim za pomoc bedę infrmował o postepach.Jeszcze jedno mi sie przypomniao. Kiedy sie uruchomił widać było liniepowrotów. Zmniejszyłem perkiem SCREN.
  • #16 179599
    RECIK
    Poziom 13  
    Witam Wszystkich!

Chcę podziękować wszystkim za pomoc i podzielić się moimi dośwadczeniami.
    Objaw:
    Po włączeniu świeci się dioda standby. Włączając z pilota lub z klawiatury nie włącza się.

Postepowanie; pomierzyłem napięcia na wyjściu przetwirnicy. Sprawdziłem zasilacz pod katem zimnych i podekrzanych lutów.
    W pracy standby napięcie 135V i pozostałe były ok. Po włączeniu telewizora 9 dowolny program) napięcie 135V spadał do około 123 V. A co za tym idzie napięcia żarzenia, siatek i wszystkie, które są powiązane z 135V. Usunałem zimny lut na THP601 ( od pętli roznagnesowującej koneskop). Usunąłem zimny lut na Q603 ( po usunięciu objawy nie ustapiły).
    Nastepnie wymieniłem kondensatory C621 100mikro 160V ( filtracja 135V- wszystko wskazuje na to, że miał dużą upływnośc i dlatego 135V było zanizone). Wymieniłem jeszcze profilaktycznie C615, C622, C619.
    Po tych czynnosciach telewizor wystartował, Napięcie 135V i pozostałe były poprawne. Powłączeniu głos "przychodził" z opóźnieniem. Wymieniłem kondensator filtrujący w stabilizatorze napięcia 12V ( w modelu KVC29 zbudowany na tranzystorze nie na scalaczku). Usterka z głosem zostaa w ten sposób usunięta.Przed wymiana kondensatorów w przetwornicy sprawdziłem oczywiście jeszcze okolice trafopowielacza. Elementy R812, D803, R807, R822. Rezystorek R822 wyglądał na przegrzany, wymieniłem go.
    Podsumowanie: wymiana elektrolitów dużej pojemności na wyjściu przetwornicy pomogło.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor SONY KVC29-11D (chassis AE1, KVC2911D) nie włącza się poprawnie, pozostając w trybie standby, a dioda standby miga sygnalizując błąd. Po włączeniu słychać charakterystyczny trzask wysokiego napięcia, a kineskop żarzy się, lecz brak jest obrazu i OSD, mimo obecności dźwięku. Problemy pojawiają się losowo, czasem po kilku włączeniach. Zalecane jest sprawdzenie i przelutowanie zimnych lutów, szczególnie na module zasilania i elemencie THP601 odpowiedzialnym za pętlę rozmagnesowującą kineskop. Pomiar napięcia 135V wykazał spadek do około 123V po włączeniu, co wskazuje na uszkodzone kondensatory filtrujące (C621, C615, C622, C619) – ich wymiana poprawiła stabilność napięć i uruchomienie telewizora. Dodatkowo wskazano na typowe usterki związane z układem kineskopu ("kinol"), takie jak uszkodzenie diody prostowniczej D803 i rezystora R807, które mogą powodować brak obrazu. Inne możliwe przyczyny to uszkodzenia elementów: R812, FBT (transformator flyback), C517, R614, D607, R623, C612, C025, C026. Regulacja potencjometru H.STAT służy do ustawienia pionowej zbieżności kolorów na ekranie. Liczenie migających sygnałów diody standby pomaga w diagnozie błędów. Brak schematu utrudnia naprawę, ale wymiana wskazanych elementów i poprawa lutów przyniosła poprawę działania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA