logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Soft do wykonania posektorowej kopii dysku twardego

asrob 18 Lis 2007 00:20 7301 18
  • #1 4493167
    asrob
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    Czy clonemaxx obsługuje dyski SATA?
    Zanim spróbuje odzyskać dane z dysku chciałem zrobić kopie posektorową. Na płycie głównej są dwa kontrolery IDE i Sata. Clonemaxx sprawdza jedynie IDE (primary, secondary) natomiast SATA nie tyka :/
    Copyr-a nie sprawdzałem ale obawiam się że będzie tak samo. Możecie polecić jakoś inny soft?
    Dysk uszkodzony to SATA dysk na który chce zrobić kopie to IDE.
    Dysk w biosie jest widoczny, MHDD też go wykrywa.
    Dane są dość ważne i wolałbym nie ryzykować.
  • #2 4493179
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3576
    Kolega BIGOLSEN podał kilka linków do programów do robienia kopi dysków zobacz https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic875066.html .
  • #3 4493386
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 4494396
    asrob
    Poziom 11  
    Dysk to Samsung HD160JJ
    Wynik skanu MHDD:
    <3ms: 920365
    <10ms: 304202
    <50ms: 1238
    <150ms: 3
    <500 ms: 1
    UNC: 1
    AMNF: 2
    TONF: 2

Z tego co mi wiadomo - nie uruchamiał się windows, a jak się już uruchomił wyskoczyły jakieś błędy explorera i nic sie nie dało zrobić. Zanim go przechwyciłem od znajomej trafił do dwóch serwisów - w jednym stwierdzili że danych nie da się uratować mogą jedynie przeinstalować wszystko :) a w firmie odzyskującej dane że dysk jest sprawny, odzyskanie danych 600zł :(
    Ja nic poza nieudaną próbą zrobienia kopi 1:1 nie zrobiłem.
    Próbowałem clonemaxx ale dysku nie widzi, a darmowa wersja HDClone wyświetla info że muszę mieć wersje basic (dysk docelowy mam tej samej pojemności)
  • #5 4494660
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    Witam,
    Proszę podać jeszcze odczyt SMART z MHDD
    PS Adapter PATA-SATA rozwiąże wszystke problemy z obsługą dysków SATA.

Mikippp

• Pomocny post
    #6 4494830
    Lazer
    Poziom 24  
    Ocena: 84
    Active@ File Recovery 7.1 sobie odpal. Ostatnio walczyłem z dyskiem 320GB i odzyskałem 90% danych z 3 partycji. Pomijam fakt, że te 10% to windows i jego wszelakiej maści pliki systemowe. Na dysku padł system więc standardowo C zostało sformatowane i zainstalowany nowy system ale co najdziwniejsze wywaliło partycje D i E i pozostała tylko C o rozmiarze 127GB i reszta jako wolne miejsce bez partycji. Moje działania to władowanie tych dysków (uwalonego i czystego na odzysk) do działającego kompa i zabawa w obrębie wysypanego HDD 320GB, zdjęcie partycji i utworzenie jednej nowej dla całej powierzchni dysku i QUICK FORMAT NTFS. Odpalene tego programu i scan trwał 3h37m ale poszło odzyskać wszystko. Znajduje partycje wszystkie jakie uwalony dysk posiadał a dane kopiujesz z takich opisanych jako EXELENT, bo znajdzie takie jak PURE, BAD. VERY BAD. Musisz mieć tylko dysk drugi aby dane się zmieściły i kopiujesz w oknie tego programu jak w Exploratorze win. Nie musze podkreślać ze progs ma być w wersji full. Jak boisz sie robić QF to tylko odpal ten progs i zeskanuj dysk. Dla niego to i tak nie ma znaczenia bo skanuje posektorowo całą powierzchnię.
  • #7 4494922
    asrob
    Poziom 11  
    SMART z MHDD:

To co się nie zmieściło na ekranie:
    Att#201: Unknown 253 100 0
    Att#202: Unknown 253 253 0

Kopie 1:1 już dzięki Nirvanowcowi mam.
    Partition magic widzi partycje
  • Pomocny post
    #8 4494940
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4496028
    asrob
    Poziom 11  
    Sytuacja opanowana :)
    Po podłączeniu dysku z kopią 1:1 do kompa i próbie wejścia na partycje NOD32 wywalił komunikat o trojanie vb.nfz którego usunąłem. W normalny sposób na żadną z tych partycji się wejść nie dało - odmowa dostępu. Active@ File Recovery pozwolił odzyskać wszystko co było istotne (ponad 1 GB zdjęć, dokumenty, poczta...)
    Z tego co poczytałem to trojan roznoszony pendrivem więc przy okazji wiem kto jest sprawcą całego zamieszania.

A teraz pytanie - czy ten dysk Samsunga po wyzerowaniu, remapowaniu... można nadal bezpiecznie używać czy biorąc pod uwagę że mają być na nim istotne dane to lepiej zainwestować w nówkę sztuke. W sumie pare badów już ma.

Wielkie dzięki za pomoc.
  • #10 4496049
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4496537
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 4496880
    Lazer
    Poziom 24  
    okzo taaaaaaa.... ziefffff.... tobie chyba trzeba wklejać filmy z każdego takiego zabiegu... przywykłem do takich ludzi... To co napisałeś doskonale wiem ale w moim opisanym przypadku było bezużyteczne. Zastosowałem bardziej, jak byś pewnie to określił inwazyjne metody, które dały mi to co chciałem z resztą nie pierwszy raz i na pewno nie ostatni (po 60 dysku przestałem liczyć je)... sorry ale nie trawie wykładów, babrania się hex-edytorami i kombinowania w ten sposób... wybacz ale wole własne sprawdzone metody... Jest wiele dróg do osiągnięcia zamierzonego celu ... a te, które obierałem jeszcze nigdy mnie nie zawiodły więc o czymś to świadczy... nawet powiedział bym, że kłóci się z twoją teorią i to jest ciekawe, skoro twierdzisz, że się nie da podając jakieś przykłady książkowe, a ja to zrobiłem i jednak bez problemu jest wykonalne to znaczy, że obaj mamy rację i tego nie przeskoczysz, a szukanie problemu, którego nie ma to chybiony pomysł...
    Tak całkiem na koniec pytanko do ciebie... czemu nigdzie nikt nie napisał programu, który by w prosty i szybki sposób za dwoma czy trzema kliknięciami przywracał to co opisujesz? Szybki skan KLIK, KLIK, KLIK i gotowe. Jak by był to potwierdziło by twoje naprawdę spore opisy... Pomyśl nad tym i napisz program, który byłby potwierdzeniem twoich wykładów... Możesz sporo zarobić bo będziesz pierwszy... :)
  • #13 4496903
    msthhk
    Poziom 29  
    Ocena: 46
    Porównując przedstawione metody odzyskiwania użytkowników Okzo i Lazer do zabiegu dentystycznego:

Metoda Okzo

Metoda Lazera

Pierwszą zasadą odzyskiwania danych jest, podobnie jak w medycynie, nie szkodzić. Twoje metody są destrukcyjne dla danych (chociaż nie zawsze destrukcyjne w 100%, ale uwierz, będzie ten pierwszy raz). Możesz szkodzić własnym danym jakkolwiek Ci się podoba, ale NIE WOLNO CI dawać szkodliwych porad! To, co Ty nazywasz "babraniem się hex-edytorami i kombinowaniem" dla innych jest latami doświadczeń. Wymaga dogłębnej znajomości struktury systemów plików - nie jest kombinowaniem.

Powtarzam, możesz swoje dane odzyskiwać nawet dłutem i młotkiem, ale nie polecaj tego innym!

Źródła: zdjęcie1, zdjęcie2.

EDIT 03:46 19 Lis 2007
    Nie mam zamiaru kontynuować dyskusji. Podstawą do napisania tego postu był punkt 12. Regulaminu Forum. Zaczepki szukaj na forum Onetu - klasa wypowiedzi i porad już akurat tam pasuje.
  • #14 4496918
    Lazer
    Poziom 24  
    taaaa ... następny wspaniały, jeszcze pięciu i będzie komplecik :) wybacz za żarcik ale nie mogłem się powstrzymać...
    Nie ważna metoda lecz 100% satysfakcji z osiągniętych wyników z racji jej stosowania co jest chyba zrozumiałe. "szkodliwych"? Wybacz kolego sympatyczny ale twoje "rady" mają się tak w tym momencie, jak to, że ktoś "zatruł się daniem, którego nikt nigdy nie skosztował gadając na starcie, że to trucizna bo smakuje pewnie tak jak wygląda a znalazł się taki co mówi: wspaniałe, wyśmienite"... Co do tych fotek to zastanawiam się czy dalej byś był takim twardzielem znalazłszy się na "zadupiu" do którego cywilizacja może by dotarła za następne 300 lat a może i nie, a jedyna metoda jaką musisz zastosować to Metoda Lazera bo tylko taka jest w zasięgu i tylko od tej zależy osiągnięcie celu wiedząc, że jest jeszcze Metoda Okzo... Twoje "Powtarzam..." przypomina mi takie hasło : "...Słuchajcie Radia Maryja, bo tylko ono głosi prawdę..." ehhhhh...

Dodano po 38 [minuty]:

"Zaczepki szukaj na forum Onetu"... zastanawiam się kto kogo zaczepia rżnąc dofciapnego inteligenta wklejającego zdjęcia nie związane z tematem, a z braku argumentów w jakże błyskotliwym poście zasłania się regulaminem jako ostateczne rozwiązanie...

Skoro po tylu wykonanych przeze mnie "zabawach" na dyskach osiągnąłem za każdym razem cel tych działań w 100% to prawdopodobieństwo "zonka" mam takie samo jak zabawy okzo co wynika z prostego, logicznego myślenia...

EOT

Dyskretnie przypomnę tylko o punktach 10.4 i 10.8 oraz 12 Regulaminu.
    Przemcio
  • #15 4496966
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 4502035
    asrob
    Poziom 11  
    Nirvanowiec napisał:
    Przekonasz sie po zerowaniu remapowaniu i po kolejnym tescie i odczycie smart.

Wyzerowałem ale przy remapowaniu znalazł bad sector przy 7,2%
    Czyli co teraz? Test powierzchni i jeżeli dalej badów nie będzie to ograniczyć pojemność? Chyba da się "wywalić" część początkowych sektorów?
  • #17 4502046
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 4503226
    asrob
    Poziom 11  
    Nirvanowiec napisał:
    Przeskanuj po remapie i zobaczymy. Jak nie to partycjami. :(

Remapu się skończyć nie dało, stanęło na badzie... albo za mało cierpliwości miałem.
    Po skanie:

Bad był przy 7,2% mam zapisane który to był sektor.
    A co to za błędy AMNF i TONF?

Zacząłem robić remap od tego sektora z badem, znalazł jeszcze dwa i przy ok 70% znowu się zaciął na kolejnym, czekałem ponad godzine i nic (dioda od dysku się świeciła...). Wyzerowałem jeszcze raz i zrobiłem sam test powierzchni to znalazł bad sektor w jeszcze innym miejscu. Nie wiem ale ten dysk to chyba już do kosza.
    Coś mam zrobić inaczej? Da się cokolwiek zrobić?
  • #19 4503252
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3576
    AMNF - nie znaleziono znacznika adresu
    T0NF - nie znaleziono ścieżki 0

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła problemu wykonania posektorowej kopii uszkodzonego dysku twardego SATA Samsung HD160JJ za pomocą oprogramowania CloneMaxx, które nie wykrywa dysków SATA, a jedynie IDE. Użytkownik posiadał dysk SATA z bad sektorami, wykryty przez BIOS i MHDD, oraz dysk IDE jako docelowy do kopiowania. Wskazano, że adapter PATA-SATA może rozwiązać problem wykrywania dysku SATA przez oprogramowanie. Zaproponowano alternatywne narzędzia do odzyskiwania danych, m.in. Active@ File Recovery 7.1, który pozwolił odzyskać istotne dane z kopii 1:1 dysku. Przedyskutowano stan SMART dysku, który wykazywał kilka bad sektorów i błędy AMNF oraz TONF. Po remapowaniu i zerowaniu dysku pojawiły się kolejne bad sektory, co sugeruje, że dysk jest uszkodzony i niezalecany do dalszego bezpiecznego użytkowania z ważnymi danymi. Wątek zawierał również dyskusję na temat metod odzyskiwania danych, gdzie jedna strona zalecała szybkie formatowanie i proste metody, a druga podkreślała konieczność ostrożności i unikania destrukcyjnych działań, zwłaszcza bez dogłębnej znajomości struktury systemu plików. Ostatecznie zalecane jest dokładne testowanie dysku po remapowaniu i rozważenie wymiany na nowy nośnik ze względu na obecność bad sektorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA