logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tokarka Gomad DNRA DTR zdjęcia dane techniczne części.

DecoDominik 30 Lip 2014 08:18 8778 4
REKLAMA
  • #1 13836490
    DecoDominik
    Poziom 14  
    Ocena: 96
    Witam

Poszukuje kompletnej tokarki Gomad lub części do niej. Mam jedną obiecaną ale nie kompletną. Potrzebowałbym danych technicznych, rysunków, wymiarów, spisu wyposażenia, kinematyki etc. W sumie wszystkiego bo w internecie brak tych danych.

W szczególności wymiary wrzeciona, kół napędowych i jeśli są stożki dla wrzeciona i stożek dla konika. W nowych tokarkach jest inny standard i trzeba by wszystko przerobić. Średnice rodzaje łożysk sposób kalibracji bicia wrzeciona itp.
    Schemat przekładni napędu suportu.

Tak wygląda ten model tokarki
    Szczególna cecha to dwustronne wrzeciono z dodatkowym niższym postumentem na podtrzymkę dla dłut.

Elementami problematycznymi są sanki narzędziowe z imakiem po prostu ich nie ma a wyglądają tak.
    Ten mały imak chyba jest oryginalny drugi większy typowy dla tokarek do metalu podejrzewam jest dorobiony.

Następnie zestaw podtrzymek dłut małe i duże tez ich nie mam.

Jeśli to możliwe prosiłbym o wymiary i dokładniejsze zdjęcia tych elementów. Głównie zależy mi na oryginalnych sankach narzędziowych z imakiem.
    Jak wygląda sposób ich montażu do suportu.
    Zdjęcia wymiary okrągłej stopy obrotowej. Może by się udało dopasować inne sanie.
    Na dole tokarka DNKA-40 sanki wyglądają na takie same ale czy są ?

Jeśli to możliwe jakiś cynk na skup złomu gdzie zaobserwowano taką tokarkę lub części do niej. Sklep, hurtownie, zakład cokolwiek...

Allegro sprawdzałem jest tam tylko Gomad za praktycznie trzykrotność ceny rynkowej (normalnie kosztują 2000-3500zł)

I też pojawia się moje zapytanie o serwisy ogłoszeń na których można szukać tokarki lub części do niej. Mam oczywiście allegro,gumtree, OLX, sprzedajemy.pl
    Bo przegapiłem już parę fajnych ofert, w tym jedną po sąsiedzku :(

Pozdrawiam i dziękuję za jakąkolwiek pomoc.

Moderowany:

• REKLAMA
  • #2 13883004
    DecoDominik
    Poziom 14  
    Ok jak na razie ustaliłem ze DNKA ma inne sanie.
    Nie wiem czy do DNRA są specjalnie robione czy to kopia od innej tokarki.

......

Udało mi się zdobyć kawałek DTR ale bez rysunków strony 4-10 i to by było na tyle.
    Nie mam już pomysłów co dalej.
  • REKLAMA
  • #3 13883070
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1548
    Nie wiem czy to dobry dział lub nawet forum ale czy kolega próbował na forum ;
    http://www.cnc.info.pl/
  • REKLAMA
  • #4 13883161
    DecoDominik
    Poziom 14  
    Dawno już o to pytałem na e-mancie też i dominodrewno.

A tu ktoś przeniósł mi temat z działu ogólnego.
    Wątpię żeby tutaj akurat ktoś znał rozwiązanie problemu bo nie jest techniczny.
    Bo to raczej szperanie po złomach i znajomych.

Może po szkołach zawodowych szukać...
  • #5 14238936
    DecoDominik
    Poziom 14  
    Witam.

Mam trochę stron DTR 4-10. Potrzebowałbym reszty.

Dalej nie namierzyłem brakujących części. I nie wiem za bardzo co dalej robić.

>> Kurcze nadal nic się nie ruszyło a prę miesięcy minęło .
    Moderowany:

Załączniki:
    • Tokarka Gomad DNRA DTR zdjęcia dane techniczne części. 10.jpg (3.24 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Tokarka Gomad DNRA DTR zdjęcia dane techniczne części. 8.jpg (3.85 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Tokarka Gomad DNRA DTR zdjęcia dane techniczne części. 7.jpg (4.05 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Tokarka Gomad DNRA DTR zdjęcia dane techniczne części. 9.jpg (3.66 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Tokarka Gomad DNRA DTR zdjęcia dane techniczne części. 4.jpg (3.68 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Tokarka Gomad DNRA DTR zdjęcia dane techniczne części. 6.jpg (3.6 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Tokarka Gomad DNRA DTR zdjęcia dane techniczne części. 5.jpg (3.33 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA