logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić Termet Termaq Electronic na propan-butan? Wymiana dyszy

maja509 23 Lip 2014 16:29 3162 6
REKLAMA
  • #1 13818959
    maja509
    Poziom 2  
    Witam posiadam gazowy przeplywowy podgrzewacz wody termet (termaq elektronic) jest on na gaz ziemny i chcialbym go przerbic na propan butan. moje pytanie brzmi czy moze mi ktos szczegolowo opisac gdzie jest ta dysza , jak ja wymienic i na jaka pozdrawiam iz to jest mój pierwszy post wiec witam i pozdrawiam wszystkich serdecznie
  • REKLAMA
  • #2 13818994
    bro2004
    Poziom 30  
    Ocena: 637
    Nie radzę brać się za to samemu. Trzeba wymienić kilka dysz, dyszę zapalającą, stożki gazowe i odpowiednio ustawić urządzenie. To nie jest odkręcenie jednej dyszki...
  • REKLAMA
  • #3 13819599
    -west
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 521
    Przezbroić termę to nie to samo co kuchenkę. To odpowiedzialna robota. Zawołaj serwis Termeta
  • REKLAMA
  • #4 13819883
    grzesiek234
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 539
    Koledzy mają rację. Nie warto samemu narażać się na konsekwencje z niewiedzy.
  • REKLAMA
  • #5 13819924
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1539
    bro2004 napisał:
    Nie radzę brać się za to samemu. Trzeba wymienić kilka dysz, dyszę zapalającą, stożki gazowe i odpowiednio ustawić urządzenie. To nie jest odkręcenie jednej dyszki...
    Nie kilka ale kilkanaście dysz. Palnik tego typu piecyka ma 12 dysz, dochodzi do tego dysza świeczki. Konieczne jest też wykonanie pomiaru ciśnienia (wymaga kwalifikacji i odpowiednio dokładnego manometru) i regulacji piecyka.
  • #6 13822037
    maja509
    Poziom 2  
    W sumie macie racje myslalem ze to tylko jedna dysza gdzies przed palnikiem a dyszy swieczki tam nie ma zaplon bateryjny to jest przeplywowy podgrzewacz dzieki i pozdrawiam
  • #7 13824382
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1539
    Świeczka napewno jest. Zapłon bateryjny oznacza to, że iskra z baterii zapala świeczkę a ta ostatnia zapala palnik główny (świeczka pali się tylko chwilę, na czas zapłonu piecyka).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada gazowy przepływowy podgrzewacz wody Termet (model Termaq Electronic) na gaz ziemny i chce go przerobić na propan-butan. W odpowiedziach podkreślono, że konwersja wymaga wymiany kilkunastu dysz, w tym dyszy zapalającej oraz regulacji ciśnienia, co jest skomplikowanym procesem wymagającym kwalifikacji. Zaleca się skorzystanie z usług serwisu Termeta, aby uniknąć potencjalnych problemów związanych z niewiedzą i niewłaściwym montażem.
REKLAMA