logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kopia posektorowa dysku SATA przez adaptery USB czy kontroler SATA?

qatryk 25 Lip 2014 16:10 1302 3
REKLAMA
  • #1 13824757
    qatryk
    Poziom 11  
    Mam walnięty dysk SATA i chciałem zrobić jego kopie posektorową wykorzystując DMDE. Kiepsko jednak u mnie z kompem pod który mógłbym podłączyć dyski SATA. Ogólnie mam stare pudło tyle, że płyta obsługuje tylko dyski ATA.
    I teraz zastanawiam się czy kupić kontroler SATA i wsadzić do tego starego pudła, czy może wystarczą adaptery USB które podłącze do laptopa. Czy może jednak oba rozwiązania są słabe i lepiej szukać kogoś z kompem do którego będę w stanie podłączyć dyski. Jakieś sugestie? (ogólnie dysk chyba nie jest mechanicznie uszkodzony tj. nie wydaje dziwnych odgłosów i pracuje normalnie, poleciała prawdopodobnie logika - miałem okazje podłączyć go do kompa i widać go było w BIOSie, natomiast na poziomie Win już był problem z wykryciem choć jakieś tam znaki w menadżerze urządzeń dawał).
    Ogólnie poszukuje wskazówki co do kierunku, wystarczy USB, podłączenie do pudła przez kontroler czy szukanie kompa z obsługą SATA?
  • REKLAMA
  • #2 13824901
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    SMART dysku podaj to się zobaczy jak w tym przypadku postąpić. Lepiej podłączać bezpośrednio ale można i przez USB. Nie ma większego znaczenia przy kopi posektorowej. Lepiej użyć ddrescue do kopi posektorowej.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 13827579
    qatryk
    Poziom 11  
    Dobra mam adapter USB. I teraz taki problem: odpaliłem Ubuntu i chciałem zrobić SMARTa ale wyskakuje poniższy komunikat i dysk znika z menadżera dysków... Co w takiej sytuacji? Zrobić zgodnie z propozycją chkdsk czy jednak nie ruszać i jakoś inaczej podejść do tematu?

Error mounting /dev/sdc1 at /media/ubuntu/FreeAgent Drive: Command-line `mount -t "ntfs" -o "uhelper=udisks2,nodev,nosuid,uid=999,gid=999,dmask=0077,fmask=0177" "/dev/sdc1" "/media/ubuntu/FreeAgent Drive"' exited with non-zero exit status 13: The disk contains an unclean file system (0, 0).
    The file system wasn't safely closed on Windows. Fixing.
    ntfs_attr_pread_i: ntfs_pread failed: Input/output error
    Failed to calculate free MFT records: Input/output error
    NTFS is either inconsistent, or there is a hardware fault, or it's a
    SoftRAID/FakeRAID hardware. In the first case run chkdsk /f on Windows
    then reboot into Windows twice. The usage of the /f parameter is very
    important! If the device is a SoftRAID/FakeRAID then first activate
    it and mount a different device under the /dev/mapper/ directory, (e.g.
    /dev/mapper/nvidia_eahaabcc1). Please see the 'dmraid' documentation
    for more details.
    Failed to sync device /dev/sdc1: Input/output error
    Failed to fsync device /dev/sdc1: Input/output error
    Failed to close volume /dev/sdc1: Device or resource busy
  • #4 13830367
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Podać SMART, jak są ważne dane to wstrzymaj się narazie z checkdiskiem. Jak nie działa na USB to przez ATA/SATA.
REKLAMA