logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus VS247 - Jak usunąć robaka z wnętrza monitora?

cyzxer5 22 Lip 2014 16:23 1683 11
REKLAMA
  • #1 13816311
    cyzxer5
    Poziom 16  
    Ocena: 34
    Witam, jak w temacie: mam problem z jakims malym czarnym robalem zamieszkujacym moj monitor!
    Na pewno nie jest to zadne zaklocenie ani inny problem sprzetowy jak i programowy - cos poprostu zyje na pikselach i ucina sobie przechadzki co niesamowicie mnie denerwuje.

Po 1 prosze o informacje co to w ogole jest, a po 2 prosze o informacje jak to z monitora usunac.
    Pragne tez nadmienic ze nie jestem jakims brudasem i nie ma u mnie w domu zadnego robactwa poza pajakami od czasu do czasu ale to chyba normalne.

Zalaczam filmik jak to wyglada.
    http://youtu.be/quUK0HQSGe8
    Z gory dziekuje za pomoc.
    cyzxer5

PS
    Nie dziala funkcja bezposredniego zamieszczenia filmiku youtube w temacie.
  • REKLAMA
  • #2 13816381
    eminem_skce
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Oj kolego widzę masz naprawdę problem, :D nie wiem czy dasz radę to (robactwo) wyjąć ponieważ widać ,że to znajduję się pod pleksą czy jak to tam się zwie. musisz raczej pogodzić się ,że mieszkasz z współlokatorem . Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 13816790
    PABLOO67
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Trzeba liczyć na to, że się zagrzeje jak monitor parę godzin to może trafi w takie miejsce, że go sklei i robal wyschnie ;) a tak na poważnie nie ma szans przeżyć w tych warunkach wydaje mi się, że tydzień jego żywotu to będzie max :0

pzdr
  • #4 13816839
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    Mogę Cię pocieszyć, nie jesteś jedyny z podobnym problemem.
    Miałem to samo, na szczęście problem po jakimś czasie sam znikł.
    Ale uwaga! Przypadkiem nie karm go. :D
  • #5 13816891
    Dj Haker

Poziom 35  
    Ocena: 99
    Haha ustaw na tapecie jakiegoś pająka, może się wystraszy xD

A tak na poważnie. Nic z tym chyba nie zrobisz. Musiałbyś rozebrać matryce od A do Z... Pomęcz go temperaturami tak jak Ci doradzają. Innego wyjścia chyba nie masz.
    Konto firmowe:
    Odzyskajdane.info
    Aleja Kijowska 24, Kraków, 30-079 | Strona WWW: https://odzyskajdane.info
  • #6 13817009
    cyzxer5
    Poziom 16  
    Problem w tym ze ten monitor nie ma tendencji do nagrzewania sie - po 12h pracy jego temperatura wynosi tyle co temperatura pokojowa - ani wyswietlacz ani obudowa w zadnym miejscu poprostu nawet nie robi sie ciepla.

Dodam jeszcze ze znalazlem jeszcze 3 takie robale z tym ze chodzily po samym monitorze a nie w srodku wiec udalo sie je zdjac palcami.
    Co to sie tak uparlo na moj monitor?
  • #7 13817074
    Kaczor_84
    Poziom 31  
    Ocena: 247
    Podobno jest pewna metoda - wyłącz monitor całkowicie z sieci, ustaw obok niego silne źródło światła - lampka biurkowa powinna dać radę (ewentualnie może lampa owadobójcza UV). Istnieje szansa, że nieproszony gość uda się w kierunku światła. Ciężko powiedzieć czy zda to rezultat, ale warto spróbować przed "rozbebeszeniem" panelu ;) Nie uciskaj matrycy, bo jak go zgnieciesz, to co prawda chodził nie będzie, ale już tam zostanie :/
  • REKLAMA
  • #8 13817257
    cyzxer5
    Poziom 16  
    Pogrzebalem troche w necie i znalazlem.
    Robal zwie sie Wciornastek: http://pl.wikipedia.org/wiki/Wciornastki

Wydostanie go mozliwe jest poprzez ulozenie monitora wyswietlaczem do ziemi i ustawieniem zrodla swiatla na otwory wentylacyjne monitora oraz zaciemnienie pokoju w ktorym operacja ta jest przeprowadzana - podobnie jak napisal Kaczor_84.

Problem w tym, ze jezeli robal zdechnie zanim wyjdzie to jedynym sposobem wyciagniecia go jest serwis i to na wlasna reke bo gwarancja nie obejmuje tego typu operacji.
    Tak wiec zrobie jak pisza a jezeli nic to nie da i moj maly przyjaciel zdechnie gdzies na srodku matrycy pozostanie mi czekac... 20 miesiecy do zakonczenia gwarancji.

Rano dam znac czy sposob okazal sie skuteczny :D
  • #9 13818667
    deus.ex.machina
    Poziom 32  
    Ocena: 340
    Wsadź monitor do dużego szczelnego worka, wsadź jakiś podręczny aparacik do fumigacji - być może zwykle CO2 wystarczy jeśli będzie oddziaływać dłuższy czas - ze względów bezpieczeństwa dobrze byłoby to zrobić na wolnym powietrzu - postępuj zgodnie z instrukcja dołączoną do fumigatorka - ale może warto by zajęła się tym profesjonalna firma...
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Fumigacja
  • #10 13818845
    cyzxer5
    Poziom 16  
    Po calej nocy robal albo wyszedl albo gdzies sie schowal :D

Nie polecam odymiac monitora tak jak to poleca kolega deus.ex.machina - robal pewnie zdechnie a jezeli zdechnie na matrycy to jedynym sposobem wyciagniecia go bedzie serwis.

W moim przypadku pomogl sposob podany przez Kaczor_84.

Niestety nie moge kliknac "pomogl" ale wielkie dzieki :)

Do zamkniecia.
  • REKLAMA
  • #12 13818873
    cyzxer5
    Poziom 16  
    Praktycznie to samo napisal Kaczor_84 i tak wlasnie zrobilem - pomoglo.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z małym czarnym robakiem, który zamieszkuje monitor Asus VS247. W odpowiedziach zasugerowano kilka metod usunięcia robaka, w tym: umieszczenie monitora w pobliżu silnego źródła światła, co może skłonić robaka do wyjścia, oraz rozebranie matrycy, co jednak wiąże się z ryzykiem uszkodzenia. Użytkownik odkrył, że robak to wciornastka, a skuteczną metodą okazało się ustawienie monitora wyświetlaczem do ziemi i skierowanie światła na otwory wentylacyjne. Po zastosowaniu tej metody robak zniknął. Zasugerowano również, aby nie stosować fumigacji, ponieważ martwy robak mógłby pozostać w matrycy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA