logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tosca 303 - odwrotna regulacja tonów wysokich w lewym kanale, potencjometr?

anilwap 21 Lip 2014 21:14 1527 12
REKLAMA
  • #1 13814616
    anilwap
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    Witam,
    mam problem z regulacją tonów wysokich w lewym kanale - wygląda to tak że tony wysokie pojawiają się w pozycji max. w lewo -natomiast gdy przekręcę w prawo to tony wysokie giną . W prawym kanale regulacja tonów niskich i wysokich jest prawidłowa. Tak samo regulacja niskich tonów w lewym kanale jest prawidłowa.
    Czy to jest wina potencjometru od wysokich tonów bo zauważyłem że jakoś dziwnie się obraca .
  • REKLAMA
  • #2 13814714
    Pain
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    Zobacz czy jest tam oryginalny potencjometr. Od regulacji tonów niskich i wysokich powinny być takie same.
    Prześledź drogę sygnału przy potencjometrze. Zjawisko jakie opisałeś mogłoby występować gdy skrajne odczepy potencjometru dla jednego kanału byłyby zamienione miejscami ale żeby tak zrobić ktoś musiałby tam nagrzebać i raczej byłoby to widoczne.
    Potencjometry czasem tracą kontakt na ślizgaczu ale to nie pasowałoby do Twojego opisu.
  • #3 13814774
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 649
    Witam
    anilwap napisał:
    Czy to jest wina potencjometru od wysokich tonów bo zauważyłem że jakoś dziwnie się obraca .

Pain napisał:
    Potencjometry czasem tracą kontakt na ślizgaczu ale to nie pasowałoby do Twojego opisu.

Jak nic nie było grzebane przy radiu, to ja stawiam, że to wina potencjometru. Często spotykam właśnie takie usterki (takie objawy) przy starszych sprzętach.
    Pozdrawiam
  • #4 13814901
    anilwap
    Poziom 12  
    Jutro poszukam potencjometru , mam dwa sklepy z częściami to myślę że się uda spróbuję wymienić . Na oko widać że potencjometry oryginalne i raczej nikt nie grzebał przy nich . Ten od wysokich tonów jak wspomniałem dziwnie się obraca , coś zacina się w środku - może to jest przyczyną . Dzięki za sugestie.
  • REKLAMA
  • #5 13815158
    wkret
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    Tam nic sie nie zacinia tyllo ma po srodku naciecie i jest wstawiony na pewno od balansu i dziala dlatego w odwrotna strone .
  • REKLAMA
  • #6 13815280
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 3004
    Jeśli tam maister z krzywymi rękami nie popracował, to najprawdopodobniej ma miejsce strata kontaktu w potencjometrze.Może również mieć miejsce obrażenie ruchliwego kontaktu potencjometra zza nie akuratnego obiegu.
  • #7 13815463
    anilwap
    Poziom 12  
    Od balansu to raczej nie jest - bo przecież na drugim kanale działa prawidłowo tzn. w lewą stronę obcina dźwięki wysokie a prawo podwyższa .
    Odwrotnie działa na lewym kanale i tu jest problem.
  • #8 13815775
    aksakal
    Sprawdź miernikiem oporu zdatność do użytku tego potencjometra.Wymiar przeprowadza się w dwa etapy.Pierwszy między średnim wyprowadzeniem i skrajnym lewym.Drugi-między średnim wyprowadzeniem i skrajnym prawym.Przy obiegu potencjometra od kraju do kraju opór musi zmieniać się od 0 do maksymalnego bez szarpnięć i zerwań.
  • #9 13817283
    anilwap
    Poziom 12  
    Zmierzyłem tak jak piszesz, wyszło że na trzech pinach jest zmieniający się opór natomiast na kolejnych trzech nie ma przejścia . Sprawdzałem również sąsiedni potencjometr od basów i tam jest ok.
    Wszystko chyba wskazuje na uszkodzenie potencjometru - nie mogę jednak tego sprawdzić bo niestety brak chwilowo takich potencjometrów i musze czekać na dostawę.
    Nie wiem jednak czy te pomiary są wiarygodne , bo potencjometr nie był odlutowany.
    Jestem bardzo początkującym "znachorem" -;).
  • REKLAMA
  • #10 13817512
    aksakal
    Wszystkie doświadczone swego czasu były początkujące.Doświadczenie nabierasz przez próby i błędy, główne pragnienie i cierpliwość i doświadczenie przyjdzie.U ciebie potencjometry podwojone.Sprawdź ten, który funkcjonuje sprawnie i porównaj do tamtego, który podejrzewasz w uszkodzeniu.
  • #11 13817606
    anilwap
    Poziom 12  
    Czy muszę wylutować potencjometr do pomiarów ?
  • #12 13817768
    aksakal
    Jeśli jesteś pewny, że potrafisz zrobić akuratny i nie zaszkodzić nic, to lepiej odlutować.
  • #13 13823120
    anilwap
    Poziom 12  
    Potencjometr wymieniony - wszystko gra jak należy . Temat do zamknięcia.
    Dziękuję za wskazówki.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z regulacją tonów wysokich w lewym kanale urządzenia Tosca 303, gdzie tony wysokie są słyszalne tylko w maksymalnej pozycji w lewo, a w prawo znikają. W prawym kanale regulacja działa prawidłowo. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie potencjometru, który dziwnie się obraca. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie potencjometru oraz pomiar oporu, co potwierdziło uszkodzenie. Po wymianie potencjometru problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA