logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć komputer do wieży bez wejść chinch i AUX?

4r73k 24 Kwi 2005 15:22 1260 9
REKLAMA
  • #1 1432985
    4r73k
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Witam. Problem polega na tym:
    mam wieze ktora dosc dobrze "daje" i chce podpiac ja do kompa
    ale ona nie ma tych wejsc do chincha:
    z tylu ma tylko 2 wejsca na jacki (kolumny) a z przodu wejscie na sluchawi
    i mam pytanie czy wiecie czy da sie polaczyc?
    jak tak to prosze o rady

aha ona nie ma ustawienia na aux tylko ma radio, cd, tape
  • REKLAMA
  • #2 1433030
    czarek18
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Witam masz dwie możliwości podpiąć sie pod wzmacniacz we wieży albo kupić adapter kasete to jest taka kaseta z przewodem który podpinasz pod karte a kasete wkładasz na swoje miejsce i wciskasz play widziałem takie na allegro po 15zł chyba.
  • #3 1433048
    4r73k
    Poziom 14  
    czarek18 chodzi ci o adaptery??
    nigdy sie tym nie bawilem ale czy nie strace na glosnosci, jakosci dzwiekU??
    a jesli chodzi o podpiecie sie do wmacniacza to opiszesz to dokladniej?

ps. wiecie z kad mozna wziasc instrukcje/schemat jak zrobić taki adapter??
  • REKLAMA
  • #4 1433378
    aaarekkk
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Oczywiście że stracisz na jakości. Jeśli nie masz innej możliwości to możesz spróbować. Ja zrobiłem taki adapter z discmama na kaseciaka w samochodzie. Jest to bardzo proste. Wystarczy że będziesz miał głowicę ze starego magnetofonu i przylutujesz do niej przewody z sygnałem z kompa i przyłożysz do głowicy w wieży zamiast taśmy. Bierzesz Jacka, ma on trzy wyprowadzenia: prawy, lewy i masa. Jednak najwięszym problemem jest dobre ustawienie naszej głowicy w stosunku do tej z wieży. Bierzemy starą kasetę, wywalamy taśme i montujemy tam tą głowicę. najlepiej by była amortyzowana by miała dobry kontakt z tą drugą. Jest to jednak dość trudne do osiągnięcia. Jeżeli nie chcesz ingerować we wnęrzności wieży to polecam zakup gotowego adaptera. posiada od naciąg dzięki któremu obie głowice zetkną się pięknie. Problem może być jednak z przewodem, bo możesz mieć trudności z zamknięciem szuflady.
  • #5 1433453
    4r73k
    Poziom 14  
    a jak z tym "dolaczeniem" do wzmacniacza?
  • #6 1433692
    czarek18
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    No to musisz zerknąć do środka i zobaczyć czy tam jest jakiś tranzystorowy wzmacniacz w co wątpie czy scalak.Jak scalak zciągasz dokumentacje i patrzysz który pin jest wejściem.Ja bym zrobił tak za kondensatorem odsprzęgającym przerwał bym ścierzke i zamontował przełoncznik i po sprawie który by przełanczał na sygnał z wieży i kompa.
  • REKLAMA
  • #7 1435301
    melon 16
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    nie chce mi sie wiezyć że nie ma tam żadnego wejścia na sygnał z zewnątrz ..
    Co to za wieża , jakiej firmy i jak stara :?:
  • REKLAMA
  • #8 1435769
    4r73k
    Poziom 14  
    melon 16 pisalem ze firmy ALBA kupilem ja za 50 zl :Dale glosniki ma porfesjonalne :D
  • #9 1436013
    melon 16
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Może jestem ślepy ale nie widze :lol: ale ok :)
    czarek18 ma racje to jest najlepsze wyjście , chba że chcesz za każdym razem lutować/skrecać kabelki :D
  • #10 1436018
    4r73k
    Poziom 14  
    melon 16 czarek posunal pomysl zrobienia przelacznika Komp/Wieza :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada wieżę marki ALBA (model Melon 16) bez standardowych wejść chinch i AUX, wyposażoną jedynie w wyjścia na głośniki (jacki) oraz wejście na słuchawki z przodu, bez opcji wyboru AUX, a jedynie radio, CD i tape. Propozycje podłączenia komputera obejmują użycie adaptera kasetowego (kaseta z przewodem jack podłączanym do karty dźwiękowej komputera), który wkłada się do odtwarzacza taśmowego w wieży. Adapter taki może powodować utratę jakości dźwięku i wymaga precyzyjnego dopasowania głowicy magnetofonowej do mechanizmu wieży. Alternatywnie, można spróbować ingerencji w elektronikę wzmacniacza wieży, np. poprzez zlokalizowanie wejścia sygnału na płycie i zastosowanie przełącznika sygnału między komputerem a oryginalnym źródłem. Rozwiązanie to wymaga znajomości schematów i lutowania. W dyskusji podkreślono, że brak standardowych wejść zewnętrznych jest nietypowy, a adapter kasetowy jest najprostszym, choć kompromisowym rozwiązaniem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA