logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Lampa LED 8×12 V/3 W - za mały prąd z zasilacza LED 100 V/350 mA -> tylko 0,3 mA

ocelot_pl 29 Mar 2023 13:45 528 5
REKLAMA
  • #1 20514102
    ocelot_pl
    Poziom 2  
    Witam,

Mam lampę LED - 8 diod LED 12 V/3 W połączonych szeregowo (24 W), wymagane napięcie: 96 V, pobór prądu: 250 mA.
    Miała zasilacz 18-24 W, we. 85-265 V, wy. 54-84 V, 300 mA+/-5% - czyli w tym układzie pracował cały czas na granicy swojej mocy.
    Ponieważ nie pracował on stabilnie, na początku lampa włączała się, po jakimś czasie wyłączała się losowo, nie zawsze się włączała, na koniec po włączeniu szybko migała. Dopiero po zmostkowaniu dowolnej diody lampa świeciła stabilnie. Doszedłem do wniosku, że moc zasilacza jest za mała.

Zakupiłem zasilacz MeanWell APC-35-350, we. 100-240 V/0,9 A, wy. 28-100 V/350 mA - 35 W
    Okazało się, że zakupiony zasilacz nie pracuje prawidłowo. Po wpięciu go do układu i podłączeniu zasilania 240 V diody żarzyły się, a nie świeciły. Wykonałem pomiary miernikiem uniwersalnym i napięcie wyjściowe wynosiło 99,7 V (czyli OK), ale pobierał układ tylko 0,3 mA (!). Po wyłączeniu zasilania żarzące się diody gasną dopiero po 4 s, a czas spadku napięcia po odłączeniu zasilania z 99,7 V do 0 V zajął ponad 120 sekund. Nie ma znaczenia, czy było podłączonych 8 diod, czy 6 - nie świeciły jaśniej, tylko się cały czas żarzyły.

Testowo podłączyłem do układu ponownie poprzedni zasilacz, zmostkowałem 1 diodę (zasilanych było już tylko 7 diod, lampa świeciła jasnym stabilnym światłem), zmierzyłem pobór prądu i na starym zasilaczu wynosił on 240 mA, czyli prawie 800 × więcej niż na nowym zasilaczu.

Wysłałem do reklamacji (ELMARK Warszawa) i dzisiaj wrócił z opisem: zasilacz sprawny, został przetestowany przy pełnym obciążeniu 100 V/0,35 A i nie wykazuje żadnych objawów nieprawidłowej pracy.

Czy ktoś ma jakiś pomysł, co może być przyczyną? Czy zasilacz rzeczywiście jest sprawny, skoro lampę zasila tylko 0,3 mA?
  • REKLAMA
  • #2 20514256
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1409
    ocelot_pl napisał:
    Zakupiłem zasilacz MeanWell APC-35-350, we. 100-240 V/0,9 A, wy. 28-100 V/350 mA
    ocelot_pl napisał:
    Czy zasilacz rzeczywiście jest sprawny, skoro lampę zasila tylko 0,3 mA?

Mieści się w parametrach.
    ocelot_pl napisał:
    Wysłałem do reklamacji (ELMARK Wa-wa) i dzisiaj wrócił z opisem: zasilacz sprawny, został przetestowany przy pełnym obciążeniu 100 V/0,35 A i nie wykazuje żadnych objawów nieprawidłowej pracy.

Ty go testowałeś czy serwis tak napisał? Lampa w końcu Ci świeci, czy dalej nie działa?
  • REKLAMA
  • #3 20514402
    ocelot_pl
    Poziom 2  
    brofran napisał:
    ocelot_pl napisał:
    Wysłałem do reklamacji (ELMARK Wa-wa) i dzisiaj wrócił z opisem: zasilacz sprawny, został przetestowany przy pełnym obciążeniu 100 V/0,35 A i nie wykazuje żadnych objawów nieprawidłowej pracy.
    Ty go testowałeś, czy serwis tak napisał? Lampa w końcu Ci świeci, czy dalej nie działa?

Wysłałem do serwisu i odesłali z odpowiedzią, jak zacytowałem. Ja też testowałem, podłączyłem go i według mnie nie działa. Daje prawie 100 V, ale tylko 0,3 mA. Dlatego diody się żarzą i nie świecą jasno. Wrzuciłem dwa zdjęcia - stary zasilacz (za mała moc), kiedy diody świecą jasno, i nowy zasilacz, przy którym się tylko żarzą. Na zdjęciu widać różnicę (aparat podbija jasność, bo w rzeczywistości jest dużo ciemniej).

Lampa LED 8×12 V/3 W - za mały prąd z zasilacza LED 100 V/350 mA -> tylko 0,3 mA Lampa LED 8×12 V/3 W - za mały prąd z zasilacza LED 100 V/350 mA -> tylko 0,3 mA
  • REKLAMA
  • #4 20514593
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1409
    Ten zasilacz (MeanWell APC-35-350) ma stały prąd wyjściowy niezależnie od obciążenia. Zatem podłącz do niego na próbę zwykłą żarówkę 100 W i pomierz prąd.
  • REKLAMA
  • #5 20514649
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1238
    W moim odczuciu oba zasilacze są sprawne.
    ocelot_pl napisał:
    Posiadam lampę LED - 8 diod LED 12 V
    12 V to umowne określenie napięcia pracy.
    Podobnie podaje się napięcie kwasowego akumulatora samochodowego (choć jeśli ma 12 V, to chyba już trzeba rozglądać się za nowym). Ogniwo Li-Ion określa się napięciem 3,7 V ale już dla baterii 10S podaje się napięcie 36 V. Gdzie brakujący 1 V?

Tak się przyjęło i nikt nie protestuje - wiadomo, o czym mowa.

Twój problem wziął się z tego właśnie powodu. Otóż na diodzie zasilonej nominalnym prądem ustala się napięcie ponad 3 V. Zwykle to 3,3-3,4 V.
    Zatem jeden punkt świecący będzie miał 13,2-13,6V. Cały szereg 8-krotnie więcej, czyli ok. 106-109 V.
    I nie problem tu w mocy zasilaczy, a w obciążeniu wykraczającym parametrami poza określone w danych technicznych napięcie wyjściowe.

Gdybym znalazł się w podobnej sytuacji, to podzieliłbym szereg diod na 2 równe części i każdy szereg zasiliłbym swoim zasilaczem.
  • #6 20515404
    ocelot_pl
    Poziom 2  
    W.P. napisał:
    Twój problem wziął się z tego właśnie powodu. Otóż na diodzie zasilonej nominalnym prądem ustala się napięcie ponad 3 V. Zwykle to 3,3-3,4 V.
    Zatem jeden punkt świecący będzie miał 13,2-13,6 V. Cały szereg 8-krotnie więcej, czyli ok. 106-109 V.
    Faktycznie masz rację, jak zmostkowałem jedną diodę, to reszta świeciła już prawidłowo. Nie przyszło mi to do głowy, ponieważ firmowo był zasilacz do 84 V i 24 W, a ja kupiłem do 100 V i 35 W (8 diod dawało w szeregu 96 V). Wygląda na to, że producent lampy od razu zainstalował taki zasilacz, który miał za długo nie popracować (dziwne tylko, że zasilacz 84 V zasilacz podawał w porywach do 106 V)

W.P. napisał:
    Gdybym znalazł się w podobnej sytuacji, to podzieliłbym szereg diod na 2 równe części i każdy szereg zasiliłbym swoim zasilaczem.
    Zrobię tak, jak proponujesz — dwa szeregi po 4 diody, ale połączę je równolegle na jednym zasilaczu (35 W, więc powinien dać radę).

Dziękuję wszystkim za pomoc!
REKLAMA