logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie komputera do wieży bez wejścia AUX – jakie kable i opcje?

zaba022 14 Paź 2006 20:50 1985 7
REKLAMA
  • #1 3117004
    zaba022
    Poziom 10  
    Witam mam pewien problem a mianowicie chce podlaczyc wieze do kompa tak zeby muza puszczana z kompa była słyszana w głośnikach wieży ! a w wieży nie mam wyiścia aux moge to jakos podłączyć?
  • REKLAMA
  • #2 3117034
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1699
    Witam

Bez rozbierania wiezy sie nie da.

Musiałbyś rozkręcić sprzęt i podłączyć sie zamiast np. magnetofonu

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3117241
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Na allegro kiedyś widziałem takie coś w rodzaju kasety magnetofonowej z kabelkiem.
    Wkładało się do kieszeni i właczało się play (można nawet do radia samochodowego) i do kabelka można było podłączyć discman komputer itp.
    np http://www.allegro.pl/item133476340_kaseta_do_polaczenia_cd_z_magnetofonem_sam_.html#photo

Ale osobiście twierdze że jakość dzwięku będzie kiepska.
  • REKLAMA
  • #4 3117339
    pan_slonik
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    zaba022 napisał:
    a w wieży nie mam wyiścia aux moge to jakos podłączyć?

pewnie chodzi Ci o wejście AUX a nie wyjscie.

jezeli nie ma wejscia to jedyny rozsądny sposób to rozebranie wiezy i dorobienie swojego wejscia aux. taki mały tuning :-) bo z kaseta to bedzie porażka.
  • REKLAMA
  • #5 3118221
    zaba022
    Poziom 10  
    a powiedzcie mi jak dorobic AUX?
  • #6 3118822
    bratek58
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Nawet nie napisałś co to za wieża (firma, model). Jak posiada potencjometr wzmocnienia mechaniczny, to można jakoś to zrobić. Jak sterowanie jest elektroniczne, to bez własnych umiejętności, pomimo naszej pomocy, tego nie zrobisz.
  • #7 3118923
    slawoslaw
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    kaseta -adapter. 13 zl i wcale to nie jest jakas porazka tylko najrozsadniejsze rozwiazanie w tym wypadku. Pzdrawiam
  • #8 3119394
    zaba022
    Poziom 10  
    bratek58 napisał:
    Nawet nie napisałś co to za wieża (firma, model)

A więc firma Sony a model CFD ZW200L

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik chce podłączyć komputer do wieży Sony CFD ZW200L, aby odtwarzana muzyka z komputera była słyszalna w głośnikach wieży, jednak wieża nie posiada wejścia AUX. W dyskusji wskazano, że bez rozbierania wieży i modyfikacji wewnętrznych nie ma prostego sposobu na podłączenie sygnału audio z komputera. Jednym z proponowanych rozwiązań jest użycie adaptera kasetowego (kaseta magnetofonowa z kablem), który wkłada się do kieszeni magnetofonu w wieży i podłącza do komputera, choć jakość dźwięku może być niska. Alternatywnie, można rozebrać wieżę i samodzielnie dorobić wejście AUX, co wymaga umiejętności elektronicznych i zależy od konstrukcji wieży (np. obecności mechanicznego potencjometru wzmocnienia). W przypadku elektronicznego sterowania głośnością modyfikacja jest trudniejsza. Adapter kasetowy jest uznawany przez niektórych za najprostsze rozwiązanie, mimo potencjalnych ograniczeń jakościowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA