logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amplituner Tosca 303 - lewy kanał działa nierównomiernie, potencjometr inny niż reszta

michal880 23 Kwi 2006 11:51 2125 10
REKLAMA
  • #1 2556747
    michal880
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich. Parę dni temu dostałem starą Tosce 303. Po włączeniu stwierdziłem, że lewy kanał nie działa płynnie zawsze jest albo za cicho albo za głośno :| , natomiast prawy działa ok. Po zdjęciu obudowy zauważyłem, że potencjometr głośności jest inny niż pozostałe czy to ma jakieś znaczenie?? Co mam zrobić żeby to naprawić ?? Od razu mówię, że jestem początkującym elektronikiem. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2556769
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Wymien potencjometr glosnosci ma byc:2×47KΩB lub 2×50KΩB.
  • #3 2556946
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6168
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Audio
  • REKLAMA
  • #4 2561582
    michal880
    Poziom 11  
    Dzięki za radę ale ten potencjometr parametry ma chyba w porządku 2×47KB, tylko różni się wielkością i wyglądem od pozostałych i ma płynną regulacje a w oryginale powinna przeskakiwać (tzw.grzechotka). Nie znam się na tym i nie wiem czy to ma znaczenie. Jak zaniosłem do serwisu to gość coś gadał o tym potencjometrze że to przez to kanał źle działa, ale jak parametry ma takie same... A poza tym jeden kanał działa dobrze.
  • #5 2700165
    DeeJayBzyQ
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    odgrzeje nieco temat... nie mam basów prawym kanale... pomożecie? co może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • #6 2700520
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Moze wlutuj na przewodach 2 potencjometry zwykle i ustaw je (oba mniej wiecej rowno ) tak zeby tosca grala w miare cicho i wlacz. Jak bedzie ok to to wina potencjometru. Jak nie to sprawdzaj dalej. To ze z przeskokiem czy bez to ma znaczenie ale hmmm uzytkowe a nie elektroniczne :)

Moze napisz najpierw czy dysponujesz miernikiem/ami, jakimi ? Masz oscyloskop moze ?
  • #7 2703953
    DeeJayBzyQ
    Poziom 13  
    potencjometr jest ok bo na lewym chodzi... ja bym szukał dalej tzn. przy końcówce mocy albo filtrze... Mam miernik uniwersalny :]
    Wskazówka: Mam jedną kolumnę z walniętą cewką na średnio-nisko tonowym głośniku i dałem na niej całą moc żeby ruszyć cewkę :D i po tym nie miałem basów... ale i tak gra o połowę ciszej od lewgo kanału (zmieniałem kolumny żeby sprawdzić)

Ma ktoś konkretne info na temat tuningu tej Unitry 303 Amplituner z radiem (nie wzmacniacz z dużą gałką!)
  • REKLAMA
  • #8 2778365
    michal880
    Poziom 11  
    Ja mam tylko miernik uniwersalny. A pana DeeJayBzyQ proszę żeby nie wpychał się na temat ze swoim problemem, bo jak ktoś pisze to nie wiadomo czy do mnie czy do ciebie.
  • #9 2780218
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    DeeJayBzyQ napisał:
    potencjometr jest ok bo na lewym chodzi...
    I co z tego ze lewy chodzi ale potencjometr jest podwojny-osobny dla lewego i prawego kanalu!
  • #10 2782191
    DeeJayBzyQ
    Poziom 13  
    :arrow: michal880 dokładnie to się zwie Digital Mutlimeter (inteligenty wie o co chodzi) a forum jest od tego żeby się wypowiedzieć :evil: (widząc podobny temat po co zakładać nowy?)

Pisałem że potencjometr jest dobry. Co może być dalej... Korektor (elektronika)?
  • #11 2782257
    SQUELTH.
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    Jak ktoś chce, to ja mam taką Toscę. Za grosze mogę oddać. Cały czas chodziła dobrze. Coś się w niej uszkodziło, gdy podłączyłem ją pod kartę dzwiękową, która dawała za dużo prądu, ciągnęła nawet kolumny. I teraz przy włączeniu jej z podpiętymi kablami do kolumn mocno buczy transformator. Aha, jest po lekkim tuningu. Wyjąłem z niej radio i w to miejsce wstawiłem odtwarzacz CD. Zrobiony z cd romu.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Amplituner Tosca 303 ma problem z nierównomiernym działaniem lewego kanału, który jest albo zbyt cichy, albo zbyt głośny, podczas gdy prawy kanał działa poprawnie. Potencjometr głośności w lewym kanale różni się wyglądem i wielkością od pozostałych, choć jego parametry (2×47kΩ B) są zgodne z oryginałem. Użytkownik zauważył, że potencjometr ma płynną regulację, a oryginalny powinien mieć charakterystyczne "przeskoki" (tzw. grzechotka). Sugerowano wymianę potencjometru na podwójny, osobny dla lewego i prawego kanału, co jest standardem w tym modelu. Problem może jednak leżeć dalej, np. przy końcówce mocy lub filtrze, a nie w samym potencjometrze. Zalecane jest użycie miernika uniwersalnego do dalszej diagnostyki. Dyskusja porusza także kwestie tuningu i uszkodzeń związanych z podłączeniem amplitunera do źródła o zbyt wysokim napięciu, co może powodować buczenie transformatora. Wskazano, że różnice w charakterystyce potencjometru mają znaczenie użytkowe, a nie elektroniczne.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA