logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić Power LED 6,5-7,5V/700mA w lampie z zasilaczem 650mA 20-45V?

marcin_marcepan 21 Lip 2014 16:36 8946 3
REKLAMA
  • #1 13813860
    marcin_marcepan
    Poziom 18  
    Ocena: 36
    Witam wszystkich
    Mój problem polega na tym że mam 4 lampy na 9 diodach każda, Power Led 6,5-7,5V/700mA z czego podpięte jest tylko 5 szeregowo po zasilacz stałoprądowy 650mA, 20-45V

Jak sprawdzić Power LED 6,5-7,5V/700mA w lampie z zasilaczem 650mA 20-45V?

2 z powyższych lamp przestały nagle świecić i problem polega na tym że nie mam pojęcia jak sprawdzić poszczególne diody. Sprawdzając omomierzem zarówno w kierunu przewodzenia jak i zaporowym, wszystkie diody (nawet te ze sprawnych lamp) multimetr pokazuje nieskończoność.
    Proszę pomóżcie jak się do tego zabrać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13813892
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3322
    Jak zasilacz stało prądowy to sprawdź napięcie na poszczególnych diodach miernikiem. Czasem lekko zaświecą jak będziesz badał prąd na zepsutej. Jak to nie zadziała zostaje zwieranie (zrobienie obejścia) poszczególnych diod po kolei. Jak zewrzesz i zaświeci to padła ta która została zmostkowana.
  • REKLAMA
  • #3 13814349
    marcin_marcepan
    Poziom 18  
    Ocena: 36
    Wszystko się zgadza.
    Moduły mają po 4 diody i jak się okazało w dwóch działały tylko po dwa.
    Zamiast dwóch uszkodzonych podpiąłem 2 sprawne i po chwili kolejna padła tak więc podłączyłem tym razem 6 sprawnych w szeregu i znowu po kilku sekundach ciemność i widać że tym razem padły połówki w 3 diodach. Brak mi już słów.
    Te połowicznie działające będą działały na połowie prądu czy połowie napięcia bo mam też zasilacze stałoprądowe na 350mA tylko nie wiem czy warto się w to dalej bawić.
    Dodam jeszcze że wszystkie diody są zamontowane na dużym radiatorze (fabrycznym) lecz dodatkowo przyklejone do radiatora klejem termoprzewodzącym bo z fabryki to była tylko pasta i wątpliwej jakości 4 śruby dociskające radiatotor do wszystkich 9 diod.
  • #4 13822280
    kotuniunia
    Poziom 29  
    Ocena: 305
    Podłącz szeregowo rezystor ok 20Ω 5W,a potem się baw(mierz napięcia na modułach). Tak jak teraz robisz to worek pieniędzy na ledy. Nie możesz przekroczyć maksymalnego prądu jednej(zestawu) tj. 700mA. W twoim wypadku tak się dzieje. Coś ten zasilacz za duży prąd ci daje.
REKLAMA